31 Μαΐου, 2021

Επιτροπή Υγείας Δήμου Σαμοθράκης: 31 Μαϊου - Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

31 ΜΑΪΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που πλέον όλοι ξέρουμε πόσο κακό κάνει στην ατομική μας υγεία αλλά και στην υγεία των διπλανών μας. Είναι μια συνήθεια για την οποία υπάρχουν πολλοί νόμοι και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τα δικαιώματα των μη καπνιστών και των καπνιστών. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα υπενθυμίζουμε πόσο βλαβερός εθισμός είναι , ότι πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι από τον καρκίνο συνήθως που προκαλεί, ελπίζοντας πως κάποιοι θα αποφασίζουν να ξεκινήσουν την διαδικασία διακοπής του.
Εμείς σαν Επιτροπή Υγείας του Δήμου Σαμοθράκης δεν θα πούμε τα ίδια. Θα απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας και θα τους παρακαλέσουμε να σκεφτούν πόσο κακό και πόσο καλό τους κάνει το κάπνισμα. Θα τους παρακαλέσουμε να θυμηθούν ότι το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβάνοντας και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.. και μπορεί με την πανδημία να μην αναφερόμαστε και τόσο σε θανάτους από άλλη αιτία, ωστόσο σήμερα στην Ελλάδα, το κάπνισμα αποτελεί την αιτία σχεδόν του 25% των θανάτων μεταξύ των ανδρών και του 7,5% των θανάτων μεταξύ των γυναικών.
Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσουμε την ζωή μας για κανένα λόγο. Ας σκεφτούμε και ας δεσμευτούμε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτή την βλαβερή συνήθεια . Σαν νησί καταφέραμε και τα πήγαμε περίφημα με την πανδημία γιατι όχι και με την διακοπή του καπνίσματος;;