24 Ιουλίου, 2022

Πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή εκπομπή "Ορθά Κοφτά" για το πικρόμελο Σαμοθρακης με τους Δρ. Αλ. Παπαχριστοφόρου και κ. Γ. Βασιλούδια (προστέθηκε το ηχητικό)

Η σημερινή εκπομπή "Ορθά Κοφτά", ήταν πραγματικά μία πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή. Όπως είχε προαναγγελθεί καλεσμένοι ήταν ο Δρ. Μελισσοκομίας κύριος Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, για να μας μιλήσει για τα ευρήματα της μελέτης γύρω από το πικρόμελο Σαμοθρακης και φυσικά για τα επόμενα βήματα, ενώ στο στούντιο ήταν από την αρχή της εκπομπής ο κύριος Γιώργος Βασιλούδιας εκπροσωπώντας την μελισσοκομική οικογένεια τους και κυρίως λόγω του ότι παράγουν αυτό το "ρευστό χρυσάφι" της Σαμοθράκης...
Στην εκπομπή μαζί μου ο επίτιμος καλεσμένος Φώτης Φωτεινός.
Όπως προανέφερα ξεκινήσαμε την εκπομπή με τον κύριο Βασιλούδια. Τον ρωτήσαμε για το πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, αν η οικογένεια του και αυτός είχαν συνειδητοποιήσει πόσο ωφέλιμο ήταν το προϊόν που παρήγαγαν τα μελίσσια τους, αν οι ίδιοι καταναλώνοντας το διαπίστωσαν κάτι διαφορετικό. Επίσης ρωτήθηκε για το πώς έφτασαν στην επιστημονική ομάδα, η οποία έκανε την μελέτη. Οι απαντήσεις του, αν δεν ακούσατε την εκπομπή, θα σας καθηλώσουν...
Αμέσως μετά προστέθηκε στην ραδιοφωνική παρέα μας τηλεφωνικά ο κύριος Παπαχριστοφόρου, για τον οποίο ο κύριος Βασιλούδιας εκφράστηκε πολλές φορές με τα καλύτερα λόγια και κυρίως για το πόσο χρήσιμος είναι τόσο για το συγκεκριμένο εύρημα, όσο και γενικότερα για το νησί μας.
Ο Δρ Μελισσοκομίας μίλησε περισσότερο με επιστημονικά δεδομένα τα οποία εμάς τους μη γνωρίζοντες πλήρως τα στοιχεία της έρευνας μας άφησαν έκπληκτους. Επίσης αναφέρθηκε στο πόσο χρήσιμο θα ήταν τόσο το πικρόμελο όσο και η κόκκινη πρόπολη (η οποία συναντάται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη) να αποκτήσουν ΠΟΠ*
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Παπαχριστοφόρου έκανε αναφορά και στην ρίγανη Σαμοθράκης και στις έρευνες που επίσης έχουν γίνει και έχει βγει καλύτερη μεταξύ της ρίγανης Λήμνου, Σκοπέλου και Ναυπακτίας... Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο φυτό δεν έχει εκτιμηθεί τόσο η θρεπτική και γευστική όσο και η εμπορική αξία του, διακόπτοντας τον σημείωσα πως η γευστική αξία της έχει εκτιμηθεί προ πολλού, για αυτό πολλοί επισκέπτες της Σαμοθράκης σπεύδουν να συλλέξουν δωρεάν ριγανη Σαμοθράκης. Κάπου εκεί ο καθηγητής συμπλήρωσε πως και αυτό το προϊόν θα έπρεπε να λάβει ΠΟΠ**.
Ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά, όσοι δεν ακούσατε ζωντανά την εκπομπή, καλό θα ήταν να διαθέσετε μία ώρα περίπου και να την ακούσετε από το samothrakiradio.gr:

* Μακάρι με την αμέριστη συμβολή και καθοδήγηση του καθηγητή αυτά τα δύο προϊόντα να πάρουν την αξία που τους αξίζει. Μακάρι η συγκεκριμένη οικοινα αυξήσει τα μελίσσια και την παραγωγή της και φυσικά να προστεθούν και άλλοι μελισσοκόμοι τόσο υπάρχοντες όσο και νέοι... Επίσης κινήσεις σαν αυτές δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται για μετέπειτα ωφέλη...
** Πολλά προϊόντα του νησιού μας με μία συλλογική (τι λέω τώρα;) και οργανωμένη προσπάθεια θα έπρεπε ήδη να έχουν αναδειχθεί και αποκτήσει σήμανση ΠΟΠ, αλλά δυστυχώς στην Σαμοθράκη κάτι τέτοιο δεν προχωράει... Φυσικά ένα από αυτά και η ξακουστή μας ρίγανη, η οποία θα έπρεπε να είχε εμπορευματοποίηση...

Έδωσα την υπόσχεση από Σεπτέμβριο που η εκπομπή θα επιστρέψει σε εβδομαδιαία βάση να ασχοληθεί σε έναν κύκλο εκπομπών με τον πρωτογενή τομέα, όπου θα είναι εκ νέου καλεσμένος ο κύριος Γιώργος Βασιλούδιας, με τον οποίο έχουμε συζητήσει κατ'ιδίαν επανειλημμένα το θέμα... 
Θα μου πείτε αν αυτός ο κύκλος εκπομπών έχει το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνον τον κύκλο για το θέμα της γραμμής της Καβάλας καλύτερα να μην γίνει καθόλου και μπορεί να έχετε και δίκιο.......