28 Μαΐου, 2024

Παράταση για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στην ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr - Email για διευκρινήσεις προς Κτηματολόγιο, συναρμόδια Υπουργεία και Δήμο Σαμοθράκης

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

ertnews.gr


Η φωτογραφία μου

 Χθες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθύνθηκα τόσο στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, στα συναρμόδια Υπουργεία και στον Δήμο Σαμοθράκης*, στέλνοντας το παρακάτω μήνυμα, προς το παρόν απάντηση δεν έλαβα, αλλά με την παράταση ελπίζω αυτή να έρθει. Διαβάστε το μήνυμα μου:

Καλημέρα σας είμαι διαχειριστής του irineossamothraki.blogspot.com , προχθές αναδημοσίευσα άρθρο για την λειτουργία της πλατφόρμας για δήλωση καθαρισμού οικοπέδων, η οποία λήγει 31/5. Λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν την δοκίμασα άμεσα. Αλλά εντός της ημέρας επικοινώνησαν μαζί μου 2-3 γνωστοί και μου είπαν πως δεν μπορούν να καταχωρήσουν την δήλωση τους. Τότε αναγκάστηκα να προσπαθήσω για να διαπιστώσω τι συμβαίνει.

Δεν λειτουργεί ούτε με τον ΚΑΕΚ, ούτε με Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87). Στην μεν πρώτη περίπτωση βγαίνει ένα ροζ παράθυρο και μου λέει δεν βρέθηκε οικόπεδο με τον συγκεκριμένο ΚΑΕΚ ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, στην δεύτερη, βρίσκω το ακίνητο, αλλά δεν βρίσκω συντεταγμένες.

Θα ήθελα λοιπόν να καθοδηγήσετε τόσο εμένα, όσο και τους αναγνώστες του μέσου μου, πως μπορούμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία.

Ευχαριστώ και ελπίζω σε μία έγκαιρη απάντηση σας.