15 Ιουλίου, 2021

Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021: Ποιοι είναι οι 49 φετινοί μεγάλοι νικητές - Ανάμεσα τους οι "Καρυδιές" Σαμοθράκης, το μοναδικό βραβείο στην ΑΜΘ - Σχόλιο

Σαράντα εννιά ήταν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που ανέβηκαν φέτος στο βάθρο στην τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας του αθηνοράματος την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε για τρίτη συνεχή χρονιά το ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Το Βαρούλκο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο κράτησε με την πολύ δημιουργική θαλασσινή κουζίνα του και φέτος την πρωτιά, αποσπώντας την μεγαλύτερη βαθμολογία από τα μέλη της επιτροπής.

Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των νικητών βρέθηκαν το Salonica Restaurant του Μakedonia Palace, με executive chef τον Σωτήρη Ευαγγέλου, έναν από τους πιο εκφραστικούς «θεματοφύλακες» των γεύσεων του τόπου μας, το Αleria που με τον Γκίκα Ξενάκη ανεβάζει συνεχώς τον πήχη της κουζίνας του, το GB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας με executive chef τον Αστέριο Κουστούδη, η εμβληματική Σελήνη (την οποία έχει πλέον αναλάβει ο Έκτορας Μποτρίνι) στη Σαντορίνη, το Petra Restaurant με executive chef τον Τάσο Στεφάτο, στο ίδιο νησί, καθώς επίσης κι η Ντομάτα, με τη σφραγίδα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στην Χαλκιδική.


Τα βραβεία, που στόχο έχουν να αναδείξουν την συστηματική προσπάθεια που γίνεται πάνω στην εθνική μας κουζίνα, φωτίζουν πολλούς ακόμη μάγειρες και μαγείρισσες, εστιατόρια και ταβέρνες που εκπροσωπούν την δημιουργική και την πιο παραδοσιακή όψη της μαγειρικής του τόπου μας. Που καρφώνοντας το σημαιάκι τους σε πολλά σημεία του χάρτη, από την Κέρκυρα έως την Κω κι από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη, αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνταγών και των ντόπιων υλών και προσθέτουν κάτι στο «σήμερα» της ελληνικής γαστρονομίας. Όλα έχουν τη σημασία τους, άλλωστε. Από μια φέτα μπουγιουρντί ιδωμένη με νέα ματιά ή μια μοντέρνα, απρόσμενη προσέγγιση του δίδυμου καρπούζι-φέτα, μέχρι ένα μαμαδίστικο κατσικάκι σιγομαγειρεμένο με  πλιγούρι, μια χανιώτικη κρεατότουρτα, μια ροδίτικη λακάνη ή ένα πιάτο αγκιναροκούκια.

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους φετινούς νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», με την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία, την κουζίνα των οποίων θα χαιρόμαστε σε λίγο καιρό στο καινούργιο και πολυσυζητημένο εστιατόριο Delta του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ταλαντούχο δίδυμο παρουσίασε, με τη σύμπραξη του executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου και της μπριγάδας του, μία σειρά αφαιρετικών, φυσιολατρικών πιάτων με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας. Βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων, οι δύο σεφ δημιούργησαν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά όλους τους βραβευμένους, ανά γεωγραφική περιοχή και βαθμολογία:
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2021
ΑΘΗΝΑ
Varoulko Seaside 16/20
Aleria 15/20
GB Roof Garden (Ξεν. Grande Bretagne) 15/20
Sense (Ξεν. AthensWas) 14,5/20
Artisanal Lounge & Gardens 14/20
Βασίλαινας 14/20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Salonica Restaurant (Ξεν. Makedonia Palace) 15 /20
Dome Real Cuisine (Ξεν. Nikopolis Hotel) 14,5/20
Χαρούπι 14,5/20
Ambrosia (Ξεν. Hyatt Regency) 14/20
Το Μανιτάρι 14/20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ντομάτα (Ξεν. Sani Marina – Sani Resort) 15/20
Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. Ekies All Senses Resort) 14,5/20
Μπουκαδούρα 14/20

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Λιτόχωρο Πιερίας) 14/20
Ο Θωμάς (Σκλήθρο Φλώρινας) 14/20
Κοντοσώρος (Ξινό Νερό Φλώρινας) 14/20
Χάραμα (Αρκοχώρι Ημαθίας) 14/20

ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Pomo DOro (Κέρκυρα) 14/20
Toulas Gastronomy (Κέρκυρα) 14/20
The White House of Laurence Durrell (Κέρκυρα) 14/20

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Καρυδιές (Σαμοθράκη) 14/20

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
6 Κλειδιά (Ξεν. 6 Κλειδιά, Πήλιο) 14/20

ΗΠΕΙΡΟΣ
Sesa (Ξεν. Sesa Boutique Hotel, Πρέβεζα) 14/20

ΚΡΗΤΗ
Yacht Club (Ξεν. Elounda Mare) 14,5/20
Αλέκος (Αρμένοι Ρεθύμνου) 14/20
Avli (Ρέθυμνο) 14/20
La Bouillabaisse (Ξεν. Minos Beach Art Hotel, Αγ. Νικόλαος) 14/20
Ferryman (Ελούντα) 14/20
Hasika (Ρέθυμνο) 14/20
Ο Λεβέντης (Άνω Σταλός Χανίων) 14/20
Ονήσιμος (Ηράκλειο) 14/20
Pelagos Seaside (Ξεν. Coriva Beach, Κουτσουνάρι Λασιθίου) 14/20
Taverna (Ελούντα) 14/20
Χρυσόστομος (Χανιά) 14/20

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Broadway (Κως) 14/20
Το Λημέρι του Ληστή (Ρόδος) 14/20
Μαυρίκος (Ρόδος) 14/20
Mylos (Ξεν. Atlantica Imperial Resort, Ρόδος) 14/20
Παράγκα (Ρόδος) 14/20

ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Σελήνη (Ξεν. Katikies Garden, Σαντορίνη) 15,5/20
Petra Restaurant (Ξεν. Canaves Oia Suites, Σαντορίνη) 15/20
Μαραθιά (Τήνος) 14,5/20
Mikrasia Restaurant (Μύκονος) 14,5/20
Alios Ilios (Ξεν. Santo Maris, Σαντορίνη) 14/20
FlyAway (Ξεν. West East Suites, Σαντορίνη) 14/20
Το Θαλασσάκι (Τήνος) 14/20
Ithaka (Ιος) 14/20
Ρόζας (Σαντορίνη) 14/20
ΕΘΝΟΣ.gr

 Η κουζίνα της Σαμοθράκης είναι από τις πιο παραδοσιακές της Ελλάδας, έχοντας βέβαια και ιδιαίτερες τοπικές νοστιμιές.
Δεν γνωρίζω αν η ταβέρνα "Καρυδιές" ήταν η μοναδική που έλαβε μέρος στην συγκεκριμένη διαδικασία βράβευσης ή αν συμμετείχαν και άλλες ταβέρνες ή εστιατόρια του νησιού μας, όπως και να έχει, αξίζουν  συγχαρητήρια οι ιδιοκτήτες των "Καρυδιών" που κατάφεραν να καταταγεί η επιχείρηση τους στα 49 καλύτερα εστιατόρια της Πατρίδας μας, στην ίδια λίστα με τεράστιας αξίας Έλληνες Σεφ όπως οι κύριοι Λευτέρης Λαζάρου και Έκτορ Μποτρίνι. 
Μετά την επιτυχία των 100 καλύτερων το 2019, τώρα μπήκε στις 49. Από καρδιάς εύχομαι να φτάσει και πολύ ψηλότερα, άλλωστε έδειξε ότι το μπορεί, όταν ο μεγάλος νικητής Λευτέρης Λαζάρου και η επιχείρηση του βαθμολογήθηκαν με 16/20 και οι "Καρυδιές" μόνο 2 μονάδες πίσω 14/20.
Σας ευχαριστούμε που εκπροσωπήσατε επάξια το νησί μας...!!!