Καταρρέει το ευρώ στη συνείδηση των Ευρωπαίων και ειδικά του Νότου με την πλειοψηφία των Ελλήνων να δηλώνει πώς στη χώρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε εθνικό νόμισμα απ' ότι ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ORB ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ποσοστό των Βρετανών που θέλουν την έξοδο να αυξάνεται σημαντικά και την ίδια στιγμή να υπάρχει κύμα αμφισβήτησης της Ε.Ε. και στην Ιταλία.
Η πολιτική της λιτότητας που επιβάλει το Βερολίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο και μόνο για να ισχυροποιήσει τη δική του θέση απορρίπτεται ολοένα και περισσότερο από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πλέον αρχίζουν να ξεπερνούν το φόβο και την απειλή των χειρότερων αν φύγει η χώρα τους από την Ευρωζώνη και επιζητούν πλέον κάτι τέτοιο ως σωτηρία.
Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση της ORB (ουδεμία σχέση με τις στημένες που γίνονται στην Ελλάδα), ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωζώνης όσων θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ είναι στο 47% έχοντας αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι που ήταν 44%.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, όσοι προτιμούν το εθνικό νόμισμα ανέρχονται στο 44% σε σχέση με το 43% που θέλουν να παραμένει η χώρα στο ευρώ. Φαίνεται δηλαδή πως στη συνείδηση των Ελλήνων παγιώνεται η άποψη πώς η παραμονή της χώρας στο ευρώ κάθε άλλο παρά βοηθάει τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση και πιστεύουν πώς η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερη.
Προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα με αυτό του δημοψηφίσματος τον περασμένο Ιούνιο, που ο ελληνικός λαός ενώ επί της ουσίας έδωσε στην κυβέρνηση το “πράσινο φώς” να επιλέξει έξοδο από την Ευρωζώνη αυτή επέμεινε στη διαπραγμάτευση και εν τέλει στην παράδοση άνευ όρων.
Είναι αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου που δεν θα έχουν και κανένα αποτέλεσμα και ούτε βεβαίως μπορούν να αποκλείσουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ίσως και αυτός να ήταν ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Να περιμένει να ξεσηκωθούν και οι άλλοι λαοί ενάντια στη λιτότητα. Αλλά μέχρι τότε θα μας έχουν πάρει οι Γερμανοί όλα τα ασημικά και τα σπίτια.
Τη στιγμή πάντως που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. (62% έναντι του 38% που θέλουν αποχώρηση) σε άλλες χώρες η τάση είναι ακριβώς αντίθετη και ιδίως στη Βρετανία.
Η πλειοψηφία των Βρετανών έχουν πάρει οριστική θέση για το αν η χώρα τους θα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη δημοσκόπηση της ORB προέκυψε πώς παρότι το 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να φύγει η χώρα από την Ε.Ε., ενώ 36% ήθελαν να παραμείνει. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα "Brexit", ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% πριν από ένα χρόνο.
Ο Τζόνι Χέλντ, διευθυντής της εταιρείας ORB International, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι "παρά το επικείμενο δημοψήφισμα (του Κάμερον), σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων είπαν ότι ένιωσαν πιο απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ότι πλησιέστερα. Αν ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει μια καταστροφή κατά τη θητεία του, κάποιος χρειάζεται να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για το γιατί θα έπρεπε να παραμείνουμε τμήμα της Ε.Ε".
Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα συγκλονίσει την ΕΕ σε βάθος, καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ένωσης.
Οι υποστηρικτές της Ε.Ε. προειδοποιούν ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα ζημιώσει την οικονομία της Βρετανίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας. Οι αντίθετοι προς την Ε.Ε. δηλώνουν ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ευημερία εκτός της Ένωσης και αυτή τη στιγμή μάλλον είναι η επικρατούσα τάση.
Η δημοσκόπηση ανάδειξε επίσης ένα ακόμη πολύ σοβαρό στοιχείο. Πως δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που αμφισβητούν το οικοδόμημα της Ε.Ε. αλλά και οι Ιταλοί. Το 42% των Ιταλών τάσσονται κατά της ΕΕ (το 58% είναι υπέρ) όταν ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 25%.
Πρόκειται για τη χώρα με τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση της Ε.Ε. εντός των 28 χωρών μετά τη Βρετανία που βλέπει το δημοψήφισμα να πλησιάσει και το “Brexit” να έρχεται ακόμη πιο κοντά.
Η πολιτική λοιπόν της Γερμανίας που έχει καταδικάσει την Ευρώπη στη λιτότητα, αντί της ανάπτυξης, θέλοντας να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα οδηγεί σε διάλυση όχι μόνο την Ευρωζώνη που ούτως ή άλλως είχε σοβαρά προβλήματα εν τη γενέσει της, αλλά και το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
pronews.gr - defencenet.gr