07 Ιουλίου, 2024

Φωτογραφίες και βίντεο από τα εγκαίνια επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Χθες στην Παλαιόπολη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εγκαινίων επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, μετά από αρκετά χρόνια που ήταν κλειστό, λόγω των εργασιών ανακαίνισης του.

Στα εγκαίνια παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης κυρίες Δόμνα Τερζοπούλου και Χρυσά Καραδήμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κύριος Ευάγγελος Πουλιλιός, ο πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας καί Θράκης κύριος Χρήστος Μέτιος, οι βουλευτές Έβρου κύριοι Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο πολιτευτής κύριος Μενέλαος Μαλτέζος, ο αρχαιολόγος που εργάστηκε σε όλη του την σταδιοδρομία στην Σαμοθράκη κύριος Δημήτρης Μάτσας, ο νυν και ο πρώην Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριοι Αθανάσιος Βίτσας και Νικόλαος Γαλατούμος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, ιερείς με προεξάρχοντα αντιπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. κ. Ανθίμου (ο ίδιος δεν ήρθε λόγω της εορτής της Αγ. Κυριακής σήμερα) και φυσικά πλήθος κόσμου (μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών). Πιστεύω να μην ξέχασα κάποιον ή κάποια.



Ήταν μία πολύ όμορφη εκδήλωση. Η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κυρίας Δόμνας Τερζοπούλου η οποία αναφέρθηκε στην σημασία του έργου και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του.


Ακολουθήστε ένα μικρό καλλιτεχνικό δρώμενο από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σαμοθρακης "Αρμονίας Γένεσις", με σημαντική στιγμή την αφιέρωση ενός κομματιού στην ξενιτεμένη Νίκη.



Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η κυρία Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης η οποία έκανε μία πιο αναλυτική αναφορά στο μουσείο και στο έργο της ανακαίνισης του, αναφέροντας και το κόστος των εργασιών, το οποίο ανήλθε σε κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Αθανάσιος Βίτσας, θα παραθέσω βίντεο με την ομιλία του.


Στην συνέχεια χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κυρίου Χριστόδουλου Τοψίδη απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κύριος Ευάγγελος Πουλιλιός, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση εξήρε την Υπουργό κυρία Μενδώνη για το ενδιαφέρον, την εργατικότητα και την απλότητα της.

Τελευταία ο λόγος δόθηκε στην επίσημη προσκεκλημένη την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε υπό την εποπτεία της, το έργο από την αρχή, αρχικά ως Γενικά Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και στην συνέχεια με την σημερινή ιδιότητα της. Κατά την διάρκεια της πενταετούς θητείας της στο συγκεκριμένο Υπουργείο είναι το 21ο Μουσείο που εγκαινιάστηκε και όπως τόνισε αυτή η Κυβέρνηση συνεχίζει. (Να σημειωθεί ότι ακολουθούν 2 βίντεο με την ομιλία της Υπουργού, με ένα μικρό τμήμα της ομιλίας της να λείπει, λόγω ενός μικρού τεχνικού θέματος).



Πριν τα εγκαίνια του Μουσείου και το κόψιμο της κορδέλας τελέστηκε Αγιασμός από τους παριστάμενους ιερείς, με τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του κ. κ. Ανθίμου, αναφερόμενος στην σημαντικότητα του έργου συνδυάζοντας με την αρχαιολογική και θρησκευτική σημασία της Σαμοθράκης, με το πέρασμα από το νησί μας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και τονίζοντας την δημιουργία του στασιδίου του Αποστόλου λίγο πιο πέρα.


Ακολούθησε το καθιερωμένο σε μία τελετή εγκαινίων κόψιμο της κορδέλας.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό του μουσείου, στο οποίο επιτράπηκε η είσοδος σε όλους τους παριστάμενους μετά την τελετή εγκαινίων.

























Κατά την έξοδο υπήρχε μπουφές με catering από το "Σπίτι του Γλυκού" από την Αλεξανδρούπολη.
Φυσικά δεν θα μπορούσα να κλείσω αυτό το φωτορεπορτάζ, της μοναδικής χθεσινής βραδιάς, παρά μόνο  με το επιβλητικό, φωταγωγημένο πιστό αντίγραφο της κλεμμένης Νίκης της Σαμοθράκης το οποίο έγινε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη, που καθυστέρησε να έρθει πολύ στον τόπο του και άλλο τόσο να γίνει γνωστή η ύπαρξη του στο ευρύ κοινό...