04 Δεκεμβρίου, 2023

Delicatessen παστέλι με μέλι Σαμοθράκης της οικογένειας Ζάκατα

Οποιος γνωρίζει τη μαγεία της Σαμοθράκης μπορεί να αντιληφθεί γιατί μια οικογένεια, η οποία δημιούργησε ένα εκλεκτό προϊόν που δεν είναι μπάρα, δεν είναι παστέλι, δεν είναι αποκλειστικά γλυκό, αλλά είναι όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, βραβεύθηκε στα διεθνούς φήμης Great Taste Awards, ωστόσο δεν επιθυμεί να περάσει στη μαζική παραγωγή.

Παρά τις προτάσεις για Ντουμπάι και Βερολίνο, η οικογένεια Ζάκατα επιλέγει τη Σαμοθράκη σαν τρόπο ζωής και παραγωγής. Το μέλι πρωταγωνιστεί, αλλά στον γευστικό πίνακα προστίθενται η τρούφα, οι αφυδατωμένες ντομάτες, οι χουρμάδες, οι ξηροί καρποί και διάφορα άλλα υλικά.

Εκλεκτή πρώτη ύλη

Ο Γιώργος και ο Νίκος Ζάκατας μαζί με τη νύφη του και τη μητέρα τους δημιουργούν εξαιρετικές λιχουδιές με εκλεκτή πρώτη ύλη. «Προμηθεύομαι μέλι από όλους τους παραγωγούς του νησιού, ειδικά από τον Γιώργο Βασιλούδια, ο οποίος παράγει το βραβευμένο πικρόμελο Σαμοθράκης».

Το συγκεκριμένο μέλι μετρά δύο αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste Awards. Έχει διακριθεί δύο φορές ως το καλύτερο μέλι, ξεπερνώντας και το διάσημο manuka. Επιπλέον, κρίθηκε ποιοτικά ανώτερο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα στο φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας. Η ιδέα για την παρασκευή παστελιού ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια από έναν φίλο τους μελισσοκόμο, ο οποίος έφτιαχνε κάτι παρόμοιο, επίσης με άθερμο (ακατέργαστο) μέλι, και μετατράπηκε σε υγιή επιχειρηματικότητα.

«Κάθε χρόνο εξελισσόμαστε και το κοινό αναγνωρίζει την ποιότητα. Όσοι φτιάχνουν μπάρα στο σπίτι με άριστα υλικά και δοκιμάζουν το δικό μας παστέλι-μπάρα ενέργειας, το αναγνωρίζουν. Περιέχει μέλι, κηρήθρα, ωμούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Αναζητούμε την καλύτερη ποιότητα, για αυτό και μας επιλέγουν οι καταναλωτές», λέει ο Νίκος Ζάκατας, που παρασκευάζει παστέλια από… άποψη. Εάν δεν έχει την επιθυμητή πρώτη ύλη, δεν προχωράει στη συγκεκριμένη γεύση. Προτιμάει να μην υπάρχει προϊόν προς διάθεση, εάν αυτό δεν είναι φτιαγμένο με τον σωστό τρόπο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι, για άτομα που κάνουν ωμοφαγική διατροφή, τέτοια προϊόντα είναι τρόπος ζωής. «Η φετινή χρονιά είναι περιορισμένης παραγωγής στο μέλι και ορισμένες γεύσεις δεν μπορώ να τις παρασκευάσω, γιατί θέλουν γύρη», εξηγεί.

«Τα φύλλα κεριού, που χρησιμοποιούμε, τα φτιάχνουμε χειροποίητα. Θέλουμε την καλύτερη ποιότητα, δεν θέλουμε να γίνουμε μαζικής παραγωγής. Δεν θα είναι ίδια η ποιότητα αν μπούμε σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ», διευκρινίζει, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική παραγωγή, χωρίς καραμέλα, ζάχαρη και «χημικά δηλητήρια στον οργανισμό». Το μυστικό τους είναι τα πολύ καλά υλικά και το μεράκι για αυτό που κάνουν.

69 γεύσεις

Η οικογένεια Ζάκατα δημιουργεί συνολικά 69 γεύσεις, γλυκές, αλμυρές, γλυκόξινες. Ορισμένες προέκυψαν μετά από προτάσεις επιχειρηματιών delicatessen, με τους οποίους συνεργάζονται, παραμένοντας ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες.

Στα υλικά περιλαμβάνεται η μαύρη τρούφα που αγοράζουν κομμένη, έτοιμη σε λάδι από κατάστημα βιολογικών της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο προμηθεύονται πρώτες ύλες. Επίσης, προσέχουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως οι ξηροί καρποί ή το σουσάμι. Έτσι, φτιάχνουν παστέλια με ή χωρίς σουσάμι, αντικαθιστώντας το με ινδοκάρυδο, για να προστατεύσουν όσους έχουν αλλεργία.

Τα προϊόντα πωλούνται μέσω διαδικτύου, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα, όπως το Παλαιό Φάληρο και το Κολωνάκι.

ypaithros.gr