21 Ιανουαρίου, 2021

Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1947, η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται περίπου κατά 10% - «Nαι» 284 βουλευτών στα 12 ν.μ., 16 «παρών», ΚΑΝΕΝΑ «Όχι» - Σχόλιο

 Η εθνική αντιπροσωπεία σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε χθες την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο. Υπέρ ψήφισαν 284 βουλευτές και «παρών» 16, μεταξύ των οποίων ο Κ. Ζουράρις. Οι πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, ανέδειξαν εκ νέου τις μεταξύ τους διαφορές για χειρισμούς ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής, με τους πολιτικούς αρχηγούς, και παρά το συναινετικό της ψήφου, να ανταλλάσσουν πυρά στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων.

«Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1947, η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται περίπου κατά 10%, με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», είπε αρχικώς ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η επέκταση των υδάτων προς δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα και ένα μήνυμα προς ανατολάς. Δείχνει πως η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά ότι –αντίθετα– είναι το δίκαιο αυτό το οποίο παράγει ειρήνη. Στο ίδιο πνεύμα και με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, αρκεί η ηγεσία των γειτόνων να εγκαταλείψει τον μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στον διάλογο, στο τραπέζι των συνεννοήσεων», πρόσθεσε.

Και μάλιστα ενώ μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις άνωθεν των νήσων Στρογγύλη, Ανθρωποφάγοι, Παναγιά και Οινούσσες, ο πρωθυπουργός τόνιζε: «Προσερχόμαστε με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, με ελπίδες, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές. Θα συζητήσουμε στο φως του διεθνούς δικαίου το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε εδώ και δεκαετίες και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση, τον καθορισμό δηλαδή των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς δυσμάς, καθώς είναι στρατηγική επιλογή δικών του κυβερνήσεων, που η Ν.Δ. στο παρελθόν λοιδορούσε. Για να επαναλάβει, στο πλαίσιο αυτό, την κατηγορία ότι η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζονται από αναξιοπιστία στα θέματα αυτά.

«Μερικές φορές μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας», σχολίασε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνευσε την εμπλοκή που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς επιχειρούσε να προχωρήσει το θέμα που κυρώθηκε χθες, όχι με νόμο, αλλά με προεδρικό διάταγμα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε ισχυρισμό του κ. Κοτζιά σε βιβλίο του ότι ως πρωθυπουργός τότε ο κ. Τσίπρας «έκανε πίσω» και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επ’ αυτού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δική του εκδοχή, αντέστρεψε τις επικρίσεις και εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της και για το θέμα των 12 ν.μ., ενώ υποστήριξε ότι δεν προχώρησε ως πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο ζήτημα επειδή δεν είχε τη συναίνεση –τότε– της αντιπολιτευόμενης Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε πως ο κ. Τσίπρας ουδέποτε είχε ζητήσει τη συναίνεσή του, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν πυρά και για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, έως και για τα θέματα των εξοπλισμών, όπως για τα αεροσκάφη τύπου «Ραφάλ» – για τα οποία, ωστόσο, επίσης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν θετική ψήφο.

«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο ως νόμιμη επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας είναι θετική εξέλιξη», είπε η κ. Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας ενστάσεις για χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ τις γνωστές θέσεις του κόμματός του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε και ο κ. Κυρ. Βελόπουλος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ


 Σίγουρα μία χώρα δεν μεγαλώνει έτσι... Η Ελλάδα θα μεγάλωνε αν προσαρτούσε αλύτρωτες και αλησμόνητες Πατρίδες. Αλλά από το να ξεπουλιούνται Ελληνικά εδάφη, ονόματα και αξίες και αυτή η κίνηση μόνο θετική μπορεί να είναι μετά από δεκαετίες εθνικών ηττών και υποχωρήσεων. Ακόμη πιο θετικό είναι ότι δεν υπήρξε ούτε μία αρνητική ψήφο. Ακόμη και το ΚΚΕ δεν τόλμησε να ψηφίσει ΟΧΙ.

Ας ελπίσουμε σύντομα να γίνει το μεγάλο ΜΠΑΜ με το αυτονόητο και αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα, η επέκταση στα 12 ν.μ και στο Αιγαίο...