04 Σεπτεμβρίου, 2023

Φωτορεπορτάζ και εντυπώσεις από την επίσκεψη μου στο Μουσείο Καπνού Καβάλας

Στην Καβάλα υπάρχει Μουσείο Καπνού, μιας και η πόλη στο παρελθόν είχε πολλά καπνομάγαζα και η γύρω περιοχή ήταν κατάφυτη από καπνά, τα οποία βέβαια είχαν και πολύ και κουραστική δουλειά. Ήταν όμως ένα σημαντικό έσοδο για την περιοχή και φυσικά όχι μόνο, γιατί πολλές περιοχές της Πατρίδας μας καλλιεργούσαν καπνά, ίσως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Με κάποιες μεγάλες και γνωστές εταιρείες τσιγάρων, Παπαστράτος, Καρέλια, Ζάντε, Άρωμα κλπ. Μέχρι που ήρθαν τα Αμερικάνικα και ως ξενομανής και "τεμπέλης" λαός, πέσαμε με τα μούτρα σε αυτά και παρατήσαμε τα καπνά, με φυσικό επακόλουθο να μην καλλιεργούνται καπνά, να κλείσουν καπνομάγαζα και καπνοβιομηχανίες και φυσικά ζημία για την ελληνική οικονομία και αύξηση της ανεργίας. Τέλος πάντων...

Το μουσείο είναι σχετικά κοντά στο σπίτι μου, περνάω συχνά απ' έξω, συνέχεια έλεγα "θέλω να μπω να δω", "μια μέρα θα έρθω" κλπ. Αυτό έγινε προχθές, κάνοντας μία μικρή ξενάγηση στην πόλη σε συγγενικό μου πρόσωπο που ήρθε από την Σαμοθράκη για το μνημόσυνο του πατέρα μου, περάσαμε και από το μουσείο και να η ευκαιρία, μπήκαμε μαζί. Οφείλω να ομολογήσω ότι μείναμε έκπληκτοι, δεν περίμενα ότι θα έβλεπα κάτι τόσο πολύ ενδιαφέρον, με τόσα πολλά εκθέματα, από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν σε όλη την διαδικασία της καπνοπαραγωγής, μέχρι διατηρημένα - συσκευασμένα πακέτα καπνού, διάφορες μάρκες τσιγάρων, μέχρι και ελληνικά πούρα, έγγραφα, φωτογραφίες ιστορικών προσώπων του συγκεκριμένου τομέα κλπ.

Μπαίνοντας στην είσοδο μας υποδέχτηκε μία πολύ ευγενέστατη κυρία, η οποία μας καλωσόρισε, μας είπε ότι το μουσείο δημιουργήθηκε το 2004, ότι η Καβάλα ήταν η πόλη του καπνού και διέθετε περίπου 140 καπνομάγαζα, από τα οποία σήμερα δεν λειτουργεί κανένα (εδώ και πολλά χρόνια) και όχι μόνο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων αυτών παραμένουν αναξιοποίητα και ασυντήρητα, ελάχιστα είναι που αξιοποιήθηκαν, όπως το συγκεκριμένο που έγινε το μουσείο και το κτίριο που στεγάζεται το Εμπορικό Κέντρο της πόλης.

Μας μίλησε για τα οφέλη του καπνού στην Υγεία, όχι του τσιγάρου, του καπνού. Αλλά δυστυχώς αυτές με την κατασκευή του τσιγάρου έμειναν άγνωστες... Μία από τις πιο γνωστές είναι η θεραπεία της ημικρανίας.






































Το μουσείο παράγει προς πώληση (σε σχετικά καλές τιμές μπορώ να πω) προϊόντα από αιθέριο έλαιο καπνού, όπως σαπούνια και κεριά.

Το αιθέριο έλαιο (όπως σχεδόν όλα) έχει μία πολύ ευχάριστη και απαλή μυρωδιά, παρά του ότι είναι από καπνό.

Η χρήση του σαπουνιού βοηθάει στην απολέπιση του σώματος και του προσώπου, χρήσιμο για την αφαίρεση του μακιγιάζ στις γυναίκες. Καθώς επίσης εάν τριφτεί και μπει σε τούλι και σε ντουλάπες με χειμερινά ρούχα είναι καλύτερο αντισκοριακό από την λεβάντα.



Συγχαρητήρια στους εμπνευστές που σκέφτηκαν να αφήσουν μία πολύ καλή παρακαταθήκη ιστορίας στις επόμενες γενιές της Καβάλας και όχι μόνο, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι χρήσιμες, συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση και λειτουργία του μουσείου και φυσικά σε όσους εργάζονται σήμερα ως συντηρητές, φυλακές, ξεναγοί κλπ μέσα σε αυτό.

Εάν κάποια στιγμή βρεθείτε στην Καβάλα και όσα διαβάσατε και είδατε, σας κέντρισαν το ενδιαφέρον αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο καπνού, είναι πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, κοντά και πίσω από το δημαρχείο.