20 Φεβρουαρίου, 2020

Επίσκεψη του Δημάρχου Σαμοθράκης στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Α.Μ.Θ - Δελτίο Τύπου Αθ. Βίτσα με το ιστορικό του ΤΧΣ

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Νικόλαος Γαλατούμος, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της παράταξης «Σαμοθράκη 2020» και της επιτροπής χωροταξίας του Δήμου, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά την επίσκεψη,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Προϊστάμενο πολεοδομικών Εφαρμογών Γεώργιο Τριανταφυλλόπουλο και τους μηχανικούς χωροταξίας και πολεοδομίας κ. Γεωργιτσοπούλου και την κ. Βεζυργιαννίδου.
Με την επικείμενη ανάθεση της μελέτης του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου Σαμοθράκης έγινε φανερό μέσα από τη συζήτηση ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι το Τ.Χ.Σ. Σαμοθράκης είναι το εργαλείο που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αειφόρο επανεκκίνηση του Δήμου.
Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκαν χρόνια προβλήματα, όπως η οριοθέτηση των ρεμάτων, των οικισμών, τα κοινόχρηστα δίκτυα και το πρόσφατο πρόβλημα που ανέκυψε με την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη χωροθέτηση Τουριστικών καταλυμάτων και τις ενέργειες που έγιναν από την υπηρεσία για την ερμηνεία του καθώς και τις επόμενες ενέργειες της Δημοτικής αρχής  που θα μπορούσαν  να εξομαλύνουν τυχόν  δυσλειτουργίες.


Δελτίο Τύπου Αθ. Βίτσα με το ιστορικό του ΤΧΣ
ΤΧΣ Σαμοθράκης. Μια σημαντική μελέτη την χρηματοδότηση και προκήρυξη της οποίας έχουμε εξασφαλίσει από το 2018 με στόχους 1. Την άρση των δυσκολιών του Περιφερειακού Χωροταξικού, και 2. Την θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού υπόβαθρου στο νησί ως σύγχρονο αναπτυξιακό μοχλό.
Τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις της Αντιδημάρχου σε τοπικό ραδιόφωνο όσο και η σημερινή ανακοίνωση του Δημάρχου αποδεικνύουν άγνοια γύρω από το θέμα και μαρτυρούν ότι μόλις τώρα άρχισαν να κατανοούν την αξία του ΤΧΣ και είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν στα δικά μας μονοπάτια όπως και στα περισσότερα θέματα. Το παράδοξο είναι ότι το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη και των υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων στην οποία η ενημέρωση ήταν περιεκτική και άκρως διαφωτιστική.
Πιθανόν οι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος δεν πρόσεξαν τις απαντήσεις.
(Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την σχετική ανακοίνωσή μας,
14 Μαρτίου 2019)
ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 196.059,42 ευρώ
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Οι απαραίτητες για τη Σαμοθράκη δημόσιες ή ιδιωτικές υποδομές σε πολλούς τομείς , αναδεικνύουν την απουσία οποιουδήποτε ρυθμιστικού υποβάθρου πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να σχεδιαστούν.
Η εν λόγω χωροταξική μελέτη έχει ως κύριο στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των δυνατοτήτων Δήμου και ιδιωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.
Η μελέτη Τ.Χ.Σ. θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η πράξη «ΤΟΠΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5027246 έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι: 196.059,42 ευρώ
Το αντικείμενο της μελέτης «Τοπικό Χωρικό Σχέδιο (Τ.Χ.Σ.) Δήμου Σαμοθράκης» αφορά στην σύνταξη χωροταξικής μελέτης του νόμου 4447/2016 με στόχο την οργάνωση και ανάπτυξη του συνόλου της εδαφικής περιοχής του πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. Σαμοθράκης μέσω κατευθύνσεων και μέτρων. Η στρατηγική χωρικής ανάπτυξης θα καθορίσει το πλαίσιο για τις κατηγορίες περιοχών χρήσεων γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης για τη Δημοτική Ενότητα Σαμοθράκης του ως άνω Δήμου τα μεγέθη ανάπτυξης και τη γενική πολεοδομική οργάνωση των οικιστικών υποδοχέων. Τα Τ.Χ.Σ. διέπονται από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία επιδιώκει την «…ανάπτυξη που συνθέτει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους με σκοπό την:
1. Επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης με δημιουργία ισχυρής παραγωγικής βάσης και έμφαση στην καινοτομία και την αύξηση της απασχόλησης
2. Εδαφική και κοινωνική συνοχή, δίκαιη κατανομή πόρων και άρση αποκλεισμών
3. Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του τοπίου και την αειφόρο χρήση των πόρων».