Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021: Ποιοι είναι οι 49 φετινοί μεγάλοι νικητές - Ανάμεσα τους οι "Καρυδιές" Σαμοθράκης, το μοναδικό βραβείο στην ΑΜΘ - Σχόλιο
Σαράντα εννιά ήταν ταεστιατόριακαι οιταβέρνεςπου ανέβηκαν φέτος στο βάθρο στην τελετή απονομής τωνΒραβείων Ελληνικής Κουζίνας του αθηνοράματος την Τετάρτη 14 Ιουλίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε για τρίτη συνεχή χρονιά το ξενοδοχείοMakedonia Palaceστη Θεσσαλονίκη. ΤοΒαρούλκο τουΛευτέρη Λαζάρουστο Μικρολίμανο κράτησε με την πολύ δημιουργική θαλασσινή κουζίνα του και φέτος την πρωτιά, αποσπώντας την μεγαλύτερη βαθμολογία από τα μέλη της επιτροπής.
Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των νικητών βρέθηκαν τοSalonica Restaurant του Μakedonia Palace, με executive chef τονΣωτήρη Ευαγγέλου, έναν από τους πιο εκφραστικούς «θεματοφύλακες» των γεύσεων του τόπου μας, τοΑleriaπου με τονΓκίκα Ξενάκηανεβάζει συνεχώς τον πήχη της κουζίνας του, τοGB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας με executive chef τονΑστέριο Κουστούδη, η εμβληματική Σελήνη (την οποία έχει πλέον αναλάβει ο Έκτορας Μποτρίνι) στη Σαντορίνη,το Petra Restaurantμε executive chef τον Τάσο Στεφάτο, στο ίδιο νησί, καθώς επίσης κι ηΝτομάτα,με τη σφραγίδα του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στην Χαλκιδική.
Τα βραβεία, που στόχο έχουν να αναδείξουν την συστηματική προσπάθεια που γίνεται πάνω στην εθνική μας κουζίνα, φωτίζουν πολλούς ακόμη μάγειρες και μαγείρισσες, εστιατόρια και ταβέρνες που εκπροσωπούν την δημιουργική και την πιο παραδοσιακή όψη της μαγειρικής του τόπου μας. Που καρφώνοντας το σημαιάκι τους σε πολλά σημεία του χάρτη, από την Κέρκυρα έως την Κω κι από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη, αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνταγών και των ντόπιων υλών και προσθέτουν κάτι στο «σήμερα» της ελληνικής γαστρονομίας. Όλα έχουν τη σημασία τους, άλλωστε. Από μια φέτα μπουγιουρντί ιδωμένη με νέα ματιά ή μια μοντέρνα, απρόσμενη προσέγγιση του δίδυμου καρπούζι-φέτα, μέχρι ένα μαμαδίστικο κατσικάκι σιγομαγειρεμένο με πλιγούρι, μια χανιώτικη κρεατότουρτα, μια ροδίτικη λακάνη ή ένα πιάτο αγκιναροκούκια.