Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την επιχειρηματική κοινότητα του Τουρισμού, καθώς στην προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων “Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης” (1ος κύκλος), αποκλείστηκαν όλες οι περιοχές, πλην ελαχίστων νησιών του Νοτίου Αιγαίου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά, ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου 2025 οι υποβολές αιτήσεων για τις 3 νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
Ειδικότερα, οι εν λόγω προκηρύξεις αφορούν στα εξής καθεστώτα ενίσχυσης:
- Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων “Μεταποίηση-Εφοδιαστική Αλυσίδα”
(3ος κύκλος) - Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων “Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης”
(1ος κύκλος) - Προκήρυξη Καθεστώτος Ενισχύσεων “ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”
(1ος κύκλος)
Ως ημερομηνία λήξης των υποβολών έχει οριστεί η 10η Σεπτεμβρίου 2025
Αναφορικά με το καθεστώς των περιοχών ειδικής ενίσχυσης, μια ακόμα έκπληξη επιφύλασσε στους επενδυτές του τουρισμού η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στην τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 η οποία δημοσιεύτηκε με το ΦΕΚ 87Β-2/6/2025 εισήχθη με το άρθρο 47 καθεστώς ειδικών περιοχών ενίσχυσης σκοπός του οποίου είναι «η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, όπως οι:
α) παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες ευρισκόμενες στα βόρεια σύνορα της χώρας ,
β) περιοχές που το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Α.Ε.Π.) ανέρχεται στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ετήσιου ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ή
γ) οι Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 (Α’ 245).
Επίσης, δύναται να ενισχύονται περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να πετύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη και να συγκλίνουν με τον μέσο όρο της χώρας».
Με την δημοσίευση του καθεστώτος Ενισχύσεων «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» ΦΕΚ 3306Β-27/06/2025 και με βάση το άρθρο 5 παράγραφος 6 αυτού «Στον τομέα του Τουρισμού δύναται να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια που θα αναπτυχθούν αποκλειστικά στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την νήσο Σαμοθράκη και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου του άρθρου 1 σημείο 25». Το άρθρο 1, σημείο 25, αναφέρεται σε συγκεκριμένα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία είναι: Κάσος, Μεγίστη (Καστελλόριζο), Χάλκη, Σύμη, Νίσυρος, Ψέριμος, Τήλος, Λειψοί και Αγαθονήσι.
Κατά συνέπεια ο τομέας του τουρισμού αποκλείεται από όλες τις περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και των Ιονίων Νήσων, των σποράδων, κ.λπ..
Και όλα αυτά την στιγμή που ο ορεινός τουρισμός και ο εναλλακτικός τουρισμός θα έπρεπε να είναι ο στόχος, καθώς και η πολυπόθητη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου η οποία μπορεί να επέλθει και μέσα από την είσοδο νέων χειμερινών προορισμών, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιλέγει να αποκλείσει τις μειονεκτικές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας από τις ενισχύσεις για επενδυτικά σχέδια στον Τουρισμό.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το 2025 είναι 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούν φορολογική απαλλαγή και τα υπόλοιπα άλλα είδη ενίσχυσης.