06 Αυγούστου, 2024

Σαμοθρακίτικη γαστρονομία χωρίς κατσίκι – Γίνεται; - Και όμως, λόγω της Πανώλης γίνεται και ας μην έχει εμφανιστεί στο νησί... // Ρεπορτάζ: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Ένα σοβαρό πλήγμα δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες εστίασης στη Σαμοθράκη, καθώς έχουν αφαιρέσει από τις κάρτες των μενού το κατσίκι (με όποιο τρόπο και αν ήταν μαγειρεμένο). Αυτό συμβαίνει κατόπιν της σχετικής απαγόρευσης που έχει εκδώσει η κυβέρνηση για τα αιγοπρόβατα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων Πανώλης Μικρών Μυρηκαστικών στην χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θέσει σε εφαρμογή απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή 11/08 (τότε τα μέτρα θα επενεξεταστούν).
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η διάθεση κατσικιού, αλλά από την άλλη το κατσίκι αποτελεί γαστρονομικό σήμα κατατεθέν για τη Σαμοθράκη, ενώ υπάρχουν καταστήματα εστίασης που βασίζουν το μενού και την κατανάλωσή τους σε αυτό.
Επομένως η συγκεκριμένη απαγόρευση, πέρα από τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες που πλήττει άμεσα, πλήττει και καταστηματάρχες εστίασης, τουλάχιστον στο νησί της Σαμοθράκης, ειδικά στη δεδομένη χρονική περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι αρκετά αυξημένη.

Η φωτογραφία μου
Μετά την αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου, βρήκα κτηνοτρόφο, συγγενή μου, όπως ήταν φυσικό, τον ρώτησα για το θέμα. Ο άνθρωπος είναι αγανακτισμένος και μου είπε πως το ίδιο είναι και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι. Χαρακτηριστικά μου είπε 
"Τώρα θα σφάζαμε και θα δίναμε τα ζώα μας, την μία μέρα σφάζαμε και φύγανε πέρα τα ζώα, την άλλη μέρα θα σφάζαμε για τα τοπικά μαγαζιά και βγήκε η απόφαση να σταματήσει η σφαγή. Έτσι απλά... Και ας μην έχει εδώ κρούσμα... Αυτή είναι η οργάνωση του ελληνικού κράτους, ΚΑΜΊΑ... Αφού ακούγανε τι γίνεται, δεν απαγόρευσαν τις εισαγωγές, κάνανε το εύκολο, μάλλον έχουν στόχο να χτυπάνε αλύπητα τον πρωτογενή τομέα... Τι άλλο να σκεφτώ... Μέχρι 11 του μηνός απαγορεύεται και μάλλον θα πάρει και άλλη παράταση. Ίσως μας επιτρέψουν γύρω στις 20. Τότε τι να το κάνουμε, πάει η σεζόν την χάσαμε."