10 Μαρτίου, 2022

Γιάννης Αντωνίου: Αρχαίο λατομείου ασβεστόλιθου στη Σαμοθράκη

ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΊΟ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.
Στην αρχαία πόλη της Σαμοθράκης είναι χαρακτηριστικές δύο ασβεστολιθικές στήλες που σώζονται και εντυπωσιάζουν με την λεπτομερειακή επεξεργασία τους .Σε κοντινή απόσταση ένα ασβεστοκάμινο καύσης ασβεστόλιθων και μαρμάρων υποδηλώνει
πως πιθανόν να υπήρχαν και άλλα ασβεστολιθικά μνημεία που καταστράφηκαν .Επίσης στο εσωτερικό της αρχαίας πόλης έχουν εντοπιστεί και άλλοι ασβεστόλιθοι! 
Αυτοί οι ασβεστόλιθοι πιθανότατα προέρχονται απο το αρχαίο λατομείο που εντοπίστηκε πρόσφατα σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου νότια της αρχαίας πόλης και του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη θέση  Αυγερινός που στο λόφο του δεσπόζει η προιστορική οχύρωση .(Αν υπάρχει σχέση των ασβεστόλιθων που έχουν βρεθεί στην αρχαία πόλη και του συγκεκριμένου λατομείου θα τη στοιχειοθετήσουν οι ειδικοί)!


Το λατομείο ασβεστόλιθου διατηρεί όλα τα στοιχεία της κοπής και επεξεργασίας των ασβεστολιθικών όγκων και κατα την άποψη μου αποτελεί ενα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, που κάποιος μπορεί να επισκεφτεί και να γνωρίσει απο κοντά, μιας και η πρόσβαση είναι εύκολη.
Οι αυλακώσεις και οι οπές τοποθέτησης των σφηνών παραμένουν αναλλοίωτες παρά τις χιλιετίες που έχουν περάσει όπως και οι επεξεργασμένοι ασβεστόλιθοι που για κάποιο λόγω δεν μεταφέρθηκαν στον προορισμό τους και παρέμειναν στο χώρο του λατομείου Σύμφωνα με τους ιστορικούς στα λατομεία ασβεστόλιθου η κοπή  γινόταν κυρίως με την τοποθέτηση ξύλινων σφηνών που βρεχόταν σε τακτά διαστήματα ώστε να διογκωθούν και να γίνει η αποκοπή του βράχου! Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως στο ίδιο χώρο γινόταν    λάξευση και επεξεργασία για την τελική μορφή τους και κατόπιν η μεταφορά τους Στον χώρο του λατομείου έχουν εντοπιστεί τάφοι της εποχής λειτουργίας του   και μάλλον είχαν ενταφιαστεί εργάτες που κατά κανόνα ήταν σκλάβοι ,αιχμάλωτοι, κατάδικοι κλπ!



Το λατομείο βρίσκεται πολύ κοντά  στη Χώρα της Σαμοθράκης!
(Σε κάθε φωτογραφία καταθέτω την άποψη μου)
Γιάννης Αντωνίου (facebook) →→→ SAMOTHRAKI ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ (facebook)

Για περισότερες φωτογραφίες και τις πληροφορίες του κυρίου Γιάννη Αντωνίου μπείτε στον παραπάνω σύνδεσμο ή στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.