12 Φεβρουαρίου, 2023

Αθ. Βίτσας - Δημοτική Ενωτική Συνεργασία Σαμοθράκης: Τιμητική διάκριση του παραδοσιακού φούρνου της Χώρας, της οικογένειας Αντωνίου, από το Επιμελητήριο Έβρου - Βραβείο Κοινωνικής Υπευθυνότητας για το Αιμοληπτήριο Φωτεινής Σωπασή - Ρωμανίδου στη Σαμοθράκη - Σχόλιο

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ
Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Επιμελητήριο Έβρου, μεταξύ άλλων τιμήθηκε ο Φίλος και εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Αντωνίου για την υποδειγματική λειτουργία ενός διατηρητέου μνημείου της νεότερης ιστορίας της Σαμοθράκης. Του παραδοσιακού φούρνου της οικογένειας.
Μετά τον θάνατο του αείμνηστου πατέρα τους Γεωργίου, τα παιδιά του Γιάννης και Ελένη Αντωνίου υπό την καθοδήγηση της μητέρας τους Πελαγίας, διατήρησαν, ανέδειξαν αλλά και τον λειτουργούν υποδειγματικά.
Εχουν δημιουργήσει ένα τοπόσημο, σύνθεση αισθητικής και παράδοσης, που "σπάει μύτες" στους 4 με 5 μήνες της ετήσιας λειτουργίας του, με ζεστασιά γειτονιάς όπου το καλοσυνάτο αστείρευτο χιούμορ της κας Πελαγίας κυριαρχεί.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Γιάννη και Ελένη.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ αγαπημένη μας Κυρία Πελαγία
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Ο Φούρνος πρωτολειτούργησε το 1853! Μέχρι το 1922, έψηνε μόνο φαγητά και ψωμιά των κατοίκων της Χώρας Σαμοθράκης.Το 1922 προχώρησε στην παραγωγή ψωμιού για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων της Μικράς Ασίας.Το 1998 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού που συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.Η διαδικασία παραγωγής των αρτοσκευασμάτων είναι χειροποίητη και όλα ψήνονται στον ξυλόφουρνο!!!

Βραβείο Κοινωνικής Υπευθυνότητας για το Αιμοληπτήριο Φωτεινής Σωπασή - Ρωμανίδου στη Σαμοθράκη
Ευχαριστώ από καρδιάς τον πρόεδρο Χριστόδουλο Τοψίδη και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Έβρου για την τιμή που μου έκαναν δίνοντας μου το Βραβείο Κοινωνικής Υπευθυνότητας, για τη λειτουργία του ΑΙΜΟΛΗΠΤΗΡΙΟΥ -Μικροβιολογικού Διαγνωστικού Ιατρείου Αιμοανάλυση Έβρου στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης.
Φωτεινή Σωπασή - Ρωμανίδου →→→ Σαμοθρακης Ενημέρωση (facebook)

Συγχαρητήρια στον κύριο Γιάννη Αντωνίου και την οικογένεια του που διατηρούν τόσα χρόνια τον παραδοσιακό φούρνο και τον έχουν καταστήσει λαογραφικό αξιοθέατο της Σαμοθράκης, με το πολύ νόστιμο ψωμί και όχι μόνο. Άξιζε αυτήν την διάκριση, μπράβο στο Επιμελητήριο Έβρου και στον πρόεδρο του κύριο Χριστόδουλο Τοψίδη, για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.