20 Ιανουαρίου, 2025

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Σχόλιο

Τα λιμάνια και οι λιμενικές υποδομές της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου επενδύσεων, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς και την απασχόληση. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει δρομολογήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας από κρίσιμες παρεμβάσεις σε νησιωτικές περιοχές έως την αναβάθμιση μεγάλων εμπορικών λιμένων.

Διαθέσιμα κονδύλια και προγραμματισμένα έργα

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ για βελτιώσεις λιμενικών υποδομών στα νησιά, εκ των οποίων 200 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του ΤΑΙΠΕΔ 20 λιμενικά έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που εκτείνονται σε νησιά σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμένα Βόλου, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”. Το έργο, αξίας 9,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες εκβάθυνσης και αποκατάστασης, με στόχο την αποκατάσταση της κανονικότητας και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στα τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας –Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας–, που αναβαθμίζονται για να λειτουργούν συνδυαστικά. Στην Αλεξανδρούπολη, 17 έργα βρίσκονται υπό σχεδιασμό, ενώ η πρόσφατη υπογραφή σύμβασης 4 εκατ. ευρώ για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα με την Περιφερειακή Οδό ενισχύει τη θέση της περιοχής ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου. Παράλληλα, η έναρξη της λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αναβαθμίζει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Αναβάθμιση λιμένων στα νησιά

Στα νησιά, οι επενδύσεις επικεντρώνονται σε κρίσιμες υποδομές για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας. Στη Ζάκυνθο, έργο βυθοκόρησης ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το master plan του λιμένα, εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, η υπο-παραχώρηση της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών, αξίας 89 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή και διαχείριση της πρώτης μαρίνας αυτού του μεγέθους που κατασκευάζεται τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για έργα συνολικής αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ, όπως η βελτίωση του λιμένα Παλαιοχώρας (12 εκατ. ευρώ) και η επέκταση του επιβατικού σταθμού στη Σούδα (12,9 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, έργα προβλέπονται και σε άλλες περιοχές, όπως το αγκυροβόλιο στη Γαύδο (1 εκατ. ευρώ) και η αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων στη Σαμοθράκη.

Στρατηγικές παρεμβάσεις

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζουν 32 λιμενικά έργα σε όλη τη χώρα. Αυτά περιλαμβάνουν επεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η ανακατασκευή του λιμένα Μεγίστης στο Καστελόριζο και η επέκταση του προβλήτα στο λιμάνι της Σικίνου. Οι παρεμβάσεις αυτές διασφαλίζουν την αποτελεσματική εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας, τη συνδεσιμότητα των νησιών και την ανθεκτικότητα των υποδομών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, εντάσσονται έργα όπως η αναβάθμιση του λιμένα Καταπόλων Αμοργού, η επέκταση του λιμένα Αγίου Ευστρατίου και η ανακατασκευή του λιμένα Σαμοθράκης. Παράλληλα, προβλέπονται παρεμβάσεις σε νησιά όπως οι Φούρνοι, τα Αντικύθηρα και οι Λειψοί, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα ακόμα και για τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας.

Οι επενδύσεις στα λιμάνια και στις λιμενικές υποδομές ενισχύουν όχι μόνο την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία. Με την ολοκλήρωση των έργων, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ως κεντρικού κόμβου μεταφορών και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνδεσιμότητα, η ασφάλεια και η βιωσιμότητα των υποδομών αποτελούν θεμέλια για την τουριστική, εμπορική και ενεργειακή ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η υλοποίηση των έργων δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και στη μετέπειτα λειτουργία των υποδομών. Η ανάδειξη των λιμανιών ως κέντρων επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Τα 17 λιμενικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

– Επέκταση των λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων του λιμένα Αγίου Νικολάου Κρήτης

– Αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμένα Καταπόλων Αμοργού και της περιφερειακής οδού του λιμένα Καταπόλων

– Επέκταση του προβλήτα του λιμένα Φολεγάνδρου

– Βελτίωση των λιμενικών υποδομών του λιμένα Αγίου Ευστρατίου

– Επέκταση του προσήνεμου μόλου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

– Κατασκευή του υπήνεμου μόλου του λιμένα Ευδήλου Ικαρίας

– Επισκευή του κρηπιδώματος επί των πασσάλων στον κεντρικό λιμένα νήσου Φούρνων

– Επισκευή και επέκταση του λιμενοβραχίονα του Ποταμού Αντικυθήρων

Αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων – επέκταση των κρηπιδωμάτων στο λιμάνι Καμαριώτισσας νήσου Σαμοθράκης

– Ανακατασκευή των κρηπιδωμάτων του λιμένα της Μεγίστης Καστελόριζου

– Επέκταση του λιμένα των Λειψών

– Ολοκλήρωση του λιμένα “Αυλάκια Οθωνών”

– Επέκταση-βελτίωση του λιμένα Μαθρακίου

– Βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του λιμένα Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών

– Λιμενική εγκατάσταση απο-επιβιβάσεως επιβατών στο δυτικό άκρο της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων

– Βελτίωση-επέκταση του λιμένα Μαύρης Λιμνιώνας Σφακίων

– Επέκταση-βελτίωση των υποδομών του λιμένα Παλαιοχώρας

limenikanea.gr


Ι. Β.: Ευχαριστώ τον Υποναύαρχο ΛΣ (ε.α) κύριο Νικόλαο Παπανικολόπουλο, ο οποίος μου κοινοποίησε το παραπάνω άρθρο.

Μακάρι κάποια στιγμή να δούμε επιτέλους να υλοποιείται το έργο του λιμανιού της Καμαροωτισσας. Από το Master Plan πέρασαν 5-6 χρόνια, από την ανακοίνωση του κυρίου Γιάννη Πλακιωτάκη τότε Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από το λιμάνι της Σαμοθράκης, πέρασαν ακριβώς 3 χρόνια. Παρά ταύτα δεν έχουμε δει κάτι να κινείται που να μας δίνει ελπίδα...