Την αγωνία τους, ώστε οι «Δρόμοι του Μεταξιού» να οδηγήσουν στην πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, μοιράστηκαν οι τοπικοί φορείς της ΑΜ-Θ που συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στο περιθώριο του 1ου Workshop της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Οι Δρόμοι του Μεταξιού» που έγινε στην Αλεξανδρούπολη.
Στη σύσκεψη, που προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο Κώστας Χατζημιχαήλ από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αλεξανδρούπολης και την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, ο Γιώργος Αλαβάντας από τον κλάδο της εστίασης, ο Θανάσης Μπέλλας της ΟΕΒΕΣΕ και πολλοί ακόμη τουριστικοί πράκτορες, αυτοδιοικητικοί και εν γένει σχετίζομενοι με την ευρύτερο τομέα του Τουρισμού.
Εξερχόμενος της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων αναγνώρισε την ειλικρίνεια της κας Κουντουρά, η οποία δεν δίστασε να πει και μερικά «όχι» στα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη της, ενώ η επίσκεψή της, είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Τουρισμού στην περιοχή εδώ και μία δεκαετία και η δεύτερη από καταβολής Υπουργείου Τουρισμού.
«Τα έσοδα που αποφέρει ο τουρισμός στην περιοχή μας, μετά βίας φτάνουν στο 2-3% του ΑΕΠ, την ώρα που σε άλλες περιοχές αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο», ανέφερε ο κος Χατζηκωνσταντίνου για να πει ότι οι φορείς ζήτησαν τη συνδρομή της Υπουργού προκειμένου αυτό το ποσοστό να αυξηθεί. Οι στόχοι που τέθηκαν από κοινού με την Υπουργό είναι τόσο μακροπρόθεσμοι, όσο και βραχυπρόθεσμοι, αφού η συζήτηση κινήθηκε από τη δημιουργία μαρίνας στην Αλεξανδρούπολη και τη δημιουργία τελωνείου στη Σαμοθράκη προκειμένου να εξυπηρετούνται γιωτ από το εξωτερικό, μέχρι τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών, που πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατό, ενόψει μάλιστα και της φετινής τουριστικής περιόδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο κος Κώστας Χατζημιχαήλ, σχολιάζοντας ότι παρουσίασε στην Υπουργό τον σχεδιασμό ώστε η Αλεξανδρούπολη να γίνει τουριστικός προορισμός «city break» (τουρισμός του Σαββατοκύριακου). Αυτό είναι κάτι που ούτως ή άλλως συμβαίνει στην περιοχή με τους Τούρκους τουρίστες που την κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο μία πιο συντονισμένη προσπάθεια, θα απέφερε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα συμφωνήθηκε να γίνουν ενέργειες, ώστε το 2018 να αναχθεί σε «Έτος Τουρισμού» για την Αλεξανδρούπολη.
Η ίδια η Υπουργός, τώρα, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για την ενημέρωση που της παρείχαν και ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδων εργασίας αποτελούμενων τόσο από ανθρώπους του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και από ανθρώπους των τοπικών φορέων, οι οποίες θα εργαστούν πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης.
Η κα Κουντουρά, σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια εκπροσωπεί το Υπουργείο Τουρισμού και μόνο, για να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένα ζητήματα άπτονται και αρμοδιοτήτων άλλων Υπουργείων, για τα οποία δεν μπορεί να δεσμευτεί. Ανέφερε, εν τούτοις, ότι ο Τουρισμός και η ανάπτυξή του αποτελούν γενικό πρόταγμα της κυβέρνησης, οπότε η συνέργεια των υπουργείων στις όποιες υποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί και δεδομένη.
Νωρίτερα, άλλωστε, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια του 1ου workshop των «Δρόμων του Μεταξιού» η κα Κουντουρά είχε αναφερθεί εκτενώς στα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού παρατηρώντας ότι η χώρα μας καταγράφει αλλεπάλληλα ρεκόρ στον τομέα της επισκεψιμότητας που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, και επεσήμανε τη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ αναφερόμενη ειδικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περιοχή πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστών 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι.