09 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεγάλη μελέτη του ΠΟΥ δείχνει πως τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου

Τον μύθο πως τα κινητά τηλέφωνα ίσως συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου καταρρίπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα που διεξήχθη.

Με επικεφαλής τον Αυστραλιανό Οργανισμό Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa), η έρευνα που διεξήχθη εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες. Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, καθιστώντας «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καρυπίδης.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού», δήλωσε ο καθηγητής.

Σε ποιους καρκίνους επικεντρώθηκε η μελέτη

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης του κινητού και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που πραγματοποιούνται ή τον χρόνο που περνούν στο τηλέφωνο).

«Είμαι αρκετά σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι ότι ... παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», τόνισε ο κ. Καρυπίδης.

Τα κινητά τηλέφωνα - όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων και των πύργων κινητής τηλεφωνίας - εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα.

«Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε χαμηλού επιπέδου ραδιοκύματα»

Ο καθηγητής δήλωσε ότι οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ακτινοβολία και υποθέτουν ότι είναι παρόμοια με την πυρηνική ακτινοβολία.

«Και επειδή χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι όταν κάνουμε κλήσεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Η ακτινοβολία είναι ενέργεια που ταξιδεύει από ένα σημείο σε ένα άλλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, για παράδειγμα, η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε χαμηλού επιπέδου ραδιοκύματα στο καθημερινό περιβάλλον», συνέχισε ο ειδικός.

Ενώ η έκθεση από τα κινητά τηλέφωνα εξακολουθεί να είναι χαμηλή, είναι πολύ υψηλότερη από την έκθεση από οποιαδήποτε άλλη πηγή ασύρματης τεχνολογίας, δεδομένου ότι τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, εξήγησε.

Και ο Τιμ Ντρίσκολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ τόνισε, σύμφωνα με την Guardian, πως: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από αυτή τη μελέτη ... αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι οι μελέτες δεν είναι τέλειες, αλλά το βάρος των στοιχείων δείχνει σίγουρα πως τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή στη χρήση».

ΕΘΝΟΣ