23 Ιουνίου, 2024

ΔΑΦΝΗ ΧΑΛΚΙΑ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

Και φέτος, δυστυχώς, το 112 ενημερώνει τους πολίτες περιοχών για εκκενώσεις. Θεωρητικά όλοι οι Δήμοι πρέπει να έχουν καταρτήσει αντίστοιχα σχέδια μαζί με την Πολιτική Προστασία και να ξέρουν τι και πως πρέπει να γίνει ανάλογα με τις συνθήκες. Όμως εμείς σαν πολίτες πόσο ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε εκείνη την ώρα που ουσιαστικά είναι και μια τραγική στιγμή πανικού για τους περισσοτέρους; Θα προσπαθήσω να μιλήσω για αυτό όσο πιο απλά γίνεται

1. ΑΠΟΚΤΟΥΜΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΑΡΑΚΑΡΙΣΜΑΤΟΣ. Το μέσο διαφυγής μας όποιο και να είναι αυτό (συνήθως είναι αυτοκίνητο) πρέπει πάντα να είναι παρκαρισμένο έτοιμο να φύγει. Καλύτερα μια δυο μανούβρες στην ησυχία και την άνεση πάρα οι ίδιες μανούβρες στον πανικό. Επίσης πρέπει να έχει πάντα καύσιμο. Μην αφήνουμε το ρεζερβουάρ στο κόκκινο φωτάκι, ας έχουμε πάντα μια ποσότητα καυσίμου τουλάχιστον μέχρι την μέση.

Η λογική του «αύριο θα βάλω» είναι λάθος γιατι όπως λέει και ο σοφός λαός δεν ξέρεις πότε τι σου ξημερώνει. Μέσα στο σπίτι πρέπει να μάθουμε τα κλειδιά να τα αφήνουμε πάντα στο ίδιο εύκολα προσβάσιμο σημείο για να μην τα ψάχνουμε την στιγμή του πανικού. Αυτά είναι κάποιες απλές συνήθειες που πρέπει να γίνονται ανεξάρτητα από περιόδους επικινδυνότητας . Ένα λεπτό μπορεί να είναι πολύτιμο.

2. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΑ. Ταυτότητες και σημαντικά έγγραφα (διαβατήρια, ασφάλειες, ιατρικά αρχεία, τίτλους ιδιοκτησίας κτλ.) τα έχουμε όλα μαζί σε ένα φάκελο και σε σημείο που ξέρουν όλα τα μέλη της οικογένειάς μας για να τον πάρουμε εύκολα και αμέσως χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε τελευταία στιγμή. Ασε που τελευταία στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να θυμηθούμε να μαζέψουμε τέτοια έγγραφα.

3. ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ έχουν έτοιμο και ένα κιτ με φάρμακα που τους είναι απαραίτητα, φάρμακα Α Βοηθειών και τροφή για τουλάχιστον 2 μέρες . Αυτό φροντίζουν να το ανανεώνουν ώστε να μην έχει ληγμένα προϊόντα και επίσης αρκετοί συμπληρώνουν μέσα ένα φακό, μια σφυρίχτρα, ένα σουγιά , έναν αναπτήρα και ένα Power Bank εννοείται φορτισμένο. Επίσης τοποθετημένο σε σημείο γνωστό σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

ΌΤΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 112, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα, πέρα από το να αποχωρήσεις άμεσα από το σπίτι:

Προετοιμασία: Συγκέντρωσε τα βασικά αντικείμενα, όπως:

Ταυτότητες και σημαντικά έγγραφα (διαβατήρια, ασφάλειες, ιατρικά αρχεία, τίτλους ιδιοκτησίας κτλ).

Κινητό τηλέφωνο και φορτιστή.

Ρούχα, φάρμακα και πρώτες βοήθειες.

Τρόφιμα και νερό για τουλάχιστον μία ημέρα.

Χρήματα και πιστωτικές κάρτες.

Είναι πολύ εύκολο να γίνουν αυτά αν έχεις ήδη τα περισσότερα έτοιμα (όπως ήδη αναφέραμε ) οπότε απλά τα παίρνεις και φεύγεις

Ενημέρωση:

Ενημέρωσε τα μέλη της οικογένειάς σου και φρόντισε να ξέρουν πού να συναντηθείτε αν δεν είστε ήδη όλοι μαζί

Επικοινώνησε με γείτονες, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι ή έχουν προβλήματα κινητικότητας.

Ασφάλεια σπιτιού:

Κλείσε το γκάζι, την ηλεκτρική ενέργεια και το νερό.

Κλείσε και κλείδωσε πόρτες και παράθυρα.

Αν έχεις κατοικίδια, φρόντισε να τα πάρεις μαζί σου ή να τα αφήσεις σε ασφαλές μέρος.

Οδηγίες μετακίνησης:

Χρησιμοποίησε τον προτεινόμενο δρόμο διαφυγής και ακολούθησε τις οδηγίες των αρχών.

Απόφυγε περιοχές που ενδέχεται να είναι επικίνδυνες, όπως πλημμυρισμένες οδοί ή περιοχές με πυρκαγιές.

Επικοινωνία με το 112:

Μπορείς να καλέσεις το 112 για άμεση βοήθεια και καθοδήγηση σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ακολουθώντας τις οδηγίες αυτές, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος και θα μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Μείνε ενημερωμένος:

Άκουσε το ραδιόφωνο ή δες την τηλεόραση για περαιτέρω οδηγίες.

Παρακολούθησε τις ενημερώσεις μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Επαναφορά:

Όταν είναι ασφαλές να επιστρέψεις, κάνε το με προσοχή και ακολούθησε τις οδηγίες των αρχών.

Έλεγξε το σπίτι σου για πιθανές ζημιές και προβλήματα ασφάλειας.

Αυτά τα βήματα θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την κατάσταση με ασφάλεια και οργανωμένα.

Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν εκδώσει σχετικά φυλλάδια με χρήσιμες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται.

https://www.1dype.gov.gr/wpcontent/uploads/2024/04/%CE%9F%CE%94%CE%97%CE%93%CE%99%CE%95%CE%A3%CE%95%CE%9A%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%97%CE%A3%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%99%CE%9F.pdf

https://civilprotection.gov.gr/sites/default/files/teliko_esoteriko_2019_greece_xamili_analysi.pdf

Στην Ιαπωνία που έχουν συνέχεια σεισμική δραστηριότητα, κάνουν συχνά σχετικές ασκήσεις εκκένωσης οι ίδιες οι οικογένειάς για να ξέρει το κάθε μέλος τι θα πρέπει να κάνει την συγκεκριμένη στιγμή και να γίνουν έτσι όλα το γρηγορότερο δυνατόν. Εμείς ούτε σαν κράτος ούτε σαν Δήμος έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο και ας καιγόμαστε κάθε χρόνο . Ίσως τελικά να αρχίσουμε ο κάθε ένας από μας να καλλιεργεί αυτό που λέμε «ατομική ευθύνη» μιας και η ιστορία επαναλαμβάνεται προς το χειρότερο κάθε χρόνο δυστυχώς ;;