30 Απριλίου, 2022

Χωρίς Παράταξη : με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο

Σήμερα στο Samothraki Web Radio, στην εκπομπή "Χωρίς παράταξη" του Φώτη Φωτεινού στην οποία συμμετείχα και εγώ, ήταν καλεσμένος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλες και Σαμοθράκης. Είχαμε μαζί του μία πολύ όμορφη και εποικοδομητική συζήτηση. Παρά την θέση και το αξίωμα που κατέχει ο Μητροπολίτης είναι πάντα φιλικός και ανθρώπινος, οπότε σε ένα τέτοιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο στούντιο και η συζήτηση - συνέντευξη.
Σε όσα ρωτήσαμε τον κ.κ. Άνθιμο προσπάθησε να δώσει απαντήσεις, μάλιστα παρά τον παρεξηγημένο ρόλο που ακόμη και σήμερα που έχουν οι Μητροπολίτες από πολλούς, εκείνος έδωσε και κάποιες πρωτοποριακές ιδέες που καλό θα ήταν να δούμε να υλοποιούνται κιόλας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Σαμοθράκη. Αλλά δεν φτάνει μόνο ο Σεβασμιότατος, χρειάζεται βοήθεια και στήριξη και από άλλους φορείς και φυσικά από την τοπική κοινωνία.
Συζητήσαμε ώστε το τετραήμερο Παναγίας Καμαριώτισσας - 5 Νεομαρτύρων να αποτελέσει έναυσμα του θρησκευτικού τουρισμού, για την ολοκλήρωση του Στασιδίου του Απ. Παύλου μετά το τέλος της δικαστικής περιπέτειας, αλλά και την ένταξη της Σαμοθράκης στην διαδρομή "στα βήματα του Απ. Παύλου". Επίσης έγινε συζήτηση για την αποκατάσταση του δρόμου προς την Παναγία Κρημνιώτισσα και την καλύτερη δυνατή λειτουργία της εκκλησίας. Στο τέλος έκανα μία πρόταση για την αποτύπωση σε χάρτη πχ της Google όλων των γνωστών εκκλησιών της Σαμοθράκης, κάτι που ο κ.κ. Άνθιμος είπε ότι θα το κοιτάξει. μας εξομολογήθηκε πως έγραψε τους στίχους για το υπέροχο τργούδι - ύμνο "Σαμοθράκης Βήμα".
Ενδιάμεσα έγινε και μία κουβέντα για την οικονομιο-κοινωνικο-πολιτική κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην Πατρίδα μας, στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, ο Μητροπολίτης όπως πάντα σε αυτά τα θέματα εξέφρασε ενδιαφέρουσες απόψεις. Καυτηρίασε μάλιστα την στάση του Πατριάρχη Μόσχας στο θέμα του πολέμου.
Ήταν μία γεμάτη ωριαία εκπομπή, όσοι την χάσατε αξίζει να την ακούσετε από το samothrakiradio.gr:

Μόνο η συζήτηση - συνέντευξη με τον Σεβασμιότατο: