18 Αυγούστου, 2017

Σκέψεις για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη - Σχόλιο

Με την ιδέα της αναβίωσης του πάλαι ποτέ Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης φλερτάρει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «R».
Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει πάψει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ωστόσο ο κος Πέτροβιτς σκέφτεται πολύ σοβαρά την επαναφορά του το καλοκαίρι του 2018, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κος Πετροβιτς ήδη ξεκίνησε να βλιδοσκοπεί τις προϋποθέσεις των Σαμοθρακιτών σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας του Συνεδρίου και αν διαπιστώσει ότι είναι θετικές, τότε θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Ο στόχος του πάντως είναι το Συνέδριο είναι να αποτελέσει μία αφορμή για την προβολή του νησιού και του νομού συνολικά και  να απαλλαγεί από τον χαρακτήρα που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια – δηλαδή μιας παρωχημένης «συνάντησης» δημοσιογράφων από ολη την Ελλάδα.
Ακόμη εξετάζεται και το ενδεχόμενο, οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν να πληρώνουν ένα συμβολικό αντίτιμο.

Μακάρι να ξαναζωντανέψει αυτός ο θεσμός, γιατί περί θεσμού επρόκειτο. Προσωπικά ήμουν ανέκαθεν υπέρ του συγκεκριμένου συνεδρίου, όχι επειδή συμμετείχα 2 φορές* στις εργασίες του. Απλά το να έρθει τόσος κόσμος μαζεμένος στο νησί μας μόνο θετικό μπορεί να είναι. Η Σαμοθράκη τότε ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το Δημοσιογραφικό Συνέδριο, έλεγες Σαμοθράκη και απαντούσαν εκεί δεν γίνεται: το δημοσιογραφικό. Μετά βέβαια άλλαξε η απάντηση που μπορώ να πω δίνεται ακόμα και σήμερα: εκεί δεν είναι που γίνονται τα πάρτυ με τα χασίσια; Αυτό το μαύρο στίγμα πρέπει να φύγει από πάνω μας και μακάρι να φύγει με τον τρόπο που το σκέφτεται ο κύριος Πέτροβιτς. Ακόμη θετικότερη γίνεται η σκέψη του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου εκεί που επισημαίνεται η προβολή του νησιού. Γιατί αλήθεια είναι πως αναλόγως των συμμετεχόντων στα συνέδρια η προβολή της Σαμοθράκης ήταν μικρή.
Πολλοί Σαμοθρακίτες δεν ήταν και πολύ ενθουσιασμένοι με το Δημοσιογραφικό συνέδριο, αποκαλούσαν τους συμμετέχοντες τζαμπατζήδες, λες και τα σακίδια μας αφήνουν περισσότερα; Αυτά τα χρήματα που έδιναν οι διάφοροι φορείς που διοργάνωναν τα συνέδρια για να φάνε και να κοιμηθούν οι <<τζαμπατζήδες>> στην Σαμοθράκη δεν έμεναν; Οι <<τζαμπατζήδες>> καφέ δεν έπιναν; Δεν κάπνιζαν (δυστυχώς); Δεν νοίκιαζαν αυτοκίνητα και μηχανάκια; Ωραίοι<<τζαμπατζήδες>>.....!!!
* Αφού τελείωσα το Λύκειο και δεν πέρασα κάπου, μ' άρεζε η δημοσιογραφία αλλά η βάσεις των σχολών της ήταν μακριά από εμένα..., γίνονταν στην Καβάλα ένα σεμινάριο δημοσιογραφίας. Χωρίς να το σκεφτώ γράφτηκα και το παρακολούθησα. Τους τρεις μήνες που κράτησε μπορώ να πω ήμουν ο μόνος που το παρακολουθούσα ανελλιπώς. Τελειώνοντας ένας από τους διδάσκοντες δημοσιογράφους της πόλης με πήρε κοντά του στο δημοτικό ραδιόφωνο και μου έδωσε και μία στήλη σε τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα όπου πήγαινα κι έπαιρνα συνεντεύξεις από άτομα που έκαναν δουλειές που έσβηναν. Αυτός λοιπόν ο δημοσιογράφος (Και. Παπακοσμάς) για 2 χρονιές μιας που είχα και την πρόσβαση και την διαμονή με έστειλε στο συνέδριο, ήταν το '95 - '96. Πρέπει να ήταν το 3ο και 4ο, αν όπως βρήκα το 2004 ήταν το 12ο.
Ένα από εκείνα τα καλοκαίρια εργάστηκα και στο Ράδιο Σαμοθράκη.
Εδώ και 3+ χρόνια ασχολούμενος με το blog βρέθηκα ξανά κοντά σε κάτι που μου άρεσε στα νιάτα... μου.