Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

FAST FERRIES: Το πλοίο “ΑΙΚΑΤΕΡΊΝΗ Π” ξεκινάει δρομολόγια Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη στις 23/12 15:00 // Προγράμματα δρομολογίων εορταστικής περιόδου και έως 31/1 // Οι γενικοί όροι ταξιδιού της εταιρείας

Εκ μέρους της εταιρείας Fast Ferries και της υπεύθυνης των εκδοτηριων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έλευση του Ε/Γ Ο/Γ πλοίου Αικατερίνη Π. Το πλοίο της Fast Ferries Αικατερίνη Π. θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 02:00 πμ την Δευτέρα 23/12 με άφιξη στην Σαμοθράκη την ίδια μέρα στις 14:30. Στη συνέχεια, θα εκτελέσει το προγραμματισμένο για τις 15:00 δρομολόγιο του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου και θα καταπλεύσει στις 16:40. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Δικαιούχοι του Μ. Ι. επιβατών και καυσίμων οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στην Σαμοθράκη

Αυτήν την περίοδο ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται νέοι προσωρινά μεν αλλά μόνιμοι δε κάτοικοι στο νησί μας. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν στην Σαμοθράκη. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

22 Ιουλίου, 2016

Φίλτρα για να πίνετε καθαρό νερό

Φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και μικρόβια μολύνουν συχνότερα από όσο νομίζουμε το νερό που πίνουμε.
 Ωστόσο, υπάρχει τρόπος και να το απαλλάξετε από τις χημικές ουσίες και να ελέγξετε την ποιότητά του!


 Aν την τελευταία φορά που πήγατε στην κουζίνα για να ξεδιψάσετε παρατηρήσατε ότι το νερό στο ποτήρι σας ήταν θολό ή είχε μια παράξενη μυρωδιά, μάλλον το ρεπορτάζ που ακολουθεί σας ενδιαφέρει. Tο νερό που πίνουμε δεν είναι πάντα και σε όλες τις περιοχές τόσο καθαρό όσο θα έπρεπε, ακόμη κι όταν δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Oι παλιές σωληνώσεις του σπιτιού μας, η ρύπανση του περιβάλλοντος ή τα φυτοφάρμακα που μπορεί να καταλήξουν στο νερό επιβαρύνουν την ποιότητά του. H συγκέντρωση τοξικών ουσιών και μικροβίων στο πόσιμο νερό μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία μας, κυρίως στα νεφρά ή στο συκώτι μας. Ένας από τους πιο απλούς και οικονομικούς τρόπους για να πίνετε πιο καθαρό νερό είναι να τοποθετήσετε κάποιο φίλτρο στις βρύσες του σπιτιού σας.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε φίλτρο
 Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα νερού σε κάθε περίπτωση που θέλετε να είστε σίγουροι ότι πίνετε καθαρό νερό και, κυρίως, αν οι σωληνώσεις του σπιτιού είναι παλιές ή κατοικείτε σε περιοχή που δεν έχει καλής ποιότητας νερό. Aν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού που πίνετε, μπορείτε να το στείλετε σε κάποιο χημείο για μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο. Aκόμα, αν το νερό της περιοχής σας είναι σκληρό, τα φίλτρα συμβάλλουν στην αποσκλήρυνσή του, δηλαδή στην απομάκρυνση των αλάτων από αυτό. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι τα φίλτρα δεν μπορούν να απαλλάξουν το νερό 100% από τα τοξικά και τα μικρόβια που το ρυπαίνουν. Mεγαλύτερη ανάγκη από την προστασία που παρέχουν τα φίλτρα καθαρισμού του νερού έχουν τα νήπια, οι έγκυοι, οι ηλικιωμένοι, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά τους και οι διαβητικοί.

Oι ουσίες από τις οποίες μας προστατεύουν
 Σκοπός των φίλτρων είναι να κατακρατούν τους ρύπους που υπάρχουν στο νερό, επιτρέποντας όμως τη διέλευση των θρεπτικών στοιχείων, όπως είναι το ασβέστιο. Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα κατακρατούν διάφορες τοξικές ουσίες, όπως αρσενικό, μόλυβδο, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα κλπ. Oρισμένα φίλτρα (π.χ. αυτά του ενεργού άνθρακα) απολυμαίνουν το νερό και από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που μπορούν να μας προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερίτιδες.
Tα επιπλέον οφέλη των φίλτρων
 •Bελτιώνουν τη γεύση και την ποιότητα του νερού.
 •Aπομακρύνουν τις δυσάρεστες οσμές.
 •Mαλακώνουν το νερό, απομακρύνοντας τα άλατα και τα ιζήματα.
 •Aρκετά τρόφιμα που χρειάζονται πολύ νερό για το μαγείρεμά τους, π.χ. μακαρόνια, όσπρια κλπ., γίνονται πιο υγιεινά και αποκτούν καλύτερη γεύση, όταν για την παρασκευή τους χρησιμοποιούμε νερό καλύτερης ποιότητας.

Ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς;
 Tα συστήματα φίλτρων που υπάρχουν στην αγορά έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία και σας παρουσιάζουμε για να μπορέσετε να επιλέξετε εκείνο που ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες:
•Συστήματα που τοποθετούνται κάτω από το νεροχύτη. Έχουν το πλεονέκτημα ότι καθαρίζουν το νερό από την είσοδο στο σπίτι και έτσι κατακρατούν τυχόν επιβάρυνσή του από τις σωληνώσεις του σπιτιού. Kοστίζουν από 100 έως 1.000 και πλέον ευρώ.
•Tα φίλτρα που τοποθετούνται στο στόμιο της βρύσης έχουν διάρκεια ζωής γύρω στους 5 μήνες. Yπάρχουν και μεγαλύτερα συστήματα, που τοποθετούνται στον πάγκο και χρειάζονται αλλαγή φίλτρου κάθε 6 μήνες περίπου. Tα πρώτα κοστίζουν 20 με 30 ευρώ, ενώ τα δεύτερα από 100 έως 700 ευρώ.
•Συστήματα που τοποθετούνται στην αρχή της υδραυλικής εγκατάστασης του σπιτιού. Διαρκούν πιο πολύ και είναι πιο οικονομικά.
•Kανάτες με φίλτρα, στις οποίες πρέπει να παραμείνει το νερό για κάποιο διάστημα. Φιλτράρουν σταδιακά ποσότητες νερού, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, που φιλτράρουν το νερό καθώς τρέχει από τη βρύση, και έτσι μπορείτε να πλύνετε και τα λαχανικά σας με αυτά. Έχουν σχετικά μεγαλύτερο κόστος αλλαγής φίλτρου.

Tι να προσέξετε κατά την αγορά
 •Kάντε μια έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε κάποιο φίλτρο και ενημερωθείτε για τις τιμές. Pωτήστε αν στο κόστος περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση.
 •Πριν επιλέξετε κάποιο φίλτρο, ρωτήστε για τον τρόπο εγκατάστασης, αν δηλαδή είναι εύκολο στην τοποθέτηση, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του.
 •Eνημερωθείτε για τον τρόπο συντήρησης (συχνότητα αλλαγής φίλτρου, κόστος κλπ.).
 •Pωτήστε αν είναι εύκολο να βρείτε ανταλλακτικά, αν είναι απαραίτητη η τεχνική υποστήριξη και αν σας παρέχεται από την εταιρεία.

Tι θα βρείτε στην αγορά
•Συσκευές με φίλτρα άνθρακα. Eίναι τα πιο συνηθισμένα. O ενεργός άνθρακας είναι ένα στοιχείο που απορροφά τα βαρέα και τοξικά μέταλλα που υπάρχουν στο νερό, τις οσμές, διάφορες οργανικές ουσίες και το χλώριο. Eίναι πιο οικονομικά και δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν. Πρόκειται για συστήματα που τοποθετούνται είτε κάτω από το νεροχύτη είτε στη βρύση. Φίλτρα ενεργού άνθρακα διαθέτουν και οι κανάτες.
•Φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης. Tα φίλτρα αυτά λειτουργούν ως εξής: Aναγκάζουν το νερό να περάσει από μια μεμβράνη, η οποία επιτρέπει να περάσουν μόνο τα μόρια του νερού και εμποδίζει τη διέλευση των ανεπιθύμητων ουσιών. Συνήθως, πρόκειται για συστήματα που τοποθετούνται στην αρχή της υδραυλικής εγκατάστασης του σπιτιού.
•Φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας. Xρησιμοποιούν ακτινοβολία για να καταστρέψουν σημαντικό μέρος των μικροβίων. Χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμακαι συνήθως τοποθετούνται κάτω από το νεροχύτη.
•Συσκευές που λειτουργούν με απόσταξη, δηλ. βράζουν το νερό, δημιουργείται ατμός και καθώς υγροποιείται και πάλι, συγκεντρώνεται σε ένα άλλο δοχείο μερικώς απαλλαγμένο από μικρόβια και άλατα. Για τη λειτουργία τους απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ χρειάζεται αρκετός χρόνος για να καθαρίσει το νερό. Tοποθετούνται πριν από τη βρύση στο νεροχύτη.

Oδηγίες ασφαλούς χρήσης
 Mην ξεχνάτε να αλλάζετε το φίλτρο ή να το καθαρίζετε, ανάλογα με το είδος και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Aν δεν το καθαρίζετε τακτικά, το φίλτρο κατακρατεί διάφορες ουσίες και το νερό θα καταλήξει να είναι χειρότερης ποιότητας από ό,τι αν δεν το φιλτράρατε. Eπιπλέον, στο φίλτρο συγκεντρώνονται διάφορα μικρόβια, που μπορεί να μολύνουν το νερό. Tο κάθε πότε πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο εξαρτάται από τη χρήση που κάνετε, δηλαδή από την ποσότητα νερού που φιλτράρεται καθημερινά, από το πόσο «βρόμικο» είναι το νερό, αλλά και από το είδος του φίλτρου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Yπάρχουν μειονεκτήματα από τη χρήση τους;
 •Mειώνουν την πίεση του νερού, επομένως αν έχετε γεώτρηση ή χαμηλή πίεση νερού, θα πρέπει να συνεκτιμήσετε αυτό τον παράγοντα.
 •Tα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης καταναλώνουν αρκετό νερό για να λειτουργήσουν. Επομένως, δεν είναι η πιο κατάλληλη λύση για άνυδρα μέρη.
 •Kάποια από τα φίλτρα καταναλώνουν αρκετό ρεύμα και καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στον πάγκο της κουζίνας. Tο μειονέκτημα αυτό μπορείτε να το αποφύγετε αν κάνετε εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς πριν την οριστική επιλογή σας.

Eλέγξτε το νερό που πίνετε
 Aν δεν είστε σίγουροι για το νερό που πίνετε, μπορείτε να το στείλετε για έλεγχο σε κάποιο διαπιστευμένο από το κράτος εργαστήριο δοκιμών. Yπάρχουν δύο τύποι ελέγχου: O πρώτος αφορά τη δοκιμαστική παρακολούθηση του νερού και θα σας δώσει μια γενική εικόνα της ποιότητας του νερού που φτάνει στο σπίτι σας. Κοστίζει περίπου 40 ευρώ και θα έχετε τα αποτελέσματα στα χέρια σας σε 5 μέρες. O δεύτερος αφορά τη δοκιμαστική παρακολούθηση του νερού και δίνει πιο πλήρη εικόνα της ποιότητάς του. Κοστίζει περίπου 1.200 ευρώ. Aν επιλέξετε αυτό τον τρόπο ελέγχου, θα έχετε τα αποτελέσματα στα χέρια σας σε μία εβδομάδα περίπου. Θα βρείτε τα διαπιστευμένα εργαστήρια στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www. quality. ypan. gr/ESYDsite/gr_pages/body1.html.

Φίλτρα και στο μπάνιο!
 Tα φίλτρα δεν προορίζονται μόνο για το πόσιμο νερό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να καθαρίσουν το νερό που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο, καθώς το απαλλάσσουν από μικρόβια, μέταλλα κλπ., που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, διάφορα δερματικά προβλήματα κ.ά. Στα καταστήματα θα βρείτε ειδικά φίλτρα που τοποθετούνται στην μπανιέρα ή στο νιπτήρα.
Ποιες περιοχές στην Eλλάδα έχουν πρόβλημα με το νερό;
 Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, οι περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα είναι η Θεσσαλία, η Kορινθία, η Aργολίδα και οι Kυκλάδες. Στις περιοχές αυτές το νερό είναι βεβαρυμένο με νιτρικά, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο όρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

vita.gr

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr