14 Μαΐου, 2024

Έχει ξεκινήσει (45 ημέρες) το ΟΣΔΕ του 2024 αλλά ... μισό, τι συμβαίνει με τις δηλώσεις

Εδώ και περίπου 45 ημέρες η εφαρμογή για τη δήλωση ΟΣΔΕ είχε ανέβει στο gov.gr αλλά τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν μπορούν να εργασθούν πάνω σε αυτή τη βάση γιατί δεν τους το επιτρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατά τα άλλα όλα πάνε καλά στον Οργανισμό Ελέγχων και Πληρωμών σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ. Πέρασε ενάμιση μήνα για να μην κάνουμε τίποτα στην ουσία, λέμε εμείς. Πάντως αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι τι χρειάζεται ένας οργανισμός σαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ 58 εφαρμογές (εδώ).

Θυμίζουμε ο υπουργός είχε ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για το ΟΣΔΕ 2024 άνοιξε την Πρωταπριλιά (!).

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με την Κωνσταντίνα Καπετανοπούλου, Γεωπόνο με Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) πιστοποιημένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία ανέφερε τα εξής: «όσοι διαθέτουμε γραφεία ΚΥΔ βλέπουμε το εξής:

Όλες αυτές τις ημέρες η πλατφόρμα δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 είναι ανοιχτή και λειτουργική για την επεξεργασία και υποβολή των on line δηλώσεων, δηλαδή εκείνων που ο κάθε παραγωγός υποβάλλει μόνος του αφού συνδεθεί με τους κωδικούς της ΑΑΔΕ.

Για να υποβληθεί μια δήλωση μέσω ενός ΚΥΔ, χρειάζεται πρώτα να εξαχθεί ένας 6ψήφιος αριθμός, διαδικασία η οποία επίσης είναι λειτουργική, και κατόπιν να γίνει δέσμευση της αίτησης από το ΚΥΔ καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον 6ψήφιο στην κατάλληλη πλατφόρμα. Αυτό το τελευταίο, έως και την Τρίτη, 14 Μαΐου 2024, δεν ήταν δυνατό.

Οπότε πολλά ΚΥΔ σε όλην την χώρα, επειδή γνωρίζουν και από τις προηγούμενες χρονιές την πίεση χρόνου που υπάρχει, όλο αυτό το διάστημα ασχολούνται με το να εκδίδουν τους 6 ψήφιους κωδικούς των πελατών τους ούτως ώστε όταν έρθει η στιγμή της αίτησης να είναι έτοιμοι τουλάχιστον σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο της όλης διαδικασίας.

Και τις προηγούμενες χρονιές υπήρχαν αντίστοιχες δηλώσεις υπουργών περί της έναρξης υποβολής των δηλώσεων, όμως και τότε υπήρχαν προβλήματα γιατί παραδείγματος χάριν οι δηλώσεις ήταν επεξεργάσιμες αλλά δεν μπορούσαν να οριστικοποιηθούν, ή προέκυπταν λογικά σφάλματα κατά την χρήση της πλατφόρμας και για την διόρθωση αυτών απαιτούνταν χρόνος οπότε πάλι η οριστικοποίηση των δηλώσεων έπρεπε να «παγώσει».

Βέβαια, η υποβολή δηλώσεων είχε ξεκινήσει, αλλά πως υποβάλλονταν τελικά οι δηλώσεις αυτές; Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα θέμα».

agrotypos.gr