Συνολικές προβολές σελίδας

Translate

ΧΡΉΣΙΜΑ ΘΈΜΑΤΑ

Δρομολόγια ΑΔΑΜ. ΚΟΡΑΗΣ από 1/3 έως 31/5

Αν και τις επόμενες ημέρες και με μεγάλη καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις ακτοπλοϊκές γραμμές της περιόδου 1/11)23-31/10/24. Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ από 1 Μαρτίου έως 31 Μαϊου έχουν ως εξής από zanteferries.gr: …

Ισχύοντα δρομολόγια ΚΤΕΛ Έβρου από 22/3

«Συνηθίζω στο blog πάντα να έχω αναρτημένα εκτός από τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μας συνδέσεων και του ΚΤΕΛ Έβρου, για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντα υπάρχουν στο πάνω μέρος του blog στο πλαίσιο "ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ" στην έκδοση ιστού,. Η τελευταία ενημέρωση των δρομολογίων που υπήρχε ήταν αυτά που ίσχυαν από 1 Νοεμβρίου 2021. …

Τουριστικός βοηθός του blog για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και από άλλες χώρες για την Σαμοθράκη, σε διάφορες γλώσσες (Ελληνικά, English, Deutsche, Italiano, Español, Français, Русский, Български, Română)

Τις τελευταίες ημέρες το blog δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών από συγκεκριμένη χώρα της Β. Ευρώπης (παλαιότερα συνέβη με άλλες χώρες). Θέλω να πιστεύω ότι είναι για τουριστικούς λόγους. Έψαξα την λέξη Σαμοθράκη στο Google της χώρας αυτής, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. ...

Πωλείται αγροτεμάχιο - οικόπεδο στα πέρα Αλώνια με παλιό κτίσμα (English, Deutsch, български & Română)

«Στην περιοχή των πέρα Αλωνίων, λίγο πιο πάνω από το στρατόπεδο, πωλείται ένα αγροτεμάχιο - οικόπεδο, λίγο μεγαλύτερο από 4 στρέμματα εμβαδόν. Με 9-10 ελαιόδεντρα. Στο οικόπεδο υπάρχει ένα παλιό κτίσμα, μη κατοικήσιμο, έχει παροχή νερού, όχι όμως και παροχή ρεύματος, αλλά υπάρχει κοντά δίκτυο, μάλιστα μέσα στο οικόπεδο υπάρχει στύλος με φωτιστικό. …

Οικονομική Υπηρεσία Δήμου Σαμοθράκης: Ημέρες και ώρες που μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ …

Απάντηση σε ερώτηση αναγνώστη: Τι ισχύει με την υιοθεσία της Σαμοθράκης από το Διαβαλκανικό - Όσοι μπορούν ας εκμεταλλευτούν τα ωφέλη

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιος κύριος, μόνιμος κάτοικος Σαμοθρακης, με ρώτησε αν γνωρίζω τι ισχύει σε σχέση με το Διαβαλκανικό και αν κάποιος πάει για χειρουργείο. Του απάντησα πως γνωρίζω πολύ καλά ότι για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία από διάφορες (αρκετές) ιδιότητες γιατρών είναι δωρεάν. …

Πως μπορείτε να δημοσιεύσετε σχόλιο στο blog με τον νέο τρόπο

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε ερώτηση αναγνώστη για το πως λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σχολίων Disqus, που έχω εγκαταστήσει εδώ και μερικές μέρες. …

20 Ιανουαρίου, 2017

Μακρυλίσιο, Ξηροτύρι και Δυοσμοτύρι από το Τυροκομείο Παπανικολάου στη Σαμοθράκη - Η μύηση στην πραγματική γεύση

Η Σαμοθράκη είναι το νησί της μύησης ως πράξης σπουδαίας και ιδιαίτερης, όποια κι αν είναι η επιλογή. Η μύηση στην παρασκευή παραδοσιακού τυριού επιτυγχάνεται με μια επίσκεψη στο σύγχρονα εξοπλισμένο τυροκομείο Παπανικολάου στις Μακρυλιές. Μπορεί η διάθεση των προϊόντων να γίνεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην τοπική αγορά, αλλά οι ιδιαίτερες γεύσεις στο Μακρυλίσιο και το Ξηροτύρι Σαμοθράκης, που δημιούργησε το μεράκι του Παναγιώτη Παπανικολάου, έκαναν το τυροκομείο διάσημο. Ο ιδιοκτήτης σπούδασε οικονομικά και το 2000 επέστρεψε στο νησί, εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις κι έμαθε να τυροκομεί δίπλα σε Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες σπεσιαλίστες.

Το 1953, ο παππούς Παπανικολάου έστησε το τυροκομείο, που επαναλειτούργησε μετά από κενό δεκαπενταετίας, από τον γιο και τον εγγονό του. «Ο παππούς έφτιαχνε περισσότερο φέτα και ξηρά τυριά. Τώρα, παρασκευάζουμε κασκαβάλι (τυρί που ζυμώνεται στο χέρι), ξηροτύρι, που έλαβε Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων το 2013 από τον Γαστρονόμο, τυρί άλμης, μαλακοτύρι, ανθότυρο, ένα άλλο ξηροτύρι που χρειάζεται διαφορετική τυροκόμηση στην παρασκευή του», περιγράφει. Πρόσφατα, πρόσθεσε το δυοσμοτύρι και το κρεμαστό.
Ένα από τα μυστικά για να παρασκευαστεί ένα κασέρι με πλούσια γεύση είναι η καλή ωρίμανση, όπως διαπίστωσε από το ξεκίνημα της μύησής του στην τυροκόμηση. «Τα τυριά μου είναι περίπου 8-9 μηνών, για να μπορέσουν να πάρουν την γεύση που πρέπει και να ωριμάσουν σωστά. Δεν δίνω σε πολλά μαγαζιά. Επέλεξα να τα κρατάω μέχρι να ωριμάσουν και πηγαίνουν στο μαγαζί μας στην Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι που έρχονται οι τουρίστες, παίρνουν κασέρι ενός έτους».
Το άλλο μυστικό είναι η διατροφή των αμνοεριφίων που βόσκουν στην πλούσια χλωρίδα της Σαμοθράκης με τα 100 αρωματικά φυτά. Σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό που πίνουν, απέκτησαν επάξια την φήμη ως τα νοστιμότερα, γεύση που περνάει στα γαλακτομικά προϊόντα που παρασκευάζονται στο μοναδικό τυροκομείο του νησιού.
Ο Παναγιώτης Παπανικολάου δίνει σε λίγα μαγαζιά τυρί, γιατί η παραγωγή είναι εκλεκτή και μικρή, λόγω της μειωμένης ποσότητας γάλακτος. Όλα τα τυριά παράγονται αποκλειστικά και μόνο από αιγοπρόβειο γάλα του νησιού. Συνεργάζεται με 60 παραγωγούς, που δίνουν καθημερινά από 15 έως 50 λίτρα γάλα. «Το νησί δεν έχει γάλα. Τα χρόνια έχουν δυσκολέψει, τα ζώα δεν ταΐζονται όπως πρέπει, οι τροφές είναι πανάκριβες. Όλα τα μαντριά βρίσκονται γύρω από το τυροκομείο, σε ακτίνα 5 χλμ. Το γάλα φτάνει ζεστό», λέει, εκτιμώντας ότι μελλοντικά το γάλα θα λιγοστέψει.
Φεύγοντας από το τυροκομείο, εάν η επίσκεψη γίνει τους εαρινούς και θερινούς μήνες που υπάρχει γάλα, ό,τι καλύτερο για τον δρόμο είναι ένα φρέσκο δροσερό παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι. Το καλύτερο τρατάρισμα, από γάλα σαμοθρακίτικο και μόνο.

Αναγνώστες

AddToAny

Τι γράφουν ελληνικά sites & blogs

myblogs.gr