30 Απριλίου, 2023

Θ. Λειτουργία στις 2/5 στο "μοναστήρι του Αη Θανάση" στα Αλώνια για την Ανακομιδή (;) των λειψάνων του Αγίου

Στις 2 Μαΐου, η Εκκλησία μας τιμά την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Η γιορτή του είναι στις 18 Ιανουαρίου. Συνήθως τότε πανηγυρίζει και το μετόχι (μοναστήρι) του Αγίου Αθανασίου στα πέρα Αλώνια Σαμοθρακης, κοντά στο στρατόπεδο.
Επειδή και η ανακομιδή των λειψάνων ενός Αγίου είναι σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία μας, την Τρίτη 2 Μαΐου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο "μοναστήρι του Αη Θανάση". 
Δεν θα τελεστούν λειτουργίες στους υπόλοιπους ναούς του νησιού. 
Όσοι επιθυμούν μπορούν να παραστούν.

Σύμφωνα με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων και το δίστιχο του Λαυριωτικού Κώδικα Ι 70, η κυρίως μνήμη του Αγίου Αθανασίου πρέπει να τιμάται 
στις 2 Μαΐου, γιατί ιστορικά ο Άγιος αυτήν την ημερομηνία κοιμήθηκε, για δε το γεγονός  της ανακομιδής δεν έχουμε την παραμικρή ιστορική αναφορά. Αλλά και η υμνολογία της 2ας Μαΐου περιστρέφεται στην ετήσια μνήμη του και όχι στην ανακομιδή των λειψάνων του. Ίσως επέλεξαν σκόπιμα η ανακομιδή να έγινε την ημερομηνία της κοιμήσεως του. 
Πιθανολογείται πως καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου μαζί με τον Άγιο Κύριλλο για τον ίδιο περίπου λόγο που ορίστηκε και η μνήμη των 3 Ιεραρχών. Διότι δηλαδή και οι 2 Άγιοι (Αθανάσιος και Κύριλλος) υπήρξαν Αρχιεπίσκοποι Αλεξανδρείας και μαχητές - πρωταγωνιστές κατά των αιρέσεων (του Αρειανισμού ο πρώτος και το Νεστοριανισμού ο δεύτερος).
Πληροφορίες από dogma.gr και Ορθόδοξο Συναξαριστή.

Το Απολυτίκιο Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγ. Αθανασίου - 2 Μαΐου