01 Οκτωβρίου, 2024

Τα μέτρα με ορίζοντα το 2028 που αποφάσισε το υπουργικό – Στο επίκεντρο οικονομία, ανάπτυξη και βία ανηλίκων

Ο κυβερνητικός «οδικός χάρτης» του 2025, ο οποίος περιλαμβάνει 172 επενδύσεις και 151 μεταρρυθμίσεις (δημογραφικό, στεγαστικό, δημόσια υγεία και παιδεία), παρουσιάστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο διήρκεσε 4 ώρες, με πολλά και σημαντικά θέματα στην ατζέντα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και τη στήριξη της οικογένειας. Έμφαση δόθηκε και στην καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων, ένα κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Παράλληλα, στον νομοθετικό σχεδιασμό έχει ενσωματωθεί ο προγραμματισμός για την υλοποίηση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στη Βουλή συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα θα κάνει παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζοντας στην απλοποίηση των διαδικασιών, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει σε γρήγορο χρόνο να διενεργούνται διοικητικές πράξεις, όπως μεταβιβάσεις, ψηφιακοί έλεγχοι εγγράφων κλπ.

Μέτρα κατά της βίας ανηλίκων

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με έμφαση στην παραβατικότητα ανηλίκων παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. «Το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων» επισήμανε ο πρωθυπουργός .Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε στο newsbeast.gr ότι σε σχέση με την οπλοκατοχή, αυτό που επιχειρείται είναι ο γενικός αφοπλισμός ειδικά στους νέους, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις νέες νομοθετικές διατάξεις.

Μεταξύ των μέτρων συζητήθηκαν τα εξής:

  • Υποχρεωτική αντικατάσταση περιοριστικού όρου με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,
  • αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των γονέων που παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων παιδιών τους,
  • ακριβέστερη οριοθέτηση της έννοιας του μαχαιριού σε γενικής χρήσης και σε ειδικής,
  • θέση περιορισμών στην πώληση ή τη διάθεσή τους ειδικά για ανηλίκους,
  • αύξηση ελαχίστου ορίου ποινής για την οπλοκατοχή ιδίως πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.
  • η απαγόρευση λήψης άδειας σχετικής με όπλα σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ορισμένες πράξεις.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιαστεί η νέα εφαρμογή «Safe Youth», ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

Σχέδιο για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

Ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών αναμένεται να δημιουργηθεί με στόχο τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, διαγραφή τόκων, την απομείωση του δανείου ή ακόμη και τη διαγραφή του. Δεδομένου ότι οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δις ευρώ η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων στόχο έχει την αποδέσμευση ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών.

20 δισ. ευρώ για το δημογραφικό

Σε πέντε άξονες εδράζεται το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, όπως παρουσιάστηκαν από την αρμόδιο υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη και αυτοί είναι: 1) ενίσχυση Γεννήσεων – Στήριξη Οικογένειας 2) στήριξη της απασχόλησης, 3) διαχείριση της Μακροζωίας – Γήρανσης 4)⁠ Τοπική Ανάπτυξη – Προώθηση Καινοτομίας και καμπάνια ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης. Πρόκειται για 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δις ευρώ με χρονικό ορίζοντα 10ετίας. Το σχέδιο δεν περιορίζεται στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού. Θέτει τους στόχους και αποτυπώνει τις πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

newsbeast.gr