28 Σεπτεμβρίου, 2024

Η εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που χτυπάει στην εορτή της θα βρίσκεται στην Καβάλα μαζί με το Ιερό Λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου έως 4/10- Φωτογραφίες από το προσκύνημα μου

Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι στην Καβάλα και σήμερα έμαθα πως από χθες βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας η εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, από την Ιερά Μονή Νικητών, (βρίσκεται μέσα σε μια βραχώδη, ανισόπεδη αλλά καταπράσινη περιοχή που περικλείουν τα χωριά Μακρυχώρι, Ελαφοχώρι, Δύσβατο και Στεγνό της ορεινής περιοχής του Νέστου Καβάλας). που χτυπάει στην εορτή της, 6 Αυγούστου.

Η χαρά μου είναι μεγάλη, γιατί έχω πολλά χρόνια να επισκεφτώ το μοναστήρι, βέβαια το ένα με το άλλο δεν συγκρίνονται. Δηλαδή να πας στο Μοναστήρι ειδικά στην εορτή του, να δεις το θαυμαστό γεγονός και απλά να πας και να προσκυνήσεις την εικόνα. Η ευλογία βέβαια είναι ίδια.

Μαζί με την εικόνα στην Καβάλα θα βρίσκεται και το λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου (του αληθινού Αγίου Βασιλείου από την Καππαδοκία και όχι ο κόκκινος χοντρομπαλάς της επάρατης παγκοσμιοποίησης) το οποίο φυλάσσεται στην Αθήνα, στην Ιερά Σύνοδο.

Θα μου πείτε γιατί το γράφω. Μπορεί κάποιοι από τους αναγνώστες να τύχει να βρεθούν στην Καβάλα ή να περνάν από έξω. Αξίζει λοιπόν ακόμη και όσοι περνούν από έξω να κάνουν μία παράκαμψη και να προσκυνήσουν τόσο την εικόνα όσο και τα λείψανα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

   - Από χθες Παρασκευή 27/9 και ώρα 18:00 μέχρι και σήμερα Σάββατο στις 28/9 και ώρα 20:00 θα βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου μπαίνοντας από την Αλεξανδρούπολη, αμέσως μετά τις Καμάρες στον κεντρικό δρόμο προς την παραλιακή οδό της πόλης.


   - Από αύριο Κυριακή 29/9 και μέχρι την Παρασκευή 4/10 η εικόνα και τα λείψανα θα βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως επί της οδού Ομονοίας.

Μάλιστα στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αύριο στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παύλου Παύλου θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.


Κυριακή

Σήμερα πέρασα να προσκυνήσω την εικόνα και τα λείψανα στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου. Την ώρα που πήγα δεν είχε ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, λοιπών αρχιερέων και του οικείου Μητροπολίτου κ.κ. Στέφανου, παρουσία όλων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Φτάνοντας κοντά στο σημείο της εικόνας, την οποία χαιρετούσα μετά από αρκετά χρόνια, αισθάνθηκα μεγάλο δέος. Προσκυνώντας το κομμάτι από το λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου ευχαρίστησα τον Κύριο μας που μου έδωσε την χαρά να το πράξω, μιας και αποτέλεσε ένας από τους σημαντικότερους Αγίους μας και μεγάλος δάσκαλος.

Την ώρα της παρουσίας μου στον Ναό κήρυττε ο Αρχιεπίσκοπος για την σημαντικότητα της Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, ενώ αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες:


Η Ιερή Εικόνα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτυπάει, από την Ιερά Μονή Νικητών Νέστου Καβάλας

Το κομμάτι του λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου από την Αθήνα Κάτω από την εικόνα του Αγίου


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος:


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος