Ποτέ μας δεν καταφέραμε σαν νησί να «κεφαλοποιήσουμε» την Νίκη μας. Όλοι ξέρουν παγκόσμια για την Νίκη της Σαμοθράκης και ελάχιστοι την ίδια την Σαμοθράκη!! Εμείς… χίλιοι νοματαίοι χίλιες απόψεις για το που θα πρέπει να μπει το αντίγραφο που ΘΑ έρθει και που ανακοινώνουμε όλο χαρά ότι για άλλη μια φορά μας υποσχέθηκαν ότι τέλος Αυγούστου θα είναι εδώ. (ελπίζουμε δηλαδή). Εμείς για άλλη μια φορά θα προσπαθήσουμε να πούμε στους Γάλλους πως το άγαλμα είναι δικό μας και το θέλουμε πίσω, εκείνοι για άλλη μια φορά θα μιλήσουν την γλώσσα της Γαλλικής διπλωματίας και θα μας πουν ένα ακόμα όχι αλλά οκ η χαμένη μάχη είναι εκείνη που δεν δόθηκε!! Και το τελικό κέρδος από όλο αυτό;; Ούτε καν σαν τοπόσημο δεν την έχουμε αναδείξει πόσο μάλλον για κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αξίας της.
Εμείς μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πχ την διαφορά ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και την τουριστική προβολή, ανάμεσα σε ένα άγαλμα και στην προστιθέμενη αξία που μπορεί αυτό να έχει για τον τόπο μας (ίσως να μην μπορούμε κι ολας ή να μην έχουμε τις δυνατότητες) οι Ιάπωνες όμως το καταλαβαίνουν και το χρησιμοποιούν στα Ολυμπιακά Μετάλλια και βάζουν εκεί ακριβώς την Νίκη, την Νίκη μας.
Τα νέα λοιπόν Ολυμπιακά μετάλλια διαβάζω στο freshpost.gr, έχουν και αυτά άρωμα Ελλάδας, μιας που η Θεά Νίκη κρατά στο χέρι της ένα κλαδί ελιάς, με το Καλλιμάρμαρο στάδιο να την περικλείει και φόντο την Ακρόπολη της Αθήνας παρουσιάζονται στην μία πλευρά τους συνεχίζοντας την παράδοση από το 2004. Η άλλη πλευρά, λιτή, αφαιρετική δίνοντας ουσία στην βάση του αθλητισμού έχουν ένα σχέδιο που θυμίζει κότινο, την αναγραφή ΤΟΚΥΟ 2020 και ένα εντυπωσιακά απέριττο κυκλικό μοτίβο να τα αγκαλιάζει. «Ο σχεδιασμός των ολυμπιακών μεταλλίων του Τόκιο 2020 αντικατοπτρίζει την ιδέα ότι για να επιτευχθεί η δόξα, οι αθλητές πρέπει να αγωνίζονται καθημερινά για νίκη ενώ ο σχεδιασμός τους προορίζεται να συμβολίζει την ποικιλομορφία και να αντιπροσωπεύει έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι που ανταγωνίζονται στον αθλητισμό και εργάζονται σκληρά, τιμώνται!» δήλωσαν σχετικά οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής
Κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, αυτά τα μετάλλια είναι 100% βιώσιμα και δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη γενναιοδωρία του λαού της Ιαπωνίας.
Σχεδιασμένο για να μοιάζει με τραχιά πέτρα που έχουν γυαλιστεί επανειλημμένα και τώρα λάμπει έντονα, αντανακλώντας το ταξίδι των αθλητών από αρχάριους έως πρωταθλητές Ολυμπιακών.
Δεν ξέρω αν το συναίσθημα που έχω αυτή την στιγμή είναι οργή, θλίψη, εθνική και τοπική περηφάνεια, ξέρω όμως πως νιώθω την ανάγκη να πω σε όσους τύχει να με διαβάσουν, πως αν μπορούσε το νησί μας να «εισπράξει» σαν «πνευματικό δικαίωμα» το 0,001% από όσα εισπράττουν όσοι χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο την Νίκη , θα είμασταν το πιο πλούσιο μέρος του κόσμου και δεν θα περιμέναμε στην σειρά πότε οι εκάστοτε πολιτικοί θα τάξουν και θα πραγματοποιήσουν ότι η εκάστοτε Δημοτική αρχή ζητάει.
Δάφνη Χαλκιά Σταυράκη