13 Μαΐου, 2020

Το μοντέλο Κομισιόν για το φετινό καλοκαίρι - Πέτσας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη - Μειωμένος ΦΠΑ και επιδότηση μισθού για να... βγει το καλοκαίρι

Ανοιγμα συνόρων
χωρίς διακρίσεις και μετακινήσεις με αυξημένα μέτρα προστασίας εισηγούνται οι Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη. Υποχρεωμένες οι αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα στους καταναλωτές, αν οι τελευταίοι αρνηθούν τα voucher. Εθελοντικές οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κορωνοϊός.
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι... Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ, μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.
Η Βεστάγκερ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους ανθρώπους για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα, υπογράμμισε, όμως, πως οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.
«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.

Το πακέτο συστάσεων

Η Κομισιόν παρακινεί τις χώρες να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων του τουριστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προοδευτική άρση των ελέγχων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Χωρίς διακρίσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά «συντονισμένο» τρόπο, όσο το δυνατόν περισσότερο «αρμονικά» και χωρίς διακρίσεις. Στο σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ίση μεταχείριση χωρών που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα πρόληψης.
Για την ακρίβεια, αν μία χώρα Α ανοίξει τα σύνορά της με μία χώρα Β, θα πρέπει να κάνει το ίδιο με τη γειτονική της χώρα Γ, εάν αυτή η τελευταία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τη χώρα Β. Επίσης, αν μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανοίξει τα σύνορά της με μία άλλη, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους τους κατοίκους της και όχι μόνο για όσους έχουν τη δική της υπηκοότητα.
Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη-μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την πρόθεση να θέσει μέχρι το καλοκαίρι στη διάθεση των τουριστών ιστοσελίδα με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά και σε κάθε τουριστικό προορισμό.
Για ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως οι βαρύτατα πληγείσες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με τις υψηλές επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας και την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, το στοίχημα είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ζημιάς.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες-μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
euro2day.gr


Πέτσας για τουρισμό: Η Ελλάδα είναι έτοιμη

«Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δήλωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, για το πλαίσιο της Κομισιόν για τουρισμό και μεταφορές.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για τουρισμό και μεταφορές.
Οπως είπε ο κ. Πέτσας, «η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη. Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο, που σέβεται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.
Στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα, ενσωματώνονται πολλές από τις προτάσεις μας. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.
Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η «αρχή της μη διάκρισης». Με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα, στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια και εγκυρότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Και αυτός είναι -ένας ακόμη- παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας.
Με το σημερινό πλαίσιομ εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό».

Μειωμένος ΦΠΑ και επιδότηση μισθού για να... βγει το καλοκαίρι

Ποια μέτρα «κλειδώνουν» για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης και ποιες προτάσεις δεν προχωράνε. Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.
Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τα μέτρα στήριξης του τουρισμού και της εστίασης τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου.
Οι μειώσεις ΦΠΑ από το 24% στο 13% για καφέ, τσάι, αναψυκτικά, και ρόφημα σοκολάτας τα οποία πωλούνται σε καφέ καθώς και για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα ισχύσουν έως το τέλος Σεπτέμβρη με δυνατότητα επανεξέτασης για πιθανή χρονική επέκταση, ενώ η βεντάλια των φορολογικών παρεμβάσεων δεν αποκλείεται επίσης να διευρυνθεί με ευρύτερα μέτρα για το σύνολο της εστίασης, το φθινόπωρο.
Το μεγαλύτερο βάρος της κυβέρνησης πέφτει τώρα στην στήριξη της απασχόλησης, προκειμένου να «σωθούν» όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας σε ένα καλοκαίρι το οποίο από πλευράς τουρισμού θα είναι πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα
«Πιλότο» για τη στήριξη των θέσεων εργασίας αποτελεί το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει πλήρως μορφοποιηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Με αυτό το δεδομένο το ύψος του μισθού των εργαζομένων που θα έρθει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει ανοιχτό, αν και το γερμανικό μοντέλο στο οποίο πατάει το πρόγραμμα SURE προβλέπει ότι το κράτος καλύπτει το 60% της διαφοράς των μηνιαίων καθαρών αποδοχών -λόγω μείωσης των ωρών εργασίας- και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη, για παράδειγμα, τα σχέδια αφορούν κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είναι ανοιχτό ακόμα το ύψος της κρατικής συμμετοχής στον μισθό των εργαζομένων.
Στο τραπέζι της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου έχει τεθεί μια πλειάδα προτάσεων από κλάδους και φορείς. Μεταξύ αυτών και η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού με 1 δισ. ευρώ μέσω διανομής voucher σε Έλληνες για να κάνουν διακοπές στον τόπο τους. Μάλιστα, χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιμελητηρίων υπέβαλλε ανάλογη πρόταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Κομισιόν.
Η πρόταση έχει καταγραφεί από την κυβέρνηση αλλά αρμόδιες πηγές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός και εάν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια σχετική πρωτοβουλία. Αντίθετα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μελετάται διεύρυνση των κονδυλίων για κοινωνικό τουρισμό με το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος όμως σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.