Όπως δήλωσε ο κ Κικίλιας, το πρόγραμμα κινήτρων θα υλοποιηθεί με νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί εις μακρόν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες των ιατρών που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και μοριοδότηση και αναβάθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό ενός ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «θα είναι ελκυστικό για έναν νέο συνάδελφο που τελειώνει την Ιατρική και παίρνει την ειδικότητά του, να πάει σε μια νησιωτική ή σε μια ακριτική περιοχή, να μπορεί να συνυπηρετήσει με τον σύζυγο ή την σύζυγο από το ευρύτερο Δημόσιο ή τον Στρατό, να έχει οικονομικές απολαβές τέτοιες που να μπορεί να ανταπεξέλθει να ζήσει με την οικογένειά του στην Περιφέρεια, να έχει φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Και παράλληλα, μετά από ένα χρονικό διάστημα, 5 ή 7 ετών, στο οποίο de facto δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί, να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε ένα Νοσοκομείο ή μια Μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο».
«Πολλές φορές συζητήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μια τέτοια μεταρρύθμιση, υπήρχαν πολλές καλές προθέσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατό ενδεχομένως γιατί όλα αυτά έγιναν αποσπασματικά. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έρθει να ενώσει όλα αυτά με τις σύγχρονες ανάγκες και με μια μορφή ενσωμάτωσης των κινήτρων σε μια πρόταση τέτοια που θα αποτρέψει και το brain drain», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Μέρος άρθρου από iatropedia.gr