Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Δήμος Σαμοθράκης: Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη Σαμοθράκη 14-16/4

«ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 14 ΜΕ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ Ο Δήμος Σαμοθράκης ανακοινώνει ότι οι Κινητές Μονάδες από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι στο νησί μας από την Κυριακή 14-04-2024 έως την Τρίτη 16-04-2024. …

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

30 Μαΐου, 2016

Χαμένοι από κάθε άποψη οι Νέοι Αγρότες του 2009

Το 2009, οπότε και βγήκε η προκήρυξη για νέους αγρότες, για τα ποσά από 30.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ (αναλόγως τις περιοχές, ορεινές- µειονεκτικές- πεδινές), έγιναν περίπου 8.000 αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραµµα. Έγκριση πήραν περίπου 3.500 νέοι, δηλαδή αυτοί που συγκέντρωσαν πάνω από 90 µόρια στο φάκελο τους και κλήθηκαν να υπογράψουν τις συµβάσεις τους, επί υπουργίας του κ. Χατζηγάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Ένα χρόνο µετά και αφού έχουν γίνει εκλογές (κυβέρνηση Παπανδρέου µε υπουργό Κ. Μπατζελή) αποφασίζει η υπουργός να εντάξει στο πρόγραµµα και τις υπόλοιπες 4.500 αιτήσεις, κόβοντας όµως το πριµ της πρώτης εγκατάστασης που είχαν ήδη υπογράψει οι 3.500 Νέοι του 2009, στο µισό! ∆ηλαδή -50% (15.000 ευρώ - 17.500 ευρώ - 20.000 ευρώ) και τους στέλνει να υπογράψουν νέα σύµβαση, όπου αναιρεί την προηγούµενη! Παρόλα αυτά, οι δεσµεύσεις των προηγούµενων (2009) που υπέγραψαν ότι κάθε χρόνο θα ανεβάζουν τις γεωργικές τους (στρεµµατικές) δραστηριότητες, συνέχισαν να ισχύουν για 10 χρόνια παρακαλώ!

Οι πραγµατικοί Νέοι Αγρότες του 2009 έµειναν ξεκρέµαστοι, διότι είχαν ήδη κάνει διάφορες επενδύσεις (µηχανήµατα– αγορά γης- σταβλικές εγκαταστάσεις– ζωικό κεφάλαιο), βασιζόµενοι στην πρώτη σύµβαση και στο ποσό της, το οποίο και υπέγραψαν! 

Η αδικία µε την κατανοµή των δικαιωµάτων!

Το 2011 το υπουργείο µοίρασε, από το Εθνικό Απόθεµα, δικαιώµατα στους Νέους Αγρότες του 2009, ύψους 1.200 ευρώ (30 στρέµµατα x 40 ευρώ) και τους έδωσε και αναδροµικά και για το 2010, δηλαδή 2.400 ευρώ. 
Αυτό το ποσό σαφώς και ήταν µικρό, εφόσον τότε ο µέσος όρος στρεµµάτων που καλλιεργούσε ένας Νέος Αγρότης του 2009 ήταν κατά πολύ µεγαλύτερος (υπολογίζεται 80-90 στρέµµατα). Από τότε και µέχρι και σήµερα, δεν τους έχουν µοιραστεί ξανά από το Εθνικό Απόθεµα δικαιώµατα, παρ’ όλες τις υποσχέσεις του εκάστοτε υπουργού. Κάθε χρόνο έκαναν αίτηση για δικαιώµατα και έκπληκτοι έβλεπαν να δικαιολογούνται όλοι οι υπόλοιποι, ακόµη και συνταξιούχοι, εκτός από τους Νέους!

Φτάνοντας στη σφαγή του 2016 και έχοντας ακόµη την ελπίδα µέσα τους πως µε τη νέα ΚΑΠ κάτι θα αλλάξει, κι ότι επιτέλους θα καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώµατα και ότι θα κατανεµηθούν σωστά, δίκαια και ισάξια εφόσον ζούµε σ’ ένα «κράτος δικαίου». 

Αντίθετα, διαπίστωσαν για ακόµη µια φόρα ότι όχι µόνο δεν δικαιώθηκαν και πάλι, αλλά η θέση τους χειροτέρεψε! ∆ιότι το ποσό των 1.200 ευρώ µε τη νέα ΚΑΠ, το «κούµπωσαν» σε όλα τα στρέµµατα που καλλιεργούσαν το 2015! Άρα, όπως αναφέρεται παραπάνω, είχαν δικαιώµατα για 30 στρέµµατα και δούλευαν χωράφια χωρίς δικαιώµατα (ο µέσος όρος υπολογίζεται περί τα 250 στρέµµατα χωρίς δικαιώµατα), αλλά ήρθε η νέα ΚΑΠ και τα 1.200 τα διαιρεί σε όλα τα στρέµµατα! 

Οπότε η µοναδιαία αξία τους (ευρώ το στρέµµα) είναι κατά πολύ κάτω από το µέσο όρο της περιφέρειας! (Εδώ πρέπει να αναφέρουµε πως και ο Νέος Αγρότης του 2009 υπέστη τη µείωση της νέας ΚΑΠ ύψους 21% περίπου, όπως όλοι οι υπόλοιποι αγρότες)! 

Το τέχνασµα του υπουργείου
Από τα παραδείγµατα και µόνο καταλαβαίνετε την καταφανή αδικία! Τώρα, το τέχνασµα του υπουργείου είναι το εξής: 

  •  Ο παλαιός αγρότης θα υποστεί µια σταδιακή ισόποση µείωση της τάξεως του 30% έως το 2020.
  •  Ο νέος αγρότης του 2009, θα έχει µια αύξηση µέχρι το 2020, φτάνοντας περίπου το 60% (όπως έχουν πει) των 43 ευρώ (ποσό αροτραίας περιφέρειας), εποµένως το 2020 θα φτάσει να παίρνει 43 ευρώ x 60% = 25,8 ευρώ το στρέµµα σε αντίθεση µε τον παλαιό αγρότη, ο οποίος το 2020 φθάσει να παίρνει 63 ευρώ το στρέµµα!!!
Σηµειώνουµε εδώ ότι τη µείωση της νέας ΚΑΠ 21% περίπου, την έχουν υποστεί και οι νέοι αγρότες του 2009. Οι αγρότες του 2014 παραµένουν κυρίως ως έχουν, µε ελάχιστες αυξοµειώσεις και έχοντας για µια πενταετία το µπόνους του 25% ! 



Οι νέοι του 2009 εκτός και από το µπόνους +25% 
Και δεν φτάνουν όλα αυτά έρχεται σήµερα το υπουργείο και δίνει ένα «µπόνους» όπως το χαρακτήρισε +25% επί της αξίας της βασικής ενίσχυσης στους Νέους έως 40 ετών! Το παράλογο όµως είναι, ότι Νέος, θεωρείται κάποιος ο οποίος έχει ξεκινήσει τη γεωργική του εκµετάλλευση την τελευταία πενταετία! ∆ηλαδή από το 2011 και µετά! Με αποτέλεσµα οι Νέοι του 2009 να µένουν πάλι εκτός!

Συνεπώς οι αδικίες συνεχίζουν να υπάρχουν ακόµη, «σφάζοντας» ειδικότερα τους Νέους Αγρότες του 2009, οι οποίοι στα παραγωγικότερα τους χρόνια, που θέλουν να δουλέψουν και να δηµιουργήσουν, να βοηθήσουν την παραγωγή και την οικονοµία της χώρας τους – όπως κάθε φορά αναφέρουν οι εκάστοτε βουλευτές, υπουργοί και πρωθυπουργοί. ∆υστυχώς, όµως, κανείς τους δεν έχει σκύψει το κεφάλι του να βρει µια λύση στα σηµαντικά προβλήµατα του αγροτικού κόσµου!

Η πρόταση των Νέων αγροτών του 2009 ήταν η άµεση σύγκλιση όλων των αγροτών στα ποσά των περιφερειών τους (αροτραίες, δενδρώδεις, βοσκοτόπια), η οποία και δεν εισακούστηκε τότε, ούτε από τον κ. Καρασµάνη – Κουκουλόπουλο, πριν καταθέσουν το φάκελο την 15η Ιανουαρίου 2015!

Η σύγκλιση άµεσα ή όχι ως επιλογή ανά χώρα
Να σηµειωθεί εδώ ότι:
1) 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξαν την άµεση σύγκλιση από φέτος (πρώτο χρόνο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ)
2) Οι υπόλοιπες επέλεξαν να γίνει αυτό σταδιακά µέχρι το 2020 και µέχρι τότε να µην µπορεί κανείς να παίρνει πάνω από το 100% του διπλανού του! ∆ηλαδή εάν κάποιος παίρνει 100 ευρώ το στρέµµα να µην µπορεί να παίρνει πάνω από 200 ευρώ στην ίδια καλλιέργεια! (όπως το αναφέρει και η νέα ΚΑΠ στις οδηγίες της).

∆εν εξάντλησε όλα τα περιθώρια η σηµερινή κυβέρνηση
Παρόλο που είχε το δικαίωµα το υπουργείο όπως αναφέρουν κάποια άρθρα και παράγραφοι να διορθώσουν κάποια «λάθη» όσον αφορά την κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων δεν το έκανε!
∆εν µπορεί εν έτη 2016 να δικαιώνει υπερήλικα (80 ετών) παρακαλώ και να του δίνει δικαιώµατα από το εθνικό απόθεµα και µάλιστα ποσό πάνω 40.000 ευρώ (περιοχή Θεσσαλονίκης) και να µη δικαιώνει τους Νέους! Πρέπει επιτέλους αυτό το κράτος να στηρίξει τους πραγµατικούς αγρότες και κυρίως τους Νέους Αγρότες. Ζητούµε ∆ίκαιη ∆ιανοµή ∆ικαιωµάτων και επιτέλους να βγουν στη δηµοσιότητα τα «δικαιώµατα» και οι επιδοτήσεις µε τη µοναδιαία αξία τους  ανά καλλιέργεια (ποσό ανά στρέµµα).

∆εν υπάρχουν προσωπικά δεδοµένα όταν πρόκειται για δηµόσιο χρήµα µη επιστρεπτέο! Οι ενισχύσεις σύµφωνα µε τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς, δεν κατάσχονται, αλλά δηµοσιεύονται! 

Θεωρείτε λογικό κύριοι του υπουργείου, οι Νέοι Αγρότες του 2009 µε 300 και 500 ζωικές µονάδες, µε 300 και 500 στρέµµατα, να επιδοτούνται µε 1.200 ευρώ, όταν αντίστοιχες εκµεταλλεύσεις παίρνουν 10 και 20 φορές πάνω επιδότηση; Βάσει ποιας κρατικής και κοινοτικής νοµοθεσίας γίνεται αυτό; Ξέρετε ότι έχουµε τις ίδιες υποχρεώσεις µε όλους τους υπόλοιπους αγρότες (ΕΛΓΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήµατος κλπ) και δεν µπορούµε, όχι να είµαστε ανταγωνιστικοί, αλλά ούτε καν βιώσιµοι;

Οι συνεργάτες των εκάστοτε υπουργών δεν μεταφέρουν σωστά τα στοιχεία

Μομφές αφήνουν οι Νέοι αγρότες του 2009 στους συνεργάτες και στους υπαλλήλους του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έπειτα από τόσα χρόνια που κατεβαίνουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι Νέοι Αγρότες του 2009 διαπιστώνουν το εξής παράδοξο ότι οι συνεργάτες των εκάστοτε υπουργών δεν μεταφέρουν ακριβώς τα στοιχεία μιλώντας απλά στατιστικά και ποτέ με νούμερα! π.χ. ότι είμαστε οι μόνοι όπου θα έχουμε αύξηση ενώ όλοι οι υπόλοιποι αγρότες θα έχουν μείωση! Χωρίς όμως ποτέ να μιλάνε με νούμερα, δηλαδή ότι η μοναδιαία αξία του Νέου θα φτάσει το 2020 στα 25 ευρώ, ενώ του παλιού την ίδια χρονιά στα 63 ευρώ (με βάση τον πιο πάνω πίνακα και παραδείγματα). Συνεπώς, θέλοντας να δείξουμε καλή τη πίστη στους υπουργούς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια παραπληροφόρηση από τους ίδιους τους, τους συνεργάτες!.. και ερωτάμε:
Μήπως τελικά κύριοι υπουργοί πρέπει να πέσουν τα κεφάλια των διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεχίζουν να εξευτελίζουν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; 

Τέλος, οι Νέοι Αγρότες του 2009 επειδή έχουν χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις, (τελευταίες υπουργού κ. Αποστόλου μέσα από το βήμα της βουλής έπειτα από ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα, όπου και διαβεβαίωσε ότι θα φτάσουμε από τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον στο μέσο όρο της περιφέρειας μας) ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και δηλώνουν ότι θα φτάσουν μέχρι και την Κομισιόν, άν χρειαστεί με τον όρο αθέμιτο ανταγωνισμό, που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό!
Δυστυχώς, οι Νέοι Αγρότες του 2009  πέθαναν νέοι από μια νεοκτόνο ΚΑΠ! 

MΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ  ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ 2009

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr