06 Ιανουαρίου, 2022

«Μήπως πέρασα Covid και δεν το ξέρω;»: Οκτώ απαντήσεις από καθηγητές του ΕΚΠΑ - ΕΟΔΥ: Συχνότερες ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορουν την νόσο covid-19

Ένα από τα πλέον συνήθη ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες, ιδίως σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας είναι το εξής: «Μήπως πέρασα την COVID και δεν το ξέρω;» 
Τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ, δίνουν απαντήσεις στο εν λόγω ερώτημα συμπυκνώνοντάς τες σε σε οκτώ ενδείξεις και πιθανά συμπτώματα.
Στο άρθρο τους, οι Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ0, αναφέρουν:  
«Όλοι γνωρίζουμε σίγουρα κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε δραματικά. Συχνά λοιπόν πρόσφατα γεννιέται η απορία σε άτομα που δεν μολύνθηκαν επίσημα από τον ιό μήπως πέρασαν COVID-19 και δεν το ξέρουν. Ο κωρονοϊός μάλιστα μπορεί να υπήρχε στην κοινότητα ήδη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε αρχικά. Έτσι, άνθρωποι μπορεί όντως να είχαν τον ιό και να έχουν αναρρώσει χωρίς να το γνωρίζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ορισμένα ενδεικτικά σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι τα εξής:
1) Ένα «κακό» κρυολόγημα. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.
2) Δύσπνοια. Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό τής COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.
3) Επίμονος βήχας. Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.
4) Κόκκινα, υγρά μάτια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορονοϊό.
5) Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος. Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορονοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.
6) Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης. Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορονοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.
7) Απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.
8) Τεστ αντισωμάτων. Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.

ΕΟΔΥ: Συχνότερες ερωτήσεις – απαντήσεις που αφορουν την νόσο covid-19
Παρακαλούμε πριν επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ αναζητήστε την απάντηση στο ερώτημα σας στις παρακάτω συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις
Διαγνώστηκα θετικός με (αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) τι πρέπει να κάνω;
  • Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. . Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης
  • Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης
Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τι πρέπει να κάνω;
Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες :
  • Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
  • Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση
Β) είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση :
  • Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα
  • Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση
  • Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
Είμαι υγειονομικός και έχω βρεθεί θετικός / είμαι στενή επαφή κρούσματος
Νοσώ από Sars-Cov-2 τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
  • Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης,
  • Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε
Ο ΕΟΔΥ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ή ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • Γραμμή Υπ. Εργασίας :1555
  • Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force) : 210-3493958, 210-3493867
Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
  • Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές.
  • Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από την ΓΓΠΠ
Έχω self-test θετικό τι πρέπει να κάνω;
Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμα του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.
Αντιμετωπίζω δυσκολία με τον προγραμματισμό του ραντεβού μου για εμβόλιο/με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου/δεν αναγνωρίζονται τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα του εμβολίου
  • Ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εμβολίου
  • Για υποστήριξη και επικαιροποίηση στοιχείων παρακαλούμε απευθυνθείτε σε ΚΕΠ.
  • Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό σε Δημόσια Δομή ή για εμβολιασμό κατ’οίκον απευθυνθείτε σε ΚΕΠ/φαρμακείο/Γενικό οικογενειακό ιατρό.
  • Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
Απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας για τους πολίτες άνω των 60.
Οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο κάτωθι ΦΕΚ :

Τεύχος B’ 6324/30.12.2021 

O ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για τις σχετικές αιτήσεις.

Έχω διενεργήσει εμβολιασμό κατ΄οίκoν και επιθυμώ ενισχυτική δόση/ θέλω να αιτηθώ εμβολιασμό κατ΄οίκον.
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς και με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) που ανήκετε.
Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης / εμβολιασμού/θετικού- αρνητικού αποτελέσματος/ Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.
Ο ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών.
Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα www.emvolio.gov.gr ή στο www.support.gov.gr
Σημείωση: Για εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες με βάση το ιατρικό σας ιστορικό, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.