Με φόντο το συνδυαστικό χτύπημα που δέχονται οι επαγγελματίες τόσο από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, όσο και από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση στην αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών. Παρά το γεγονός ότι αντικειμενικές συνθήκες υπαγορεύουν τη νέα παράταση, το υπουργείο βλέπει να πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω τα σχέδιά του για «ηλεκτρονικό» έλεγχο της φοροδιαφυγής.
Η παράταση που δόθηκε είναι τρίμηνη, έως τις 31 Μαρτίου 2022, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας. Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.
Από την 1η Απριλίου 2022 εάν δεν υπάρξει και νέα παράταση οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».
Οι παλαιές ταμειακές μηχανές αντικαθίστανται, επειδή δεν μπορούν να διασυνδεθούν με το Taxisnet και να διαβιβάζουν στο MyData σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που εκδίδουν, στο πλαίσιο της προσπάθειες της ΑΑΔΕ να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Την ώρα πάντως που –έστω και μετ’ εμποδίων- η αντικατάσταση των ταμειακών προχωρά κανονικά, «παγώνει» η σύνδεσή τους και με POS με την σχετική διαδικασία να μετατίθεται χρονικά.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το Υπουργείο Οικονομικών θα καθυστερήσει να φτάσει στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το να πιαστεί στην ηλεκτρονική «φάκα» της ΑΑΔΕ η διακίνηση «μαύρου» χρήματος.
Ο στόχος για το οικονομικό επιτελείο είναι το να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει την δυνατότητα να πιάσει στην «φάκα»:
α) εκείνες τις επιχειρήσεις, οι οποίες στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής, αποκρύπτοντας εισοδήματα από την Εφορία
β) τις συναλλαγές που γίνονται με μετρητά αφού θα έχει την δυνατότητα να συγκρίνει το σύνολο των εισπράξεων που θα προκύπτει από την ταμειακή με το ύψος των εσόδων από το POS.
Το σχέδιο για ηλεκτρονικό έλεγχο της αγοράς
Οι ταμειακές θα είναι συνδεδεμένες με τα «κεντρικά» τα οποία θα ενημερώνονται για τις εισπράξεις της ημέρας, αλλά δεν θα μπορούν να τις επιβεβαιώσουν και να διαπιστώσουν εάν ταυτίζονται με εκείνες που «κόβονται» στα POS.
Η σύνδεση των ταμειακών με τα POS θα είναι η συνέχεια της υποχρεωτικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και της υποχρεωτικής διαβίβασης online των αποδείξεων που εκδίδονται.
Με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών και με τα POS, θα διαβιβάζονται και αυτόματα στις τράπεζες, αλλά και στην Εφορία εκτός από τις αποδείξεις και οι εισπράξεις.
Με άλλα λόγια, όσο καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου τα «κεντρικά» του υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζουν το πότε έγινε μία συναλλαγή, αλλά δεν γνωρίζουν το πώς έγινε η συναλλαγή και συγκεκριμένα, εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Εκείνο που ενδιαφέρει τις αρχές προκειμένου να «ξετρυπώσουν» το «μαύρο χρήμα» είναι το πότε γίνεται μια συναλλαγή με μετρητά.
Με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η φορολογική διοίκηση θα έχει και τις δύο πληροφορίες. Της έκδοσης, της απόδειξης αλλά και της πληρωμής με πλαστικό χρήμα ή με μετρητά.
Με τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ακόμη ότι θα μπει τέλος και στη χρήση τερματικών αποδοχής καρτών, που έχουν POS, αλλά είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως έχουν διαπιστώσει πολλάκις οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ.
Για ποιους λόγους «παγώνουν» τα POS
Επί του παρόντος όμως το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου μένει στα «χαρτιά» και αναβάλλεται για σχεδόν 3 χρόνια.
Όπως αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, που εκδόθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021, η υλοποίηση του έργου μετατίθεται για το έτος 2024.
Συγκεκριμένα καταχωρεί στα έργα που θα ολοκληρωθούν το έτος 2024 και το ακόλουθο: «Θεσμοθέτηση Ταμειακών Μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους».
Για να υλοποιηθεί το project της ΑΑΔΕ θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλαιές ταμειακές μηχανές, που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με το Taxisnet, για τις οποίες δόθηκε πια νέα παράταση μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν σημαντικά κενά στην όλη διαδικασία. Πέραν βεβαίως του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών που δεν υποστηρίζουν σύνδεση με το Taxisnet.
Εκκρεμεί ακόμη και η υποχρεωτική χρήση των POS, από το σύνολο των επιχειρήσεων, αφού ακόμη υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι παράμετροι αυτοί, συν των τεχνικών δυσκολιών που εμπεριέχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, οδηγούν στην τριετή αναβολή.
Βαγγέλης Δουράκης - enikonomia.gr