20 Αυγούστου, 2024

Π. Παπάς: «Ταφόπλακα για τη Σαμοθράκη η δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων»

«Με την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο νησί της Σαμοθράκης, ο κίνδυνος ερημοποίησης του νησιού είναι πλέον φανερός», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης, Παναγιώτης Παπάς, υπογραμμίζοντας πως «αν συμβεί αυτό, θα είναι η ταφόπλακα για το νησί».

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο μείωσης της αλιευτικής δραστηριότητας στο Θρακικό Πέλαγος, το οποίο παράγει το 30% του εθνικού αλιεύματος, ενώ σημείωσε πως η έκταση του αιολικού πάρκου θα είναι ίση με αυτήν του νησιού. «Δηλαδή εμείς μπροστά στις ακτές μας θα βλέπουμε μια άλλη Σαμοθράκη από ανεμογεννήτριες», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «τερατούργημα» τη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Για το θέμα ενημερώθηκαν χθες κάτοικοι και φορείς του νησιού από τον ιχθυολόγο, βιολόγο και μέλος του ερευνητικού προσωπικού του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, Μάνο Κουτράκη, και τον γεωλόγο ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Νίκο Σκουλικίδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα και την αλιεία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουτράκης εξήγησε, πως η ενημέρωση περιελάμβανε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, «αλλά, δυστυχώς, και κάποια πράγματα που στη μελέτη δεν αποτυπώνονται σωστά, καθώς δεν δίνεται καμιά σημασία στην αλιεία ούτε όμως και στην βιοποικιλότητα της περιοχής», ανέφερε συγκεκριμένα.