20 Ιανουαρίου, 2021

Συνάντηση του ΠΕΣΥ ΑΜΘ με τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Άδ. Γεωργιάδη - Πρόεδρος ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ: Δεν είναι η Περιφέρεια που καθυστερεί την διαδικασία αποζημιώσεων - Ενημέρωση & επίσπευση της καταβολής της μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης από την ΠΑΜΘ - Σχόλιο

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Άδωνι Γεωργιάδη είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας 18/01 οι έξι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Αντώνης Γραβάνης, Νίκος Αγγελίδης, Στέλιος Μωραΐτης, Μάρκος Δέμπας και Στέφανος Γεωργιάδης.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση των προέδρων των Επιμελητηρίων, ήταν «το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τους Προέδρους να χαιρετίζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της αγοράς και να δεσμεύονται ως προς την τήρηση των μέτρων ώστε να διατηρηθεί η υγειονομική τάξη και το άνοιγμα αυτό να οδηγήσει σταδιακά, αλλά σύντομα, στην ολική επαναφορά της κανονικότητας».

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και το μέλλον της αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΔΕΣΜ-ΟΣ της ΠΑΜΘ. «Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. και με την βαθιά πεποίθηση ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας αποτάθηκε πλέον στον Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας τη συνδρομή του στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Ο κος Γεωργιάδης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «δεσμεύτηκε ως προς την επίλυση των θεμάτων, τη διασφάλιση της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΔΕΣΜ-ΟΣ Α.Ε. και της αποτελμάτωσης της, ώστε αυτή να λειτουργήσει πλέον ουσιαστικά προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας».

ΕΡΤ.gr


Κ. Ιωαννίδου (πρόεδρος ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ): Δεν είναι η Περιφέρεια που καθυστερεί την διαδικασία αποζημιώσεων

«Δεν μπορώ να κατανοήσω τα παράπονά τους» σχολίασε η πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ Α.Μ.Θ. κα Κατερίνα Ιωαννίδου με αφορμή την αναφορά των έξι προέδρων των Επιμελητηρίων που είναι και Μέτοχοι στη ΔΕΣΜΟΣ αν.Μ.Θ. κατά την συνάντησή τους με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μα κυρίως την σκληρή κριτική  που άσκησε  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στ. Μωραϊτης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως είπε η κα Ιωαννίδου «περίπου πριν οκτώ μήνες αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τα ποσοστά και τη σύνθεση της ΔΕΣΜΟΣ, … εγώ να είμαι προσωρινή πρόεδρος και ο κος Φραντζής προσωρινός αντιπρόεδρος με μόνο στόχο να προσφέρουμε την υπογραφή μας ώστε να γίνονται κάποιες πληρωμές, χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα και τις αρμοδιότητες όλες να τις έχει αναλάβει η Γενική Συνέλευση. Όπως καταλαβαίνετε οι ψήφοι είναι μισοί – μισοί  περίπου και δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις.» Μάλιστα υποστήριξε ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση δεν παρέστησαν, όπως όφειλαν  και δεν συγκροτήθηκε ΔΣ  και στην πιο προηγούμενη Γ.Σ. δεν ψήφισαν για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ενώ τα κονδύλια υπήρχαν.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απόδοση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις πληγείσες επιχειρήσεις σημείωσε «Δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα η διαδικασία των ελέγχων των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι επιχειρήσεις εφόσον δεν προσλαμβάνεται προσωπικό με δική τους ευθύνη».

Όπως πρόσθεσε; «Τον τελευταίο χρόνο προσπαθώ να γεφυρώσω το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους εταίρους γι αυτό το λόγο ούτε βγαίνω συχνά (εν. στα ΜΜΕ), ούτε απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, βλέποντας όμως ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεργασίας δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω. Στο κάτω – κάτω όσο δεν υπάρχει ΔΣ και όσο δεν είμαι πρόεδρος είναι λιγοστά τα πράγματα τα οποία μπορώ να προσφέρω. Ελπίζω στη συνάντησή τους με τον Υπουργό να μετέφεραν την πραγματική εικόνα κι όχι την εικόνα με τα γυαλιά που έχει κάποιος και τα βλέπει όπως θέλει να τα βλέπει.»
Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι: «Από την πλευρά της Περιφέρειας γνωρίζω ότι ασκούνται πιέσεις για να τρέξει πολύ γρήγορα η διαδικασία. Από την άλλη θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους (εννοεί τους έξι προέδρους των Επιμελητηρίων), στο δικό τους χέρι είναι το πότε θα πάρουν τα χρήματα οι επαγγελματίες, δεν είναι η Περιφέρεια που μπλοκάρει τη διαδικασία.»
Φώτο: Κατερίνα Ιωαννίδου φώτο ρεπορτάζ κείμενο:Μαρία Νικολάου.

ΕΡΤ.gr


Ενημέρωση & επίσπευση της καταβολής της μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης από την ΠΑΜΘ

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχη,

Με την παρούσα αιτούμαστε ενημέρωση από την Περιφέρεια ΑΜΘ για το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή της μη επιστρεπτέας στις επιχειρήσεις καθώς θεωρούμε ότι αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το εν λόγω θέμα.

Επισημαίνουμε ότι αναφερόμαστε στην καθυστέρηση των διαδικασιών που αφορά στην καταβολή της μη επιστρεπτέας που καλύπτει το πρώτο κύμα της πανδημίας ήτοι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 καθώς τώρα διανύουμε το τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης ότι η παρούσα κατάσταση λόγω COVID-19 για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής  είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχει πληγεί το σύνολο των επιχειρήσεων που αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της οικονομίας και ως εκ τούτου καθημερινά λαμβάνουμε την έντονη αγωνία επιχειρήσεων και επαγγελματιών μελών μας για άμεση εξασφάλιση κρίσιμης ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους, και το τεράστιο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των διαδικασιών για την καταβολή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, αναμένοντας αυτή να δώσει μια ανάσα στους ωφελούμενους μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της περιόδου ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν λουκέτα των επιχειρήσεων τους.

Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

Η Πρόεδρος

Κουρμπανιάν Βίβιαν

Ο Γενικός Γραμματέας

Κουρτίδης Γεώργιος

pameevro.gr


 Ούτως ή άλλως νομίζω ότι από την αρχή ήταν γνωστό ότι η ενίσχυση από την ΠΑΜΘ και καθυστερημένα ξεκίνησε σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες αλλά και θα καθυστερούσε η καταβολή των χρημάτων, μάλιστα όταν τον Οκτώβριο υποβάλαμε τις αιτήσεις, αν δεν κάνω λάθος, ενημερώθηκα από τον λογιστή μου, ότι θα τα πάρουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του '21.