Κανονικά λειτουργεί από σήμερα η νέα ανακαινισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης.
Το έργο της ανακαίνισης κόστισε 1 εκ ευρώ ενώ τα χρήματα αντλήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Λόγω της γραφειοκρατίας χρειάστηκε να περάσουν περίπου 4.5 χρόνια ως την ολοκλήρωση του έργου, όπως είπε ο Διευθυντης της ΜΕΘ δρ Ιωάννης Πνευματικός.
Παρόλα αυτά, η αναμονή μάλλον άξιζε τον κόπο, αφού πλέον η ΜΕΘ της Αλεξανδρούπολης συγκατελέγεται στις πλέον σύγχρονες της Ελλάδας, αφού τα κρεβάτια είναι εξοπλισμένα με όργανα παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας. Άλλωστε, όπως είπε και ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης, η ανακαίνιση αυτή συνιστά τη μετάβαση της ΜΕΘ στην ψηφιακή εποχή.
Η ΜΕΘ του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης αριθμεί συνολικά 16 κρεβάτια, από τα οποία όμως μπορούν να αναπτυχθούν τα οκτώ λόγω του περιορισμένου προσωπικού. Από τα 16, τα δέκα είναι τα καινούργια που προέκυψαν από την ανακαίνιση, ενώ τα έξι ανήκουν στα παλαιότερης γενιάς.
Ειδικά δε για το προσωπικό, ο κος Πνευματικός τόνισε ότι η έλλειψη αφορά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που τους χαρακτήρισε «Στηλοβάτες της Μονάδας». Παρόλα αυτά, εξήγησε ο κος Πνευματικός είναι μόνον 19 και αυτός ο αριθμός δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη της Μονάδας, παρόλο που οι γιατροί επαρκούν.
Ο κος Αδαμίδης εν τούτοις ανακοίνωσε ότι αναμένονται 4 νοσηλευτές από το πρόγραμμα προσλήψεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ σε συνεργασία με τον κο Πνευματικό έχουν υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για πρόσληψη επιπλέον οκτώ νοσηλευτών/τριων.
Την τελετή των εγκαινίων, εκτός από το προσωπικό της Μονάδας και γιατρούς, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Σωτήρης Μποταΐτης. Αμφότεροι υπογράμμισαν τη σημασία του νοσοκομείου για την περιοχή, ενώ μετέφεραν και τα συγχαρητήρια που εισπράττουν από τον κόσμο για το παραγόμενο έργο στο νοσοκομείο.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης είναι πιστοποιημένη με ISO 9001/2008, ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε αυτήν 4.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 3.000 κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να ζήσουν.
Στο περιθώριο της τελετής πάντως, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο λειτουργίας μίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα νοσοκομεία. Οι ΜΑΦ είναι ο ενδιάμεσος «σταθμός» των ασθενών που εξέρχονται των ΜΕΘ μέχρι να εισαχθούν σε θάλαμο κάποιας κλινικής. Η λειτουργία των ΜΑΦ εντάσσεται στο πλαίσιο της «προληπτικής» ιατρικής, αλλά προϋποθέτει προσωπικό, το οποίο το ΠΓΝΑ δεν διαθέτει (αριθμητικά μιλώντας και όχι οιοτικά).