05 Δεκεμβρίου, 2023

Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιγών στην Ευρώπη - 15 κατσίκες για κάθε άνθρωπο στη Σαμοθράκη

Η Ελλάδα είναι γνωστή για τις αξιολάτρευτες κατσίκες της, ιδιαίτερα στα νησιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat, η Ελλάδα είναι ο ξεκάθαρος πρωταθλητής της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των κατοίκων κατσίκων της.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γεωργία, τη Δασοκομία και την Αλιεία για το 2020, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΕΕ για τον μεγαλύτερο αριθμό αιγών στην επικράτειά της, κατέχοντας περίπου 3.625.000 αίγες.

Η δεύτερη θέση πηγαίνει στην Ισπανία με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατσίκες λιγότερες από την Ελλάδα.

Το έθνος της Ισπανίας έχει πληθυσμό αιγών έως και 2.765.000, ενώ η Ρουμανία έρχεται στην τρίτη θέση με περίπου 1.539.000 κατσίκες.

Η Γαλλία ακολουθεί στην τέταρτη θέση με περίπου 1.252.000 κατσίκες στο έδαφός της.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα υπόλοιπα προαναφερθέντα κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη μάζα γης από την Ελλάδα, ωστόσο η ορεινή ύπαιθρος της Ελλάδας έχει αποδειχθεί με κάποιο τρόπο σταθερά ότι είναι πολύ πιο φιλόξενος βιότοπος για αυτά τα αξιολάτρευτα ζώα.

Οι κατσίκες κατέχουν εξέχουσα θέση στη λαογραφία, την ιστορία της Ελλάδας

Αυτή η είδηση έχει πυροδοτήσει ένα κύμα χιουμοριστικών αναρτήσεων στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η ελληνική λαϊκή παράδοση ανέκαθεν παρουσίαζε τους αιγοβοσκούς ως γραφικές , ξεπερασμένες φιγούρες, συνώνυμες με τη φτώχεια και την έλλειψη εκπαίδευσης.

Φυσικά, η χώρα έχει μια μακρόχρονη αγροτική παράδοση, που αναμφίβολα εκτείνεται πίσω από την αρχαιότητα, με τις κατσίκες να βρίσκονται στο επίκεντρο της παραγωγής διαφόρων τυριών, γάλακτος και προϊόντων κρέατος.

Οι επιστήμονες λένε ότι το κατσικίσιο γάλα έχει εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες λόγω της υψηλής πεπτικότητας και των υποαλλεργικών ιδιοτήτων του και το συνιστούν σε άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 40 έως 100 τοις εκατό των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώνουν κατσικίσιο γάλα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό είναι το παραδοσιακό έθιμο να ψήνουν κατσίκι μαζί με ψητό αρνί στη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο, ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός αυτών των χρήσιμων ζώων δεν έρχεται χωρίς κόστος.

Η υπερβόσκηση θα μπορούσε να έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Στο ελληνικό νησί της Σαμοθράκης, για παράδειγμα, στο βόρειο Αιγαίο, οι κατσίκες αποτελούν πλέον άμεση απειλή για το φυσικό περιβάλλον ως αποτέλεσμα της υπερβόσκησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κατσίκες υπερτερούν κατά πολύ των ανθρώπων στο νησί.

Ενώ υπάρχουν μόνο 3.000 μόνιμοι κάτοικοι στη Σαμοθράκη , το νησί περιέχει περισσότερες από 45.000 κατσίκες αυτή τη στιγμή, που σημαίνει ότι υπάρχουν 15 κατσίκες για κάθε άνθρωπο στη Σαμοθράκη.


Αυτό έχει δημιουργήσει μια πραγματική περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη στο νησί, καθώς δεκάδες χιλιάδες κατσίκες έχουν ήδη φάει σχεδόν όλη την πολύτιμη άγρια βλάστηση της Σαμοθράκης.

Για το λόγο αυτό, πολλά από αυτά τα ζώα είναι πλέον υποσιτισμένα και δεν μπορούν καν να πωληθούν στο εμπόριο για το κρέας τους.

Έτσι, φαίνεται ότι η παραδοσιακή αγάπη που έχουν οι Έλληνες ιστορικά για τις κατσίκες θα μπορούσε να έχει φτάσει στο πρακτικό της όριο.

Ο ανεξέλεγκτος πληθυσμός αιγών θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική απώλεια πολύτιμης βλάστησης στην πλαγιά του λόφου σε μέρη όπως το νησί της Σαμοθράκης, καταστρέφοντας το φυσικό του περιβάλλον για δεκαετίες.

greekreporter.com