Πριν μερικές ημέρες είχα μία συζήτηση με κάποιον συμπατριώτη μας, μεταξύ άλλων και ελαιοπαραγωγό, ο οποίος μου μίλησε για την αγριελιά (άγρια-ελιά) και ότι φέτος ξεκίνησε δοκιμαστικά να παράγει αγριέλαιο. Δοκίμασα, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το ελαιόλαδο, έχει μια κάπως πιο πικάντικη γεύση και αφήνει στο τέλος ένα απαλό κάψιμο. Το αγριέλαιο πωλείται πολύ ακριβά για θεραπευτικούς λόγους.
Μερικά από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από το αγριέλαιο:
- Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη στο αίμα (LDL)
- Βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
- Συντελεί στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου
- Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε , βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους
- Αποδεικνύεται « βάλσαμο» για το στομάχι, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για την δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας
- Διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
- Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραΰνει τον πόνο από τσιμπήματα των εντόμων, ελαττώνοντας τα γαστρικά υγρά
- Αποτελεί πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των νεογνών
- Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών στοιχείων ,των βιταμινών και των πολυφαινολών που περιέχει, εμποδίζει τις διαταραχές του συκωτιού, τις σκληρύνσεις και τις διάφορες φλεγμονές
- Συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σκουαλένιο, τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα
- Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και γενικότερα προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο εξαιτίας του ολεϊκού οξέος
- Βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί εξισορροπεί το σάκχαρο
- Βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α,D,E,K
*** To λάδι της άγουρης ελιάς καθώς και το λάδι από καρπούς της άγριας ελιάς (κότινου κατά την αρχαία ελληνική) θεωρούνταν από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και τους Ρωμαίους το καλύτερο σε ποιότητα .
*** Λόγω της δυσκολίας και της ιδιαιτερότητας της παραγωγής του αλλά και εξαιτίας της μικρής ποσότητάς του, συνήθως το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή καλλωπιστικών και θεραπευτικών μύρων και αλοιφών
ΧΡΗΣΗ: Ημερήσια κατανάλωση 10-20 gr (ωμό)