Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας. Το συνέδριο που οργανώθηκε από το Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου – Η Κυψέλη το Μελισσοκομικό Σύλλογο Καβάλας και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας στις 7-8 Νοεμβρίου 2015 στην Αλεξανδρούπολη και ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων όλης της χώρας.
Στις διήμερες εργασίες παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και οι Βουλευτές Έβρου Δημήτρης Ρίζος και Αναστάσιος Δημοσχάκης ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης απέστειλε χαιρετισμό.
Ο κ. Παυλίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε, με στοιχεία, στην παραγωγή μελιού στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ, την πλούσια μελισσοχλωρίδα αλλά και στις μειωμένες απολαβές των μελισσοκόμων. Τόνισε ότι η Περιφέρεια ΑΜΑΘ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με του φορείς και τις επιχειρήσεις της μελισσοκομίας σε δράσεις, στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούνται, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του οφέλους των μελισσοκόμων.
Την αμέριστη στήριξή τους προς τους μελισσοκόμους και στον κλάδο της μελισσοκομίας εξέφρασαν και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης καθώς και οι βουλευτές του Έβρου.
Κατά την 1η ημέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας οι εργασίες, οι αναλύσεις και οι έρευνες που αφορούν σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με τη μελισσοκομία. Έγιναν αναφορές στα αποτελέσματα των ερευνών τους και κατατέθηκαν προτάσεις προς τους μελισσοκόμους.
Τη 2η ημέρα τις εργασίες του συνεδρίου απασχόλησαν τα επαγγελματικά θέματα καθώς και ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του κλάδου. Κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα του συνεδρίου που αφορούσαν στην αναδιοργάνωση του κλάδου αλλά και στην κατοχύρωση του επαγγέλματος του μελισσοκόμου.
Τέλος αποφασίστηκε και προτάθηκε προς το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ιωαννίνων το 2οΠανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα μετά από δύο χρόνια.