1. Κατ' αρχάς ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την δωρήτρια επιχείρηση "ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες Α.Ε" ( Δράμα )
2. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αείμνηστο ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΥΛΙΔΗ ( πρώην Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ)
3.Η βάση και η επιμέλεια εγκατάστασης έγινε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία- Υπουργείο Πολιτισμου.
Παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας ανταγωνισμός "πατρότητας" για την εγκατάσταση ενός αντιγράφου του αγάλματος της ΝΙΚΗΣ της ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ στον προαύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης και κάποια "επιστρατευμένα" ΜΜΕ να πιστώνουν το "κατόρθωμα" κατά παραγγελία.
Πέραν όμως των πονηρών προθέσεων υπάρχει η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Για την Ιστορία.
Οφείλουμε πρώτα να αναφέρουμε ότι η ιδέα συζητήθηκε για πρώτη φορα απο τους Π. Παπά, Δ. Μάτσα, Γ. Χανό κατα την επισημη επίσκεψή τους στο μουσείο του Λούβρου το 2013.
Στις αρχές του 2015 ο τότε Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ, αείμνηστος Γ. Παυλίδης, μ ενημέρωσε ότι είχε στα χέρια του άδεια από το μουσείο του Λούβρου για δυο πιστά αντίγραφα της ΝΙΚΗΣ με τις τεχνικές προδιαγραφές, καθως επίσης ότι είχε ο ίδιος βρει τον δωρητή, (ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Α.Ε) ο οποίος θα κατασκευαζε δωρεαν τα αντιγραφα και θα προμηθευόταν για τον σκοπό αυτόν ειδικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας.
Πρόθεση του Γ. Παυλίδη ήταν να εγκατασταθεί το πρωτο στη Σαμοθράκη και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Οφείλω επίσης να καταθέσω οτι η πρωτοβουλία ήταν θαυμάσια, ωστόσο από την αρχή εξέφρασα δυο επιφυλάξεις μου. Η πρώτη ότι θα έπρεπε να κατασκευαστεί μόνο.ένα αντίγραφο (για το νησί) και η δεύτερη ότι η εγκατάσταση δεν θα επρεπε να γίνει με υπόδειξη αιρετών, ή δημοτικού Συμβουλίου κτλ αλλά ότι θα πρέπει να την επιμεληθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Αμέσως μόλις επέστρεψα ζήτησα εγγράφως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να επιμεληθεί την εγκατάσταση εκ μέρους του Δήμου Σαμοθράκης.
Οι σημερινοί " λαθροχείρες" που πανηγυρίζουν για την "επιτυχία" τους πρότειναν κατα καιρους συντριβάνια και πολύχρωμα φώτα στα λιμάνια ή οπουδήποτε υπάρχει φως για τις συνηθισμένες φωτογραφήσεις τους.
Το πρώτο αντίγραφο εγκαταστάθηκε στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, κατα παράβαση του προγραμματισμού και της επιθυμίας Παυλίδη και το δευτερο πριν λίγες μέρες στον προαύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, όπως επέλεξε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού, πάνω σε μια λιτή αλλά υψηλής αισθητικής βάση.
Η κατασκευή της βάσης ολοκληρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες γι αυτό και η μεταφορά και εγκατάσταση του αντιγράφου έγινε τώρα.
Πιστεύω πως είναι η ενδεδειγμένη, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό κι αυτό οφείλεται στους τρεις συντελεστές:
Στον επιχειρηματία δωρητή, στον αείμνηστο Περιφερειάρχη και στην πολύ επιμελημένη εγκατάσταση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Αθανάσιος Βίτσας