Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

23 Ιουνίου, 2023

Περιφερειακή Σύνθεση - Χριστ. Τοψίδης: Επικοινωνιακά «τρικ» του Περιφερειάρχη στη Σαμοθρακη - Αρνητική διάκριση για την ΠΑΜΘ

Με ψέματα και αλχημείες, ο περιφερειάρχης επιχείρησε για άλλη μία φορά να πείσει ότι η διοίκησή του ενδιαφέρεται και παράγει έργο στη Σαμοθράκη. Έτσι με «μαύρα γράμματα» σε άσπρο χαρτί, γέμισε ένα δελτίο τύπου με λίστες υποτιθέμενων έργων, όμως ουσιαστικά λέει πολλά ψέματα και κρύβει ή στρεβλώνει την αλήθεια.

Πιο συγκεκριμένα:

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι η αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης είναι ένα έργο που έχει σταματήσει καθώς πρέπει να γίνει γι’ αυτό μία έξτρα μελέτη. Το γνωρίζει;

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι η σύνταξη του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και η υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας του Νερού που ‘χρονίζει’ εδώ και πολλά χρόνια και παρά το ότι σε λίγο τελειώνει η θητεία του, είναι κάτι που δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει.

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι οι καθαρισμοί ρεμάτων και τάφρων, όπως και η συντήρηση του οδικού δικτύου είναι συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας που θα υλοποιούνταν ούτως ή άλλως ακόμα και από διορισμένη διοίκηση, αλλά τα παρουσιάζει ως «έργα» και έτσι ψευδόμενος, παραπλανεί τους πολίτες.

ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι για την κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στην Παναγία Κρημνιώτισσα πρέπει να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο και ότι δεν έχει την ικανότητα να το εντάξει.

Αντιθέτως, λέει πολλά λόγια χωρίς βάση και χωρίς ουσία, αλλά με μόνο σκοπό να δημιουργήσει εντυπώσεις και να χρεώσει παραγωγικότητα στον ίδιο και τη διοίκησή του.

Κινούμενος στο πνεύμα της παραπλάνησης, αυτοαναιρείται κιόλας αφού το έργο της κατασκευής λιμενοδεξαμενής στον Ξηροπόταμο το αναφέρει και στην κατηγορία «έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί», αλλά και στην κατηγορία «έργα ή μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου»! Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο έργο ‘ανακοινώνεται’ εδώ και επτά χρόνια και ενώ ο περιφερειάρχης βρίσκεται στο τέλος της θητείας του η πρόοδος είναι ελάχιστη!

Ωστόσο, το έργο παράγεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι στα Δελτία Τύπου γι’ αυτό ως Περιφερειακή Σύνθεση προκαλούμε τον Περιφερειάρχη να επιβεβαιώσει των λόγων του το ασφαλές με πράξεις και ειδικότερα να φέρει ως εκτός ημερησίας διάταξης θέμα συζήτησης στην επικείμενη συνεδρίαση του Π.Σ. τροποποίηση του Ετησίου Προγράμματος Δράσεων, ώστε να ενταχθούν άμεσα σε αυτό «αναγκαία έργα και μελέτες» για τη Σαμοθράκη, όπως: Συντήρηση του οδοφωτισμού στον οικισμό των Θερμών, προϋπολογισμού 40.000 €, Μελέτες για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Πνευματικού Κέντρου, του παλιού νηπιαγωγείου της Χώρας και του Δημαρχείου προϋπολογισμού 37.200 €, Μελέτη για την πιστοποίηση των ορεινών μονοπατιών προϋπολογισμού 30.000 €, Αποκατάσταση ζημιών στα μικρά πάρκα αναψυχής προϋπολογισμού 40.000 €, Χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 20.000 €.

Αντί, λοιπόν, να «τάζει» και να μοιράζει κούφιες υποσχέσεις, ας αποδείξει ότι όντως εννοεί αυτά που λέει. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα έργα/μελέτες είναι άμεσης προτεραιότητας και συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού και στην ενίσχυση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Περιφερειακή Σύνθεση - Χριστόδουλος Τοψίδης


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΜΘ

Στην λίστα των 10 μειονεκτoύντων ανταγωνιστικά Περιφερειών της Ευρώπης παραμένει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο δείκτης ουσιαστικά εξετάζει την ικανότητα μιας Περιφέρειας να ανταγωνιστεί στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκδοση (Μάϊος, 2023), του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Περιφερειών της Ευρώπης (RCI 2.0), η ΠΑΜΘ παραμένει στις 10 περιφέρειες της Ευρώπης με χαμηλότερη βαθμολογία κατάταξης 225 σε σύνολο 234 Περιφερειών. Στην προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023, η Π.Α.Μ.Θ. βρισκότανε στην 226η θέση σε σύνολο των 234 Περιφερειών (Εικόνα 1).

Ο δείκτης περιφερειακής ανταγωνιστικότητας δείχνει την απόδοση της ΠΑΜΘ σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Αν δηλαδή η Περιφέρεια δίνει “χώρο” στους πολίτες της να αναπτυχθούν και τις επιχειρήσεις να ευημερήσουν.

Τι σημαίνουν οι δείκτες για την ΠΑΜΘ

Η βασική εικόνα που λαμβάνουμε από την απόδοση της ΠΑΜΘ ταυτίζεται με την έλειψη βασικών δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη και προοπτική να ανταγωνιστεί τόσο εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΠΑΜΘ είναι πίσω από τον Ελληνικό μέσο όρο έχοντας δείκτη 56,2 έναντι 72,1 που είναι η απόδοση της Ελλάδας.  

Από την γενικότερη κατάταξη και συγκρίνοντας τους δείκτες με τον ελληνικό μέσο όρο, η ΠΑΜΘ υστερεί σε όλες τις κατηγορίες με μια εξαίρεση στους μακροοικονομικούς δείκτες – οι οποίοι έχουν εξίσου χαμηλό σκόρ. Η βαθμολογία των Μακροοικονομικών δεικτών δείχνει ασθενή προοπτική ανάπτυξης επικυρώνοντας το γεγονός ότι η υφιστάμενη στρατηγική δεν αποδίδει και επιτάσσει την ανάγκη για προσαρμογές στο διοικητικό μοντέλο και τη στρατηγική.

Καινοτομία (Υπο-δείκτες)
Παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση στην τεχνολογική ετοιμότητα και  την καινοτομία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ελλάδα αναπτύσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Στον δείκτη καινοτομία η ΠΑΜΘ έχει βαθμολογία 36.8 έναντι του ελληνικού Μ.Ο. 71.2 ενώ το ίδιο ισχυεί και για τη επιχειρηματική διαφοροποίηση και την τεχνολογική ετοιμότητα .

Με απλή ανάλυση στην υποκατηγορία καινοτομία η ΠΑΜΘ φαίνεται να μην έχει αξιοποιήσει τις δομές επιχειρηματικότητάς και καινοτομίας Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια και δευτεροβάθμιους φορείς.
Αποτελεσματικότητα (Υπο-δείκτες)
Στις λιγότερο αποτελεσματικές περιφέρειες παρουσιάζεται η ΠΑΜΘ σε σύγκριση με τον Μέσο όρο της Ελλάδος και στους τρείς δείκτες αποτελεσματικότητας.

Η αγορά εργασίας έχει θλιβερή εικόνα, υπήρξε ένα θέμα που ταλάνιζε την περιφέρεια με ένταση από το 2021, όπου σύμφωνα με την Eurostat τα ποσοστά ανεργίας στην ΠΑΜΘ για νέους 15-29 αγγίξαν 42,3% (!)(Παρατηρητής, 2022, ΕUROSTAT). Η ίδια εικόνα παρέμεινε και για το 2022. Χαμηλή αποτελεσματικότητα, παρουσιάζει η ΠΑΜΘ και ως μεγεθος αγοράς.
Βασικοί (Υπο-δείκτες)

Οι βασικοί δείκτες είναι σημαντικοί καθώς δείχνουν αν μια περιφέρεια έχει τις θεμελιώδεις δυνατότητες να υποστηρίξει την ανάπτυξη.  

Οι υπο-δείκτες εξετάζουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και δίνουν συμπεράσματα. Από τη σύγκριση με τον Ελληνικό μέσο όρο γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η ΠΑΜΘ ΔΕΝ διαθέτει βασικές υποδομές ώστε να υποστηρίξει επικείμενη ανάπτυξη. Αυτό το αποτέλεσμα επισημαίνει τον επαναπροσανατολισμό των δημοσίων επενδύσεων στην δημιουργία υποδομών, καθώς αποτελεί κριτήριο αποστροφής αμέσων ξένων επενδύσεων.    

Στην ανώτερη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, επίσης κρίνεται ότι έχει προοπτική και το αποτέλεσμα οφείλεται σε ελλιπή διαχείριση και σύνδεση, κρίνοντας από τις αποδόσεις και διακρίσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Διεθνείς διακρίσεις). Επιπλέον στην ΠΑΜΘ λειτουργούν δεκάδες Κέντρα Δια βίου Μάθησης και ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης τα οποία αναπτύσσονται και εντάσσουν σταθερά νέα προγράμματα σπουδών, γεγονός που επίσης δεν συνάδει με την εικόνα κατάταξης της ΠΑΜΘ.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr