06 Ιουλίου, 2024

Η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει τη «Μέρα του ξεριζωμού» για τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη - Μια έκδοση «κόσμημα» με ένα συλλεκτικό λεύκωμα και 29 τραγούδια αφιερωμένα στην καταστροφή της Σμύρνης και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου μια ξεχωριστή έκδοση που τιτλοφορείται «Η μέρα του ξεριζωμού» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022 κι αποτελείται από ένα καλαίσθητο λεύκωμα κι ένα USB stick με είκοσι οκτώ τραγούδια κι ένα οργανικό, διάρκειας, περίπου, δύο ωρών, σε μουσική και παραγωγή της καταξιωμένης μουσικού και συνθέτριας Ζωής Τηγανούρια.

Στο πρώτο μέρος που αποτελείται από δέκα τραγούδια κι έχει τίτλο «Ο βρυχηθμός της Θράκης», τους στίχους υπογράφει ο Κώστας Ασμανίδης, τραγουδά ο Βαγγέλης Δημούδης και συμμετέχουν η Μαριώ, ο Λάμπρος Βασιλείου και η Μαρία Βακάλη. Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Αχ μάνα Σμύρνη!» τους στίχους έγραψαν οι Ανδρέας Παράσχος, Μαρία Παπαδάκη, Κώστας Καρτελιάς, Ηλίας Κατσούλης, Σταμάτης Μεσημέρης, Σταύρος Σταύρου, Σοφία Λιγνού, Παναγιώτης Τηγανούριας, Πασχάλης Μπούρας, Κωνσταντίνος Ιερομνήμων, Γιώργος Κοζαδίνος και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος και τραγουδούν ο Αγάθωνας, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Μαριώ, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, η Σοφία Μάνου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Βαγγέλης Δημούδης, ο Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο Κώστας Τηγάνης, η Μαρία Βακάλη, η Άννα Κατσούλη, ο Βασίλης Κοντογιώργος, η Δόμνα Μέγγα και ο Θανάσης Βούτσας.Το έργο είναι αφιερωμένο σε δύο πολύ σημαντικά, ιστορικά γεγονότα, που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, την καταστροφή της Σμύρνης και την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης, η οποία πλήρωσε το τίμημα της ήττας αφού δόθηκε ως αποζημίωση στην Τουρκία με την συνθήκη των Μουδανιών (Οκτώβριος 1922).
Το λεύκωμα αποτελείται από σαράντα οκτώ σελίδες με τους στίχους των τραγουδιών, πλούσιο ανέκδοτο ιστορικό φωτογραφικό υλικό από το Πολεμικό Μουσείο και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας καθώς και κείμενα από καταξιωμένους ιστορικούς & συγγραφείς, όπως ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, ο Γεώργιος Μάνος, η ιστορικός – αρχαιολόγος Δανάη Α.Μπασαντή, ο Τούρκος συγγραφέας Faliuh Rifki Atay που έζησε την καταστροφή της Σμύρνης, ο πρώην πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στο λεύκωμα φιλοξενούνται επίσης δυο αμελοποίητοι στίχοι του Κώστα Ασμανίδη «προς μελοποίηση από νέους συνθέτες», που θα χρηματοδοτηθούν από την εταιρεία παραγωγής.
Τα τραγούδια του album
1) Η μέρα του ξεριζωμού – Ήταν Οκτώβρης (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης
2) Κουμ Τσιφλίκ (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης
3) Βυσσιώτικος γάμος (Βαγγέλης Δημούδης & Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης
4) Το μοιρολόι της μάνας (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Μαρία Βακάλη
5) Ο Γιώργης κι η Αργυρώ (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης
6) Χήρα 17 χρονών (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης / Απαγγελία: Σαράντης Σαραντίδης
7) Α ρε Γιάννη (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Μαριώ
8) Το χρονικό της «ερήμωσης» (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης
9) Ο βρυχηθμός της Θράκης (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Λάμπρος Βασιλείου
10) Η μέρα του ξεριζωμού – Ήταν Οκτώβρης ΙΙ (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Ασμανίδης) Βαγγέλης Δημούδης
11) Της Σμύρνης το φιλί (Ζωή Τηγανούρια – Ανδρέας Παράσχος) Πέγκυ Ζήνα
12) Μαριόλα σ’αγαπώ (Ζωή Τηγανούρια – Μαρία Παπαδάκη) Μαριώ
13) Αχ μάνα Σμύρνη (Ζωή Τηγανούρια – Παναγιώτης Τηγανούριας) Σοφία Μάνου
14) Ήλιος χρυσός και αλάτι (Ζωή Τηγανούρια – Μαρία Παπαδάκη) Βαγγέλης Δημούδης
15) Κακούργα ιστορία (Τι θα πεις στα παιδιά) (Ζωή Τηγανούρια – Σταμάτης Μεσημέρης) Βαγγέλης Δημούδης
16) Τα πεταχτά φιλιά σου (Ζωή Τηγανούρια – Σοφία Λιγνού) Αχιλλέας Χαλδαιάκης
17) Είναι καημός τα ξένα (Ζωή Τηγανούρια – Μαρία Παπαδάκη) Κώστας Τηγάνης
18) Καππαδοκία (Ζωή Τηγανούρια – Σοφία Λιγνού) Μάνος Κουτσαγγελίδης
19) Κανέλλα και γαρύφαλλο (Ζωή Τηγανούρια – Μαρία Παπαδάκη) Δόμνα Μέγγα
20) Της Λησμονιάς τα μέρη (Ζωή Τηγανούρια- Σταμάτης Μεσημέρης) Βαγγέλης Δημούδης
21) Για τα δυο γλυκά σου μάτια (Ζωή Τηγανούρια – Μαρία Παπαδάκη) Μαρία Βακάλη
22) Καίγεται η Σμύρνη (Ζωή Τηγανούρια – στίχοι: Γιώργος Κοζαδίνος & Ζωή Τηγανούρια) Θανάσης Βουτσάς & Άννα Κατσούλη
23) Τριαντάφυλλο η αγάπη (Ζωή Τηγανούρια – Κώστας Καρτελιάς) Μπάμπης Τσέρτος
24) Καραβάνια (Ζωή Τηγανούρια – Σταύρος Σταύρου) Πέγκυ Ζήνα (Ζωντανή ηχογράφηση)
25) Γενοκτονία (Ζωή Τηγανούρια – Πασχάλης Μπούρας) Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης
26) Καρδιά παραπονιάρα (Ζωή Τηγανούρια – Κωνσταντίνος Ιερομνήμων) Αγάθωνας
27) Ασύρτικο (Ζωή Τηγανούρια – Ηλίας Κατσούλης) Βασίλης Κοντογιώργος
28) Ο ζωναράδικος της επανάστασης (Ζωή Τηγανούρια) Ορχηστρικό
29) Σαμοθράκης βήμα (Ζωή Τηγανούρια – Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ.Άνθιμος) Κώστας Τηγάνης
Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία Μουσικής Σχολής Δήμου Βόλβης, η Παιδική Νεανική Χορωδία Δήμου Βόλβης και η Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Ιερισσού «Ο Κλειγγένης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Καραμάνη.
Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε η Ζωή Τηγανούρια, που έπαιξε ακορντεόν και πιάνο. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο), Ματθαίος Τσαχουρίδης (ποντιακή λύρα), Αγάθωνας Ιακωβίδης (μπαγλαμάς), Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι), Κώστας Φόρτσας (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ), Θεοδόσης Συκιώτης (λαούτο, κιθάρα), Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο), Περικλής Κατσώτης (κρουστά), Στέλιος Γενεράλης (κρουστά, τύμπανα, sequencing), Stergio Nastasa (βιολί), Μιρέλα Ρούτση (τσέλο), Βασίλης Αθανασιάς (βιολί), Βασίλης Κατσούλης (βιολί), Νίκος Ράλλης (τρομπέτα), Γιώργος Γκαραβούνης (κρουστά), Γιάννης Γευγελής (κρουστά), Γιάννης Παγκοζίδης (κρουστά), Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά), Νίκος Βερβερίδης (λαούτο), Αχιλλέας Τίγκας (νέι), Αγγελική Παρδάλη (σαντούρι), Ελένη Φίλιππα (σαντούρι), Τάσος Γιαννούσης (μπαγλαμάς, τζουράς), Γιάννης Σεβαστόπουλος (λαούτο), Ιάσονας Κτενάς (βιολί), Γιώργος Παππάς (ούτι, πολίτικο λαούτο, σάζι), Γιάννης Μεγαλούδης (ιδιόφωνα κρουστά), Γιάννης Γρηγορίου (μπάσο), Μιχάλης Βερβελάκης (κλασική κιθάρα), Γιώργος Παγιάτης (μπάσο), Γιώργος Δεμελής (κανονάκι), Γιώργος Μουχτάρης (κοντραμπάσο), Simone Mongeli (κρουστά), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Διονύσης Διονυσόπουλος (μπουζούκι), Σταύρος Αβράμογλου (κιθάρα) και Τάσος Πούλιος (κανονάκι). Οι ηχογραφήσεις, οι μίξεις και το mastering πραγματοποιήθηκαν στα Atrtracks Recordings Studios από τον Γιώργο Πρινιωτάκη, ενώ πρόσθετες ηχογραφήσεις έγιναν στα studio «Ζεύξις» από τον Γιάννη Τσέρτο, στο Diatropo Music Studio από τον Θανάση Βούτσα, στο Studio 111 από τον Τάκη Αργυρίου και στο Polyphemon Recording Studio στη Μαρώνεια Σαπών – Ροδόπης από τους Γιώργο και Γιάννη Παγκοζίδη. Η επιμέλεια του εντύπου έγινε από την Έρικα Τερζή και ο σχεδιασμός της έντυπης έκδοσης από την Κλαούντια Παγιάτη και τον Στέλιο Κατσουνωτό.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ορεστιάδας και Περιφέρειας, μέσω της παραχώρησης φωτογραφικού υλικού και ιστορικών στοιχείων.
Το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τους νεότερους Έλληνες δημιουργούς. Τραγούδια που συγκινούν, ακόμα και σήμερα, πολύ περισσότερο αν ο ακροατής (όπως ο υπογράφων) έχει μεγαλώσει με αγαπημένο του παραμύθι τις αφηγήσεις της γιαγιάς και του παππού από την καταστροφή και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες.
Όπως άλλωστε αναφέρει στο λιτό σημείωμά της η Ζωή Τηγανούρια, με το έργο αυτό επιθυμεί να αφήσει το αποτύπωμα της παλιάς Ελλάδας μέσα από σύγχρονα τραγούδια, που το καθένα από αυτά έχει την αμέριστη προσοχή, την αγάπη της και τον απόλυτο σεβασμό στους στίχους που επέλεξε να μελοποιήσει…
Δεν ξέρω αν χρειάζεται να γράψω περισσότερα για αυτή την δουλειά. Είναι κάποιες περιπτώσεις, που δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις, παρατηρήσεις και κριτικές. Άλλωστε, στις δυο λίστες που ακολουθούν, μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα...

Η φωτογραφία μου
Όσα γράφονται στο άρθρο είναι λίγα, για την Ζωή μας αξίζουν να γραφτούν πολύ περισότερα και ειδικά για το διαμαντένιο έργο της και όχι απλό κόσμημα...!!! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια... Όλα τα κομμάτια είναι ένα προς ένα διαμάντι το καθένα με ξεχωριστή και μοναδική αξία... ΖΩΗ ΜΑΣ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ (όσα μπράβο και να γράψω είναι λίγα). Το κάθε ΜΠΡΑΒΟ έχει διπλή σημασία, γιατί δυστυχώς στην κοινωνία της επάρατης παγκοσμιοποίησης και που το σύστημα προωθεί μέσω των ΜΜΕ και της showbiz την λήθη και την απαξίωση της πίστεως, της θρησκείας, της πατρίδας και της ιστορίας και αντίθετα θέλει την φιλία με τον προαιώνιο εχθρό (δεν γίνεται), η Ζωή Τηγανούρια έγραψε την μουσική σε ένα κειμήλιο ιστορίας που πρέπει να κρατηθεί εις τους αιώνες των αιώνων...
Στο τέλος θα προσθέσω κάποια τραγούδια ακόμη από την συλλογή, δεν ξέρω ποια να πρωτοδιαλέξω, φυσικά δεν γίνεται να μην βάλω την "Γενοκτονία" με τα αδέρφια Τσαχουρίδη, το "Σαμοθράκης Βήμα" και μιας και είμαι κατά το ήμισυ καραμανλής - Καππαδόκης την "Καππαδοκία".