11 Σεπτεμβρίου, 2024

Στα σχολεία του Έβρου: νέοι διορισμοί, αναπληρωτές, το 2%, έλλειψη νοσηλευτών, μείωση μαθητών, αποφυγή συγχωνεύσεων - Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις ενημέρωση ετοιμότητας σχολείων Σαμοθρακης

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Ράδιο Έβρος επικοινώνησε με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Έβρου, προκειμένου να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές για όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα. 
Στην εκπομπή Εβροσκόπιο μίλησαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Μαρίνος Κωνσταντινίδης και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Ελένη Πλακωτή. Αναφέρθηκαν σε ελάχιστες ελλείψεις και κενά στα σχολεία, καθαριότητα, νέες υπηρεσίες, διαχρονικά και νέα προβλήματα, ανακοινώσεις ΥΠΑΙΘΑ Κ. Πιερρακάκη στη ΔΕΘ, παράλληλη στήριξη και νοσηλευτές, αλλά και στο μέγα πρόβλημα του δημογραφικού που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη μαθητών, συνεπώς και αναστολή λειτουργίας σχολείων. Ειδικότερα από τη συζήτηση με την κ. Πλακωτή προέκυψαν ειδήσεις και για τις συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και για την ευνοϊκή ρύθμιση του 2% σε μαθητές – υποψήφιους για τα ΑΕΙ – των πυρόπληκτων περιοχών. 
Αμφότεροι δήλωσαν πως όλα είναι πανέτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την Τετάρτη 11/9, αισιόδοξοι παράλληλα πως τα όποια προβλήματα προκύψουν θα επιλυθούν άμεσα. 
Μ. Κωνσταντινίδης: Χρειάζονται νοσηλευτές στα σχολεία – Υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά
 “Βλέποντας τη γενική εικόνα του νομού μπορώ να σας πω ότι ξεκινάμε με αρκετά έως πολύ καλό επίπεδο. Το στελεχιακό δυναμικό των σχολείων είναι έτοιμο και μας έχουν μείνει ελάχιστα κενά που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες“, δήλωσε αρχικά ο κ. Κωνσταντινίδης. Αναφέρθηκε όμως ειδικότερα στο σοβαρότατο και διαχρονικό πρόβλημα “για το οποίο το υπουργείο δυσκολεύεται να δώσει λύσεις“∙ είναι η υποστελέχωση των σχολείων σε νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς στην παράλληλη στήριξη. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα παιδιά που χρειάζονται στήριξη και οι γονείς δυστυχώς, όπως φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια, καλούνται να βρουν μόνοι εκπαιδευτικούς και να επιβαρυνθούν με προσωπικά έξοδα για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους σε παράλληλη στήριξη. “Δεν μπορώ να το αποκλείσω και φέτος, δεν ξέρω ποιες είναι οι βουλές του Υπουργείου“, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης σχετικά με αυτό. Όσον αφορά στην έλλειψη νοσηλευτών, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα ο κ. Διευθυντής, χαρακτηρίζοντάς το σοβαρότατο: “υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά“, τόνισε, “είναι ένα θέμα που πρέπει να δει το υπουργείο με προοπτική 20ετίας γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια και τα περιστατικά στα σχολεία είναι πάρα πολλά, με σακχαρώδη διαβήτη, κρίσεις επιληψίας, διάφορες αλλεργίες κ.λπ“. 
Συγκριτικά με πέρσι παρουσίασε και κάποια αριθμητικά δεδομένα ο κ. Κωνσταντινίδης, ενδεικτικά της θλιβερής πραγματικότητας με την ερήμωση της περιοχής του Βορείου Έβρου: Ένας δάσκαλος τοποθετήθηκε, αντί για δύο, φέτος στους Μεταξάδες, καθώς εκεί και στα γύρω χωριά απέμειναν φέτος 35 παιδιά ενώ πέρσι φοιτούσαν 45. Στα Λάβαρα από τα περσινά 26 παιδιά έμειναν φέτος 18, ο Κυπρίνος είχε μια πτώση αλλά τώρα έγιναν κάποιες μετεγγραφές και έφτασε στα περσινά επίπεδα, ενώ στα Δίκαια δεν εγγράφηκε κανένα παιδί στην Α΄ Δημοτικού.

Ε. Πλακωτή: Περιμένω την ευνοϊκή ρυθμιση του 2% έως 15/9 – Όλα έτοιμα για την έναρξη των σχολείων
 “Δουλέψαμε αρκετά στην υπηρεσία μου και έγινε η πρώτη φάση αναπληρωτών, περίπου 70 νέοι διορισμοί στον Έβρο και κυρίως έχουν επιλέξει χωριά και σχολεία στο Βόρειο Έβρο“, ανέφερε αρχικά με ικανοποίηση η κ. Πλακωτή, εξηγώντας πως αυτό συνέβη διότι εκεί είναι φθηνότερα τα ενοίκια και η ζωή. Για τις συγχωνεύσεις που τελικά αποφεύχθηκαν διευκρίνισε για μία ακόμη φορά πως η δική της εισήγηση έγινε “κατόπιν προϊσταμένης εντολής” και υποστήριξε πως “τελικά το υπουργείο έδειξε την πρέπουσα ορθή αντιμετώπιση και υιοθέτησε τις θέσεις των Εβριτών κι αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία“. “Είναι λογικό να τυχαίνουν κάποιες λάθος εκτιμήσεις, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έγιναν με κάποιο δόλο“, υποστήριξε σχετικά με τις αρχικές προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων στον Έβρο. 
Η κ. Πλακωτή ενημέρωσε μέσω της εκπομπής τους μαθητές του νομού πως από 16 Σεπτεμβρίου αρχίζει η πιλοτική λειτουργία για το Ψηφιακό Φροντιστήριο που απευθύνεται στους μαθητές Λυκείου, περιγράφοντας τη χρησιμότητα αυτού και τις δυνατότητες που θα δώσει στους μαθητές να βοηθηθούν εντελώς δωρεάν στα μαθήματά τους. Επίσης, παρουσίασε την εφαρμογή eParents για την προσωπική ενημέρωση των γονέων για ό,τι αφορά στα παιδιά τους, τις απουσίες και τη συμπεριφορά τους εντός του σχολείου. 
Ελπιδοφόρο, επίσης, το γεγονός πως στην πλατφόρμα https://stop-bullying.gov.gr δηλώθηκαν μόλις δύο περιστατικά, όπως αποκάλυψε η κ. Πλακωτή, τα οποία συνέβησαν στο νότιο Έβρο και το ένα επιλύθηκε άμεσα, ενώ το δεύτερο αντιμετωπίζεται αυτό το διάστημα. “Θεωρώ πως πάει καλά και αυτός ο θεσμός και τα παιδιά μαθαίνουν τα όριά τους“, δήλωσε σχετικά. 
Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου γνωστοποίησε ακόμα πως η Υπηρεσία έχει αναλάβει να οργανώσει ένα διήμερο ευρωπαϊκό σεμινάριο στις 17 και 18 Οκτωβρίου για τους εκπαιδευτικούς όλης της Περιφέρειας Α-ΜΘ, σχετικά με την αξιοποίηση της γλώσσας στη διαχείριση μεταναστών μαθητών, διότι όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Όλα τα παιδιά είναι παιδιά μας“. 
Θα σας πως κι άλλο ένα ευχάριστο“, τόνισε επίσης η κ. Πλακωτή, μεταφέροντας την είδηση για το επιδιωκόμενο “2%” στον Έβρο: “Μας είπανε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε απόφαση για την ευνοϊκή ρύθμιση του 2% για τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών του Έβρου, καθώς κάθε μέρα μας ζητάνε στοιχεία και εξάγω το συμπέρασμα πως θα έχουμε ευχάριστη έκβαση“. 
Τέλος, παραμένει η διεκδίκηση για μία δεύτερη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό, στο Βόρειο Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται καλύτερα, αμεσότερα και πιο στοχευμένα οι ανάγκες σε όλον το Νομό Έβρου, καθώς τώρα η Υπηρεσία που λειτουργεί με μόνη έδρα στην Αλεξανδρούπολη καλείται να διαχειριστεί όλα τα προβλήματα από το Ορμένιο ως τη Μάκρη.
radioevros.gr

Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις ενημέρωση ετοιμότητας σχολείων Σαμοθρακης
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έστειλα ερώτηση τόσο στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, όσο και στην Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου όπου ζητάω απαντήσεις για την ετοιμότητα των σχολείων της Σαμοθράκης. Δηλαδή, αν είναι έτοιμες οι σχολικές μονάδες, αν έχουν φτάσει τα βιβλία και όλοι οι εκπαιδευτικοί ή αν υπάρχουν κενά, σε ποιες θέσεις και πότε προβλέπεται να καλυφθούν. Επίσης ζήτησα ενημέρωση σχετικά με ένα θέμα που απασχόλησε πέρσι το νησί και αφορά την ειδική αγωγή - παράλληλη στήριξη.
Περιμένω τις απαντήσεις τους...