22 Οκτωβρίου, 2021

!!!!! ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ !!!!! - Έφτασε και τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο της Νίκης έξω από το Μουσείο Σαμοθράκης / Ενημέρωση Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης - ΕΦΑ Έβρου / Κείμενο της κυρίας Μαρίας Βερβέρη-Κράουζε για την επίσκεψη της στο μουσείο του Λούβρου και την Νίκη

Ο αείμνηστος Περιφερειάρχης ΑΜΘ, είχε την εξαιρετική ιδέα να κατασκευαστεί ένα πιστό αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης για να τοποθετηθεί στην Σαμοθράκη που να κοιτάζει προς την κατεύθυνση του Μουσείου του Λούβρου και ένα δεύτερο για να τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη (ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο...) με θέα προς την Σαμοθράκη.
Ο Γιώργος Παυλίδης όμως δυστυχώς έφυγε πρόωρα, μετά τον άδικο χαμό του γιου του, οπότε όλα καθυστέρησαν και άλλαξαν.
Πρώτη και μεγάλη αλλαγή ήταν ότι πριν τις Περιφερειακές εκλογές του 2019 το πρώτο πιστό αντίγραφο ήταν έτοιμο και αντί της Σαμοθράκης, τοποθετήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά από ένα χρόνο περίπου ολοκληρώθηκε και το δεύτερο, αλλά η βάση που έπρεπε να κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί επάνω της το άγαλμα της Νίκης έξω από το Μουσείο της Παλιάπολης στην Σαμοθράκη (αυτό είναι άλλο θέμα...), άργησε να ολοκληρωθεί περισότερο από το άγαλμα...
Τελικά τέλος καλό, όλα καλά !!! Προχθές η Νίκη ήρθε στον τόπο που θα έπρεπε να είναι το πρωτότυπο και σύμφωνα με χθεσινές αναρτήσεις, είδα ότι τοποθετήθηκε στην θέση της. ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ !!!
Όνειρο είναι κάποια στιγμή να γίνει η μεταφορά του πρωτότυπου από τον Λούβρο στην Σαμοθράκη και τότε αν θέλουν, ας πάρουν εκεί το αντίγραφο...
Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από μία μεγαλύτερη συλλογή που δημοσιεύτηκαν στην σελίδα "Σαμοθράκης ενημέρωση" (facebook)  από τον Μανώλη Στεργίου:




Ενημέρωση Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης - ΕΦΑ Έβρου
Ενημερώνουμε το κοινό ότι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης τοποθετήθηκε μαρμάρινο (μάρμαρο Θάσου) ακριβές αντίγραφο του κατασκευασμένου από Παριανό μάρμαρο αγάλματος της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 1863 από τον Γάλλο διπλωμάτη Charles Champoiseau.
Το άγαλμα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου μνημείου, όπου η Νίκη εικονίζονταν επάνω στην πλώρη μιας τετρήρους, πολεμικού πλοίου της εποχής της ανάθεσης του μνημείου (α' μισό του 2ου αι. π.Χ.). Ο χορηγός αναθέτης του μνημείου και ο/οι γλύπτες του παραμένουν άγνωστοι.
Το πρωτότυπο μνημείο στην πλήρη του μορφή (βάθρο, πλώρη, άγαλμα) βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, το οποίο χορήγησε αντίγραφο τρισδιάστατης σάρωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με πρωτοβουλία του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεωργίου Παυλίδη, για την παραγωγή δύο αντιγράφων, ενός για την Αλεξανδρούπολη και ενός για την Σαμοθράκη.
Η μελέτη τοποθέτησης, η μεταφορά και η τοποθέτηση του αντιγράφου έγινε με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Η κατασκευή των αντιγράφων ήταν προσφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της εταιρείας F. H. L. Η. ΚΥΡΙΑΚΊΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες Α.Ε.

Με αφορμή τον ερχομό του αγάλματος η κυρία Μαρία Βερβέρη-Κράουζε μου έστειλε ένα δικό της κείμενο με τίτλο: "Η επίσκεψη μου στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι το 1992. Ένα προσκύνημα στην Νίκη της Σαμοθράκης, την φημισμένη Ελληνίδα της διασποράς"
Το κείμενο έχει γραφτεί στα ελληνικά και στα γερμανικά.
Ο επίλογος είναι εκπληκτικός, ας κρατήσουμε όλοι αυτήν την ελπίδα...!!!
Ευχαριστώ την κυρία Βερβέρη- Κράουζε