05 Μαΐου, 2022

Μητσοτάκης για ρεύμα: Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής – Σε ποιους επιστρέφονται έως 600 ευρώ - Σχόλιο - Η εξειδίκευση των μέτρων για τις μειώσεις στο ρεύμα από τους οικονομικούς υπουργούς

«Σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης η Ευρώπη εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων και δυστυχώς η λύση της αργεί. Γι αυτό δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη. Είναι αλήθεια πως όσοι χρησιμοποίησαν λίγο περισσότερο ρεύμα -γιατί έπρεπε, για παράδειγμα, να θερμανθούν με κλιματιστικό ή έχουν μία μικρή δεύτερη κατοικία- βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Με την κρατική στήριξη, αν και μεγάλη, να αποδεικνύεται μικρή για να σηκώσει το βάρος τους. Αυτό από σήμερα αλλάζει. Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους του αύριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα στάδια.
Σύμφωνα με το πρώτο στάδιο, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.
Δεύτερον, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.
Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.
«Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Τέλος, μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.
«Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης διαμορφώθηκε «χάρη στη συνεπή και συνετή πολιτική που προηγήθηκε, αυτή που έφερε χαμηλότερο έλλειμμα το 2021 και θετικές διεθνείς αξιολογήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».
«Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.
Το πρωί της Παρασκευής θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς.




  Γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης. Το έλεγαν, προσωπικά δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο μεγάλο. Ανακοινώθηκε, το διάβασα, το άκουσα και παρ' όλα αυτά κρατάω μικρό καλάθι. Μακάρι να εφαρμοστεί...
Κρατάω το σημείο που αν το κατάλαβα σωστά "φορολόγηση κατά 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος και τα έσοδα θα διατεθούν στο πακέτο στήριξης"... Μου άρεσε, είναι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, μακάρι να εφαρμοστεί...
Να πούμε βέβαια αυτό που λέμε όλοι μας, έπρεπε να είναι γενναία τα μέτρα γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ γενναία η κυβέρνηση να πάει στις εκλογές με κατεβασμένα χέρια, παντελόνια, σώβρακα.....

Η εξειδίκευση των μέτρων για τις μειώσεις στο ρεύμα από τους οικονομικούς υπουργούς
Σε απευθείας σύνδεση του ertnews με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η εξειδίκευση των μέτρων για τους λογαριασμούς του ρεύματος, από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση συντονίζει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Το εθνικό σχέδιο για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενεργοποιεί η κυβέρνηση και το παρουσίασε την Πέμπτη (5/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση επιβαρύνει πολύ την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και γι’ αυτό η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα, συνετά και συγκροτημένα. «Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και ανταποκρινόμαστε με ρεαλιστικό σχέδιο», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθετε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δημοσιονομική ευελιξία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις.
Όπως τόνισε θα διατεθεί προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στο ρεύμα και το κόστος θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, που θα επιβληθεί στα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.
Το εθνικό σχέδιο για αναδρομικές μειώσεις στο ρεύμα με επιστροφή έως 600 ευρώ και απορρόφηση έως 80% των αυξήσεων, παρουσίασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι προβλέπουν τα μέτρα:
– Επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, σε κάθε ιδιοκτήτη πρώτης κατοικίας, ενώ το όριο της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.
-Κάλυψη κατά 50% της αύξησης στην κατανάλωση και πέρα από τις 300 κιλοβατώρες, για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ θα υπάρξει νέα έκπτωση που θα αφορά και τις μη κυρίες κατοικίες.
– Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.
– Θα υπάρξει σύστημα αποσύνδεσης διεθνών αυξήσεων φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Κ. Σκρέκας: αποσυνδέεται η λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου
«Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Και η διακοπής της ροής από την Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό για την ασφάλεια ανεφοδιασμού», είπα από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε δύο άξονες:
– Κ. Σκρέκας: αποσυνδέεται η λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου
«Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και ανταποκρινόμαστε με ρεαλιστικό σχέδιο», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθετε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δημοσιονομική ευελιξία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις.
Όπως τόνισε θα διατεθεί προϋπολογισμός 900 εκατ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας στο ρεύμα και το κόστος θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος, ύψους 90%, που θα επιβληθεί στα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.
Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις θα απορροφήσουν το 70-80% της αύξησης του κόστους, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ 1,1 δισ. είναι το κόστος για τον προϋπολογισμό.

Τι προβλέπουν τα μέτρα:
– Επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, σε κάθε ιδιοκτήτη πρώτης κατοικίας, ενώ το όριο της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ειδικότερα από τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban. Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ. ευρώ.
-Κάλυψη κατά 50% της αύξησης στην κατανάλωση και πέρα από τις 300 κιλοβατώρες, για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ θα υπάρξει νέα έκπτωση που θα αφορά και τις μη κυρίες κατοικίες.
– Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία. Τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.
– Θα υπάρξει σύστημα αποσύνδεσης διεθνών αυξήσεων φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος.
– Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο με το κόστος να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και τέταρτον, ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Κόστος είναι στα 2 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
– Από τον Ιούλιο έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα απ’ ότι προ κρίσης.
Στόχος οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών και όλες οι επιχειρήσεις και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται στα 2 δις. ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης υπερκερδών των παραγωγών.
«Η κυβέρνηση απέναντι και σε αυτή την κρίση λειτουργεί υπεύθυνα, συνετά και συγκροτημένα, επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.
Περιέγραψε τις 5 γραμμές άμυνας με μέτρα στήριξης για την Πανδημία, για μόνιμου χαρακτήρα ελαφρύνσεις, για την κάλυψη μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους που φτάνουν σε 3,5 δις ευρώ μέχρι σήμερα και με ενισχύσεις νοικοκυριών και άλλες κινήσεις αξίας 900 εκατομμυρίων ευρώ έως σήμερα. Πέμπτη γραμμή άμυνας είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού αξίας 11,8% μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κ. Σκρέκας: Αποσυνδέεται η λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου
«Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Και η διακοπής της ροής από την Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό για την ασφάλεια ανεφοδιασμού», είπα από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε δύο άξονες:
– μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας
– σχέδιο αντιμετώπισης των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα
Όπως είπε, πέρα από τις επιδοτήσεις, για να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, αφού πια τα έσοδα ηλεκτροπαραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μην κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.
Ειδικότερα, στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η κυβέρνηση απορροφά το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
Το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός ενσωματώνει περαιτέρω ανακούφιση -με αναδρομική εφαρμογή- των πολιτών που έλαβαν τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση των επιδοτήσεων και διεύρυνση των δικαιούχων.
Παράλληλα προβλέπεται η μετακύλιση μέρους του κόστους στήριξης της κοινωνίας στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της φορολόγησης των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων τους, που κατά πληροφορίες υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022), και η παρέμβαση -από τον Ιούλιο- στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά, που συνιστούν τους βασικούς άξονες του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Το νέο «πακέτο» θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τους τελικούς καταναλωτές με ορίζοντα το επόμενο δωδεκάμηνο. μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας
– σχέδιο αντιμετώπισης των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα
Όπως είπε, πέρα από τις επιδοτήσεις, για να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών η κυβέρνηση υιοθετεί ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, αφού πια τα έσοδα ηλεκτροπαραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις Μαΐου- Ιουνίου, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μην κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.
Ειδικότερα, στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η κυβέρνηση απορροφά το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
Το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός ενσωματώνει περαιτέρω ανακούφιση -με αναδρομική εφαρμογή- των πολιτών που έλαβαν τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση των επιδοτήσεων και διεύρυνση των δικαιούχων.
Παράλληλα προβλέπεται η μετακύλιση μέρους του κόστους στήριξης της κοινωνίας στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της φορολόγησης των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων τους, που κατά πληροφορίες υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022), και η παρέμβαση -από τον Ιούλιο- στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά, που συνιστούν τους βασικούς άξονες του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.
Το νέο «πακέτο» θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τους τελικούς καταναλωτές με ορίζοντα το επόμενο δωδεκάμηνο.