Τα ιαματικά λουτρά, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, είχαν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην προσωπική τους ζωή, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, αλλά και στην ευεξία του σώματος.
Πρόκειται για νερό που πηγάζει κυριολεκτικά από τα σωθικά της γης σε ηφαιστειογενείς κυρίως περιοχές. Και καθώς αναζητά διέξοδο προς την επιφάνεια αναμειγνύεται με μεταλλικά στοιχεία (θείο, σίδηρο, ράδιο, νάτριο κλπ) και αέρια (υδρόθειο, άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα κ.ά) που δύνανται να επηρεάσουν από το pH του δέρματος και το κυκλοφορικό, μέχρι την ισορροπία ηλεκτρολυτών και τη λειτουργία αδένων και οργάνων.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Δανά, Γενικό Γραμματέα Συνδέσμου Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών Ελλάδας, χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την αξιοποίηση τους, ενώ στόχος είναι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνισή τους.
Οι ιαματικές πηγές στην Αλμωπία, το Λουτράκι, το Σμόκοβο, ο κόλπος Γέρας στη Μυτιλήνη, τα Αγιάσματα στη Χίο, τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική, τα λουτρά Λαγκάδα κ.α., είναι μέρος του πλούτου που διαθέτει η χώρα μας.
Ι. Β.: Από όσο γνωρίζω ο κύριος Δανάς είναι γνώριμος τόσο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όσο και της παρούσας. Στην συνέντευξη του είπε χρήσιμα πράγματα για την ανάπτυξη και την επένδυση των ιαματικών πηγών. Ερωτηθείς για την Σαμοθράκη είπε: "Στη Σαμοθρακη αγωνίζονται να υπάρξουν... Κάποιες φορές ανοίγουν, κάποιες όχι. Είναι μικρή η υποδομή. Το θέμα είναι να μπορεί η επιχείρηση να είναι κερδοφόρα. Ακόμη εκεί δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να μπορεί να έρχεται καινούργιο χρήμα, γιατί είναι μικρή η τουριστική περίοδος και είναι δύσκολη η πρόσβαση"