Τελικά παραμένει η Σκωτία δεμένη στο άρμα της Μεγάλης Βρετανίας (ίσως ελαφρώς ωφελημένη με τα όσα της έταξαν για να μην αποσχιστεί), αλλά και στο άρμα της χωματερής Ε.Ε., κατά συνέπεια και στο άρμα της παγκοσμιοποίησης. Το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο δυνατό, 54% υπέρ της παραμονής στη Μ. Βρετανία, με τόση πίεση που ασκήθηκε σε έναν λαό τεσσάρων μόνο εκατομμυρίων δεν μου λέει πως τελείωσε οριστικά το θέμα, μπορεί να ανοίξει πάλι ανά πάσα στιγμή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βέβαια. Τι όμως σημαίνει το ΌΧΙ στην ανεξαρτησία και τι θα σήμαινε το ΝΑΙ από την άλλη για την Σκωτία, για την Ε.Ε και για την Ελλάδα;
1) Με το ΟΧΙ για την Σκωτία δεν θα αλλάξουν πολλά, ίσως η κεντρική κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας δώσει στην κυβέρνηση της Σκωτίας κάποια παραπάνω δικαιώματα και εξουσίες, όπως της έταξαν για να μην ανεξαρτητοποιηθεί, από ότι είχε ως τωρα. Αν όμως υπερίσχυε το ΝΑΙ, πρώτον η Σκωτία απλά και μόνο θα ήταν άλλο ενα ανεξάρτητο κρατίδιο και δεύτερον και σημαντικότερο θα αποδεσμευονταν από τα δεσμά της χωματερής των λαών Ε.Ε., βέβαια αν η Μ. Βρετανία ήταν και στην ζώνη του ευρώ, θα αποκτούσε και εθνικό νόμισμα, αλλά ίσως η Μ. Βρετανία προέβλεψε την κατάντια των χωρών που μπήκαν στο € και δεν ακολούθησε.
2) Αντίθετα η Ε.Ε. πήρε μια πολύ βαθιά ανάσα, διότι αν η Σκωτία ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας της θα ακολουθούσανκι άλλες περιοχές και στην Μ. Βρετανία (Β. Ιρλανδία), αλλά και σε πολλές χώρες της Ε.Ε. όπως η Καταλονία στην Ισπανία, χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει κάτι, να μπορεί να προβάλει την παραμικρή αντίσταση. Αυτό θα είχε δραματικές συνέπειεςακόμη και για την ύπαρξη της Ε.Ε. και της παγκοσμιοποίησης, γιατί είπαμε ότι η πρώτη είναι το πείραμα που αν επιτύχει θα έχει ως συνέχεια την δεύτερη. Ενώ τώρα η μόλις κάποια περιοχή σηκώνει κεφάλι κατόπιν πολλών σκέψεων για ανεξαρτησία θα πέφτουν επάνω της και θα της λένε: κοίτα τι έπαθε η Σκωτία.
3) Ίσως το μόνο αρνητικό αν οι Σκωτσέζοι ψήφιζαν ΝΑΙ να ήταν πως θα άνοιγε ακόμη περισσότερο η όρεξη της Τουρκίας και μέσω του οργάνου της, του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής (έπρεπε να είχε κλείσει προ δεκαετιών μαζί με το αντίστοιχο δικό μας στην Σμύρνη, ετσι λέγανε οι συνθήκες αν κλείσει ενα προξενείο της μιας χώρας στην άλλη τότε και η άλλη πρέπει να κλείσει ενα δικό της στην πρώτη) θα προκαλούσε διαδικασίες ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης. Αυτό δυστυχώς μια μέρα θα γίνει, ειδικά με την ανευθυνότητα που διακατέχει τους πολιτικούς μας και τα μη εθνικά φρονήματα τους. Με την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα επιταχύνονταν με γοργούς μάλιστα ρυθμούς. Ήδη εδώ και πολλά χρόνια αυτά τα υποκείμενα έχουν έτοιμη σημαία και όνομα για την ανεξάρτητη Δ. Θράκη. Ο Θεός να δώσει να μην θρηνήσουμε ακόμη μια αλησμόνητη Πατρίδα.
Προς επικύρωση των όσων λέω στο 3 διαβάστε σημερινό θέμα από epanastasi-hellas Εδώ