Με ένα Κέντρο Υγείας που στεγάζεται στο περιφερειακό ιατρείου εμβαδού 40 τ.μ. στην Καμαριώτισσα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης και οι τουρίστες. Αυτό καθώς το Κέντρο Υγείας στην Χώρα παραμένει σε αδράνεια, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρηματοδότηση για να επισκευαστεί η τοιχοποιία και να μπορεί να είναι λειτουργικό.
ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση (YouTube)
Επιστολή αγανάκτησης από τον παιδίατρο στο Κ.Υ Σαμοθράκης
Τις προηγούμενες ημέρες ο μοναδικός παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης έστειλε στους αρμόδιους φορείς μία επιστολή αγανάκτησης για το αδιέξοδο που βιώνει ζητώντας ίση και αξιοπρεπή αντιμετώπιση από τους ιθύνοντες. Το θέμα προβλήθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ALFA Tηλεόρασης με την Κυριακή Μπασκάκη την Πέμπτη 25 Ιουλίου, όπου φιλοξενήθηκε και ανέπτυξε το πρόβλημα του, ο παιδίατρος κύριος Αλέξανδρος Βάκαλος.
Παρακολουθήστε το θέμα από 15:50 έως 30:50 στην ALFA Τηλεόραση (YouTube):
Απάντηση της διοίκησης του Κέντρου Υγείας
Η διοίκηση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Παιδιάτρου κ. Αλέξανδρου Βάκαλου στο δελτίο του καναλιού ALFA TV (26/07/2024). Τα λεγόμενα αλλά και οι υπαινιγμοί του εν λόγω προσώπου είναι αναληθείς και προσβλητικοί, υποτιμώντας τόσο το έργο των συναδέλφων του στο ΚΥ, όσο και του ιδίου.
Για την αποκατάσταση την αλήθειας, παραθέτουμε παρακάτω τα πραγματικά στοιχεία και τις λεπτομέρειες των γεγονότων, όπως αυτά εκτυλίχθηκαν.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, επί δεκαπέντε (15) συναπτά έτη, το ΚΥ Σαμοθράκης και εκ του αποτελέσματος η νήσος δεν είχε παιδίατρο. Επί δεκαπέντε (15) λοιπόν χρόνια όλα τα περιστατικά που αφορούσαν παιδιά και εφήβους εξετάζονταν προσωπικά είτε από τον διευθυντή του ΚΥ, είτε από τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς. Παράλληλα, διοργανώσαμε και συντονίσαμε δράσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων (ΕΠΕ), στην προσπάθεια του σφαιρικού και ολοκληρωμένου προληπτικού και θεραπευτικού έργου στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό.
Με την έλευση των δύο (2) Παιδιάτρων στη νήσο, το ΚΥ έσπευσε να τους αγκαλιάσει και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαμονής, φιλοξενίας και φυσικά εργασίας τους εδώ - όπως δηλαδή απαιτείται και όπως πράττει με την έλευση κάθε νέου συναδέλφου.
Αυτό που επιθυμεί το ΚΥ και φυσικά η τοπική κοινότητα της νήσου αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, είναι οι παιδίατροί της να παρίστανται όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες κάθε μήνα και να καλύπτουν το νησί για ορισμένες αργίες, καθώς εκείνες τις μέρες είναι αυξημένη η ανάγκη παρουσίας τους εδώ. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι ενθαρρύνεται ή επιβάλλεται ο υπερβάλλον ζήλος πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων τους. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί μεθοδευμένης προσπάθειας εξουθένωσης οποιουδήποτε εργαζομένου του ΚΥ είναι και θα πρέπει να θεωρείται παράλογη - η διατήρηση της ποιότητας της παρεχόμενης υγείας στο νησί είναι μεγίστη προτεραιότητά μας.
Αναφορικά με τον συγκεκριμένο Παιδίατρο, ως μόνιμος ιατρός του ΚΥ, οφείλει να παραμένει στη Σαμοθράκη και όχι να συσσωρεύει τις εφημερίες του και να αποχωρεί, αφήνοντας ακάλυπτο το νησί από υπηρεσίες Παιδιάτρου.
Εκτός των άλλων, όπως άλλωστε στοιχειοθετείται και από τους ίδιους, ο εν λόγω Παιδίατρος αρνείται να συνεργαστεί με το προσωπικό του ΚΥ και επανειλημμένα ιεραρχεί τα προσωπικά του συμφέροντα ως σημαντικότερα από το κοινό καλό. Μάλιστα, αρνούμενος να προβεί στην ενοικίαση ενός χώρου για τη διαμονή του, προέβη στην κατάληψη του Εφημερίου Ιατρών, εμποδίζοντας έτσι την ανάπαυση των υπόλοιπων συναδέλφων στις εφημερίες τους.
Τέλος, κατά την τουριστική περίοδο Ιούλιος - Αύγουστος 2024, ζητήθηκε από τον συγκεκριμένο ιατρό να παραμείνει στο νησί για να αντιμετωπίσει παιδιατρικά περιστατικά που ενδέχεται να ανακύψουν. Ο ίδιος, λοιπόν, αποφάσισε να λείψει τριάντα (30) μέρες, δηλαδή ολόκληρο το μήνα του Ιουλίου, επικαλούμενος αναρρωτική άδεια.
Για δεκαετίες τώρα, το βασικό ιατρικό έργο στο νησί επιτελούν οι Γενικοί Ιατροί, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν περιστατικά που έχουν δοκιμάσει τις αντοχές και δυνάμεις τους - περιστατικά καρδιολογικά, ορθοπεδικά, χειρουργικά, και ως εκ τούτου, και παιδιατρικά.
Είναι αλήθεια ότι ο όγκος δουλειάς των Γενικών Ιατρών δε συγκρίνεται με αυτόν που καλούνται να διαχειριστούν οι Παιδίατροι (ενδεικτικά, στο νησί διαμένουν περί τα τετρακόσια 400 παιδιά και έφηβοι). Αυτό φυσικά και δε σημαίνει ότι υποτιμάται ή υπονομεύεται με οποιονδήποτε τρόπο ο ρόλος και το σημαντικό έργο που καλείται να επωμιστεί όποιος στελεχώνει την οργανική αυτή θέση. Κρίνεται αρνητικά, όμως, όποιος υπονομεύει το φόρτο εργασίας των συναδέλφων του και επιθυμεί διακαώς μεροληπτική και ειδική μεταχείριση εις βάρων των άλλων. Όλα τα μέλη του προσωπικού του ΚΥ είναι ισότιμα και βαρυσήμαντα για την εύρυθμη λειτουργία του, μηδενός εξαιρουμένου.
Το μόνο θετικό, λοιπόν, που θα μπορούσε να πράξει ο εν λόγω Παιδίατρος, είναι το απολύτως στοιχειώδες και δεδομένο, αυτό που του ζητήθηκε και αυτό που απαιτείται από κάθε επαγγελματία στον χώρο της υγείας, αλλά και από κάθε επαγγελματία εργαζόμενο εν γένει: να συνεργάζεται αρμονικά με το προσωπικό και τους συναδέλφους του, και να εκτελεί ορθώς τα καθήκοντά που έχει επωμιστεί.