Μία είδηση που «ταράζει τα νερά» έδωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το iefimerida.gr, ο Υπουργός είπε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο σύνδεσης της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης με τη Μυτιλήνη «ώστε να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική σε αυτές τις περιοχές»
Η απάντηση του κου Κουρουμπλή: «Η Σαμοθράκη από εγκαταλελειμμένο νησί αποκτά πλέον πρόσωπο. Το ενδιαφέρον μας θα συνεχιστεί γιατί οφείλουμε να δώσουμε ζωή στις παραμεθόριες περιοχές», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Η απομόνωσή τους ανήκει στο παρελθόν γιατί άλλαξε ο τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων για τις άγονες γραμμές. Τα χρήματα παλαιότερα εξυπηρετούσαν τους εφοπλιστές. Τώρα πάνε για τους κατοίκους τους. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να δοκιμάσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει σύνδεση Μυτιλήνης-Λήμνου-Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης έτσι ώστε να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική σε αυτές τις περιοχές»
reportal.gr
Αν. Δημοσχάκης: Το Υπουργείο Ναυτιλίας άφησε με ένα πλοίο τη Σαμοθράκη τη μισή τουριστική περίοδο και επαίρεται για τον σχεδιασμό του!!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Το Υπουργείο Ναυτιλίας άφησε με ένα πλοίο τη Σαμοθράκη τη μισή τουριστική περίοδο και επαίρεται για τον σχεδιασμό του!!
Για την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας με αποτέλεσμα να εκτελείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης με ένα μόνο πλοίο τη μισή φετινή τουριστική περίοδο μίλησε σήμερα (01/09) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
- Το φετινό καλοκαίρι η Σαμοθράκη έμεινε με ένα καράβι και μάλιστα μιάμιση μέρα χωρίς σύνδεση με την Αλεξ/πολη και χρειάστηκε να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για να ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας.
- Το Υπουργείο δεν έδωσε εγκαίρως, ως όφειλε, τις δύο αιτηθείσες άδειες σε ισάριθμα ταχύπλοα για τη συγκεκριμένη γραμμή, με αποτέλεσμα η δρομολόγησή τους να γίνει στις 27 Ιουλίου, ενώ οι σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης είχαν κατατεθεί έγκαιρα.
- Η αναβίωση της γραμμής Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης-Λήμνου-Λαυρίου θα κριθεί προσεχώς εκ του αποτελέσματος.
- Το Υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξ/πολης–Σαμοθράκης– Λήμνου –Μυτιλήνης, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, καθώς ο φυσικός χώρος των αγορών της Θράκης είναι το Θρακικό πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.
- Με τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται πραγματικότητα το όραμα της «θαλάσσιας Εγνατίας», η οποία θα κουμπώσει με την οδική στην Αλεξ/πολη
- Γι’ αυτό το θέμα είχε γίνει σχετική Ημερίδα στην Αλεξ/πολη και προσεχώς θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη στη Λήμνο ή στη Μυτιλήνη στην οποία πρέπει να συμμετάσχει το Υπουργείο Ναυτιλίας, που δυστυχώς έλαμψε δια της απουσίας του από την πρώτη.
- Η Σαμοθράκη μπορεί να αποτελέσει το μικρό νησί που… αναζητά ο Υπουργός Ναυτιλίας για να το μετατρέψει σε «αφορολόγητο παράδεισο» για τα κρουαζιερόπλοια.
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης https://www.youtube.com/watch?v=qHN5u_Kvx-U&t=
Αναλυτικά η πρωτολογία
“Κύριε Υπουργέ, η Σαμοθράκη φέτος έζησε ένα θερμό καλοκαίρι, όχι όμως εξαιτίας της τουριστικής κίνησης, αλλά επειδή με ευθύνη του Υπουργείου σας έμεινε το νησί με ένα καράβι και μάλιστα μιάμιση ημέρα χωρίς σύνδεση με την πρωτεύουσα του Έβρου, την Αλεξανδρούπολη. Χρειάστηκε να καταθέσω επίκαιρη ερώτηση, προκειμένου να ενεργοποιήσω το Υπουργείο σας και να ασκήσω στα πλαίσια αυτά την πίεση μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και επίσης δε να ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται από τον Δήμαρχο της νήσου αλλά και από τους θεσμικούς παράγοντες και τους φορείς της περιοχής.
Δεν συγκινηθήκατε και ούτε διασκεδάσατε τις αγωνίες όλων αυτών των ανθρώπων. Και μιλάμε για μια ακριτική περιοχή που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό της προφίλ.
Για ποιον λόγο, κύριε Υπουργέ, δεν υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός από την πλευρά σας για να μην αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα; Δεν ενεργοποιήθηκε το Υπουργείο σας. Δεν δόθηκαν οι δύο αιτηθείσες άδειες, σε ό,τι αφορά τη δρομολόγηση δύο ταχυπλόων σκαφών στη γραμμή Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης. Και σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, αν πράγματι έχετε σχεδιάσει από τώρα ότι αυτό το πρόβλημα το οποίο έζησε ο Νομός Έβρου -η Θράκη- σε σχέση με το αγαπημένο νησί, τη Σαμοθράκη, θα συμβεί το ίδιο και την επόμενη τουριστική θερινή περίοδο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε”.
Αναλυτικά η δευτερολογία
“Κύριε Υπουργέ, η τουριστική περίοδος ξεκινάει από τον Ιούνιο μήνα για τη Σαμοθράκη. Η δρομολόγηση των δύο ταχυπλόων σκαφών εγένετο 27 Ιουλίου. Η αίτηση για την αδειοδότηση έγινε 15 Μαΐου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες τις οποίες γνωρίζει ο κόσμος και μπορεί να σας αξιολογήσει και εσάς ως Υπουργό Ναυτιλίας.
Επίσης, σε ό,τι αφορά την αναβίωση για ένα τρίμηνο της γραμμής Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης-Λήμνου-Λαυρίου, βεβαίως είχαμε τη δική σας απόφαση και αυτή θα κριθεί. Όμως, δημιούργησε προβλήματα, διότι είχαμε μιάμιση μέρα τη Σαμοθράκη χωρίς δρομολόγιο, διότι αυτό που πραγματοποιούσε τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη είχε διατεθεί στη γραμμή που προείπα.
Το εφεδρικό, όμως, το λεγόμενο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», βρίσκεται στα νερά του Περάματος για επιθεώρηση. Δυστυχώς, χάθηκε.
Σήμερα, όμως, στη δευτερολογία μου θα ήθελα να σας ζητήσω σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης–Σαμοθράκης– Λήμνου -Μυτιλήνης, διότι ο φυσικός χώρος των αγορών της Θράκης -τα ξέρει εδώ ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά το παρελθόν- είναι το Θρακικό πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Κάναμε την ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη που συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι των νήσων που προείπα, συμμετείχαν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των νήσων Βορείου Αιγαίου. Το Υπουργείο σας έλαμψε δια της απουσίας του, παρ’ ότι προσκλήθηκε.
Ήρθα στο γραφείο σας και σας ενημέρωσα προσωπικά για τη σπουδαιότητα αυτής της γραμμής και μάλιστα σας έθεσα και άλλα τέσσερα θέματα, που μου λέτε ότι δεν θέτω θέματα, αλλά για την οικονομία του χρόνου, κύριε Πρόεδρε, δεν θα αναφερθώ, εκτός εάν δώσει το πράσινο φως ο κύριος Υπουργός να αναφερθώ. Μάλιστα περιμένω την απάντησή του εδώ και πέντε μήνες και ακόμα να μου απαντήσει, μάλλον να μας προσκαλέσει.
Επίσης δε, θα πραγματοποιηθεί προσεχώς αντίστοιχη ημερίδα, προκειμένου να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα αυτής της γραμμής, η οποία μας είναι χρήσιμη να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και όταν κανείς θα φτάσει στη Μυτιλήνη, μπορεί να φτάσει εύκολα στο Κεντρικό Αιγαίο και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οραματιζόμαστε τη νέα θαλάσσια ΕΓΝΑΤΙΑ, η οποία θα κουμπώσει με την οδική στην Αλεξανδρούπολη.
Και γι’ αυτό, λοιπόν, περιμένουμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την ημερίδα που θα γίνει στη Λήμνο ή στη Μυτιλήνη, όπως είχε αποφασισθεί. Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλουμε εσείς να σχεδιάσετε. Και είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες ακτοπλόοι θα ενδιαφερθούν για αυτή την γραμμή, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι αποδοτική, θα είναι βιώσιμη, διότι την μια ημέρα μπορεί να πηγαίνει το καράβι από Αλεξανδρούπολη στη Μυτιλήνη και την άλλη μέρα να επανακάμπτει. Θέλουμε τα προϊόντα του Βορειοανατολικού Αιγαίου στη Θράκη, όπως και αυτοί θέλουν τα δικά μας.
Στο χέρι σας είναι, είστε Υπουργός, έχετε τη σφραγίδα του κράτους, έχετε την υπογραφή του Υπουργού. Λοιπόν, αποφασίστε το. Εμείς σας καλοδεχόμαστε, όπως είπατε, να έρθετε στη Θράκη.
Θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια ατάκα σας, ότι αναζητάτε ένα μικρό νησί για να το μετατρέψετε σε αφορολόγητο παράδεισο. Σας προτείνουμε, κύριε Υπουργέ, τη Σαμοθράκη. Έχουμε τη Νίκη της Σαμοθράκης, βάλτε τη ως εικόνα, αλλά και ως λογότυπο, για να μπορέσουμε αυτό το όνειρό σας και το όραμά σας να το κάνουμε πράξη.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε”.