Συνολικές προβολές σελίδας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ

Translate

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Σε ύποπτο χρόνο άρχισαν με καθυστερήσεις να υλοποιούνται έργα στην Σαμοθράκη - Κατάθεση γραπτής ερώτησης Αν. Δημοσχάκη για την επιπλέον χρηματοδότηση της λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου - Ο Ο.Λ.Α έβαλε LED στα ψηλά φωτιστικά στην παραλιακή της Καμαριώτισσας

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητεςΤις τελευταίες ημέρες μετά από πολλές και μεγάλες χρονικά καθυστερήσεις έπιασαν δουλειά αρκετά συνεργεία πάνω στο νησί για την υλοποίηση σημαντικών έργων, τα οποία όλα απαιτούνταν να γίνουν. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε ολιγωρία των αρχών, σε αδιαφορία ορισμένες φορές από τις εκτός νησιού μιας και επρόκειτο για την Σαμοθράκη [η οποία δεν δείχνει αδιαφορία στις εκλογές (περιφερειακές, εθνικές ευρωεκλογές)], όπως θα όφειλε να κάνει... Υπήρξαν βέβαια και καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων αλλά και καιρού. Έτυχε..... λοιπόν να ξεκινήσουν πολλά έργα 15 μέρες πριν τις τριπλές εκλογές (όπως η 13η «προεκλογική» σύνταξη).
Τα έργα στα οποία άρχισε να φαίνεται κάποια κινητικότητα είναι:


  • Η λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου, την τελευταία βδομάδα έχει έρθει 4-5 φορές το πλοίο στο λιμάνι για να φέρει υλικά, εννοείτε πως όλα τα φορτηγά ανεβοκατεβαίνουν από τον κεντρικό δρόμο της Καμαριώτισσας με όλες τις επακόλουθες συνέπειες (αυξημένη κίνηση, σκόνη κλπ).
  • Η γέφυρα των Απατσανάδων έκλεισε πλέον οριστικά για να κατασκευαστεί
  • Το εσωτερικό οδικό δίκτυο οικισμών, που είχε φτιαχτεί προπολεμικά (λέμε τώρα...)
  • Γεώτρηση Καμαριώτισσας
Για τα παραπάνω έργα ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κύριος Αθ. Βίτσας ανέβασε τις παρακάτω φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη αν οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κάποιο κείμενο και δεν το ανέβασα, αλλά επειδή δεν διαθετώ προσωπικό λογαριασμό στο εν λόγω μέσο δεν έχω πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς και τις φωτογραφίες τις πήρα δια πλαγίας οδού.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση Î— εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση Î— εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες Î— εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες Î— εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση Î— εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση Î— εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες Î— εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση Î— εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες Î— εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Όσον αφορά την λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου σήμερα εστάλει Δελτίο Τύπου του βουλευτή Έβρου ΝΔ κυρίου Αναστάσιου Δημοσχάκη, όπου αναφέρεται πως για μία ακόμη φορά, κατέθεση γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση του έργου, έτσι ώστε να γίνει ολοκληρωμένο.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του κου Δημοσχάκη:

Αθήνα, 16/05/2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Μισές δουλειές ….με την Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης! Ακόμα αναμένεται η απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση – Κατάθεση Γραπτής Ερώτησης
Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης επανερχόμενος στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης.
Για την ανάγκη ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί πνεύμονα ανάπτυξης για τη Σαμοθράκη, έχουν κατατεθεί τέσσερις Γραπτές Ερωτήσεις (http://www.dimoschakis.gr/?p=5466,  http://www.dimoschakis.gr/?p=5977,http://www.dimoschakis.gr/?p=8077,  http://www.dimoschakis.gr/?p=8988), καθώς και μια Κοινοβουλευτική Αναφορά ( http://www.dimoschakis.gr/?p=4000) .
Κατόπιν του σχετικού…..καταιγισμού κοινοβουλευτικών πιέσεων στις 27/08/2018 και με απόφαση του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης, προχώρησε επιτέλους η αναβίωση της διαλυθείσας σύμβασης του έργου, εγκρίθηκε & καταβλήθηκε η αποζημίωση θετικών ζημιών στην ανάδοχο εταιρεία, ενώ χορηγήθηκε παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Οι παραπάνω ενέργειες έβαλαν ξανά σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό έργο υποδομής για το Νησί, ένα έργο που αναμένεται να δώσει λύση στα προβλήματα υδροδότησης οικισμών αλλά και άρδευσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Ωστόσο αναπάντητο παραμένει το κρίσιμο ζήτημα της ανεύρεσης πρόσθετων κονδυλίων για το υποέργο ενίσχυσης του αγωγού, καθώς χωρίς το συμπληρωματικό ποσό τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η ολοκλήρωση και χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και η μακροημέρευση , καθώς απειλείται με καταστροφή με το πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο όπως έζησε το νησί 25/9/2017.


Αναλυτικά η Ερώτηση


ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Εμπόδια στην ολοκλήρωση του έργου της  Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου  Δήμου  Σαμοθράκης 
Επανερχόμαστε στο θέμα της ολοκλήρωσης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου  του Δήμου  Σαμοθράκης  προκειμένου να επισημάνουμε για πολλοστή φορά τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί το έργο με τρόπο αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμα ωφέλιμο για το Νησί της Σαμοθράκης.
      Στις 7-05-2018 σας είχαμε υποβάλει Γραπτή Ερώτηση (βλ.https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10705004.pdf) με θέμα την αναβίωση της σύμβασης του έργου της κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου του Δήμου Σαμοθράκης στην οποία, έναν χρόνο μετά, δεν έχουμε λάβει απάντηση!
Σε συνέχεια της προαναφερόμενης Ερώτησης και σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 3155/115111/27-8-2018 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησαν:
·        Η Έγκριση ματαίωσης της διάλυσης της σύμβασης του  έργου: «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου νήσου Σαμοθράκης » με Αναδόχο εταιρεία την ‘’ΑΚΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  Α.Τ.Ε»’.
·        Η καταβολή αποζημίωσης θετικών ζημιών στην ανάδοχο εταιρεία και
·        Η Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του ανωτέρω έργου
Κατόπιν τούτων το  έργο μπήκε σε φάση υλοποίησης και  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες Γραπτές Ερωτήσεις μας (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10101240.pdf) είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα επί πλέον ποσό για την συμπληρωματική σύμβαση που θα απαιτηθεί για εργασίες ενίσχυσης και προστασίας  του αγωγού.
Σε σχετική απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα ήδη από τον Ιούλιο του 2017 (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10166943.pdf) αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου γνωρίζουν το θέμα και ότι έχουν προσανατολιστεί σε συγκεκριμένες λύσεις για την εξασφάλιση του συγκεκριμένου ποσού.
Θυμίζουμε ότι η εξασφάλιση αυτού του ποσού είναι απολύτως απαραίτητη καθώς κινδυνεύει το έργο να μην ολοκληρωθεί ή να καταστραφεί με το πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο, με καταστροφικές συνέπειες για το Νησί και τους κατοίκους του.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι οποιαδήποτε αστοχία στην κατασκευή του συγκεκριμένου υποέργου θα θέσει σε κίνδυνο το σύνολο του έργου και την χρηματοδότηση αυτού, με τελικό αποτέλεσμα ίσως την απένταξή του από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η εξεύρεση του συγκεκριμένου ποσού αλλά και η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία θα πρέπει να γίνουν κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, αφού οι εργασίες που θα πρέπει να εκτελεστούν είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες με το εγκεκριμένο φυσικό αντικείμενο του έργου.
Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάσθε;

  • Έχετε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση του συμπληρωματικού ποσού που απαιτείται για την τεχνικώς ορθή ολοκλήρωση του έργου ;

Μέχρι και ο Ο.Λ.Α σήμερα άλλαζε τους λαμπτήρες της παραλιακής οδού στην Καμαριώτισσα, για την ακρίβεια τους αναβάθμισε με φωτιστικά led.
Eίδα καλαθοφόρο όχημα πάνω στα "Πλακάκια", επικοινώνησα με τον Ο.Λ.Α να ρωτήσω αν απλά γίνεται αντικατάσταση καμμένων ή αν γίνεται αναβάθμιση με led και ακολουθεί η Απάντηση από την τεχνική υπηρεσία και τον κύριο Χρήστο Γκαζέπη:
Οι εργασίες περιλαμβάνουν αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με φωτιστικά τύπου LED, στους ψηλούς ιστούς οδικού τύπου (κατά μήκος της παραλιακής οδού).
Τα χαμηλά φωτιστικά επί του πλακόστρωτου (χωνάκια) σε αυτή τη φάση απλώς επισκευάζονται, θα ακολουθήσει ωστόσο (ενδεχομένως και μέσα στη χρονιά που διανύουμε) και εγκατάσταση νέων φωτιστικών τύπου LED και σε αυτούς τους ιστούς.
Από εκεί και πέρα έχουν προγραμματιστεί και μία σειρά άλλων εργασιών αναβάθμισης της υφιστάμενης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (πίνακες και δίκτυο διανομής), οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα, που είναι πολύ όμορφο με το άσπρο φως, κατά την γνώμη μου.


Πάντα τέτοια. Ελπίζω κάποια στιγμή η Καμαριώτισσα να αποκτήσει και μία όμορφη σύγχρονη πλατεία και να φύγουν επιτέλους οι άσπρες πλάκες, που πλέον δεν υπάρχουν πουθενά.

Αναγνώστες

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr