19 Μαΐου, 2024

ΔΑΦΝΗ ΧΑΛΚΙΑ-ΣΤΑΥΡΑΚΗ: Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο. Έχει να κάνει με την παιδεία μας, με το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τον τόπο μας έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια, με την προστασία του σπιτιού μας Αμή τι άλλο.

Όμως άλλο αυτό άλλο η παράνοια των προστίμων, των ειδικών τεχνικών επιστημόνων, των υπευθύνων δηλώσεων και του «καρφώματος» του γείτονα (ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Δήμος έτσι), η δήλωση των Δήμων ότι δεν μπορούν να αναλάβουν αυτά που φέτος εφαρμόζονται , με τον τρόπο που εφαρμόζονται, με ενοχλεί.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα πρόστιμα που η πυροσβεστική μπορεί και πρέπει να βεβαιώνει. Έδωσε και μια συνέντευξη ο Κος Κικιλιας όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει «υπάρχει πλέον αλλαγή στον ποινικό κώδικα. Δεν είναι πλημμέλημα ή εξ αμελείας πρόκληση εμπρησμού και μάλιστα, αν αυτό στοιχίσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή ή οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, επισείει 10 με 20 χρόνια κάθειρξη και έως 200.000 ευρώ πρόστιμο», Σημείωσε, δε, πως «ήδη, αυτούς τους μήνες έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στους ασυνείδητους που ρισκάρουν τις ζωές των υπολοίπων». 

Ο Υπουργός, τέλος, έκανε έκκληση προς τους πολίτες λέγοντας: «Πάρτε ένα τηλέφωνο στο 199, αν δείτε μια έναρξη πυρκαγιάς. Ενδιαφερθείτε, στείλτε ένα μήνυμα στο 112. Μην αφήσετε τον γείτονά σας να μην έχει φροντίσει το οικόπεδό του ή το σπίτι του, τα πεύκα του, τα χορτάρια του. Κάντε την καταγγελία, αν χρειαστεί» ανέφερε.

Κύριοι η πρόληψη και η ενημέρωση είναι πιο αναγκαία από τα πρόστιμα. Όσα πρόστιμα και να μπουν πάντα θα υπάρχουν πολίτες που πετάν τα κλαδιά και τα χόρτα σε κάποιο χωράφι (ειδικά όταν δεν υπάρχει χώρος για αυτή την απόθεση).

Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι ανεύθυνοι που θα κάνουν κάποια εργασία στο χωράφι τους ή θα καίνε χόρτα χωρίς προστατευτικά μέτρα (τα οποία πολλοί δεν ξέρουν ή δεν σκέφτονται καν) ! Η πρόληψη είναι αναγκαία. Η ΠΡΟΛΗΨΗ!! Που είναι η καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολίτων; Που είναι η πυροσβεστική που κάνει και καλά περιπολίες το καλοκαίρι και βλέπει τα κλαδιά στα χωράφια και τα ακαθάριστα οικόπεδα και κατοικίες, να κάνει σύσταση στους πολίτες; Περιμένουν καταγγελίες; Για όσα ΔΕΝ βλέπουν ίσως, για όσα όμως περνάν από δίπλα;; Ακόμα και τώρα , στον Δήμο μας, δεν είδα καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της πρόληψης παρα μόνο αναρτήσεις πολίτων για τις προθεσμίες που τελειώνουν!

Εύχομαι ειλικρινά να μην είναι τούτο το καλοκαίρι άλλη μια φορά ένα «πάμε και όπου βγει»

Δάφνη Χαλκιά Σταυράκη